Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Naparstnica purpurowa z nasion

Post »

Dyshia pisze:Mam nasiona naparstnicy i podejrzewam, że to ta sama, o której tu mowa (Digitalis purpurea Foxy), z tym że mam na torebce napisane jak byk "roślina jednoroczna". Więc jak to z nią jest, to roślina jednoroczna czy wieloletnia?? (Czyżby producent aż tak się pomylił?? Ech...) Bo jeśli ma żyć dłużej niż jeden sezon, to będę musiała pod tym kątem zaplanować dla niej miejsce (...)
Bo to jest tak: występująca w przyrodzie naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea), jak i większość odmian ogrodowych to rośliny dwuletnie. Natomiast niektóre odmiany ogrodowe odbiegają od tego schematu. Przykładem jest właśnie Foxy, którą posiadasz ? rzeczywiście jest to roślina jednoroczna. Istnieją także odmiany naparstnicy (choć nie widziałem ich u polskich producentów nasion), które zakwitają dwukrotnie: raz w pierwszym roku po wysianiu, drugi raz w drugim.

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem w temacie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O, dziękuję za odpowiedź, bo już w stu procentach byłam pewna, że mam do wysiania roślinę dwuletnią. :) A czy ona rozsiewa się z taką samą łatwością, jak te dwuletnie?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Nie mam zielonego pojęcia, Dyshia. Nigdy nie miałem naparstnicy Foxy u siebie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ok, to nie jest zbyt istotne, a jak u mnie się na przyszły rok rozsieje sama, to zamieszczę tu odpowiedni komentarz. :wink:
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śnieg sie troszkę wyniósł więc biegiem do ogródka i naparstnice rosną i wygląda, ze mają sie dobrze. Dodatkowo były osłonięte gałązkami sosnowymi i razem z dzwonkami i malwami póki co miewają się dobrze.
Oj, żeby już była wiosna,
NIE CHCĘ ŚNIEGU I NIE CHCĘ ZIMNA. CHCĘ WIOSNY !!!!!!
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ach, malwy... ;:153 Zachciewajka na przyszły rok. Chociaż, gdybym posiała w tym roku, to by zakwitły już w przyszłym. ;:224
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Naparstnicę siałam jesienią bodajże dwa lata temu. Z wysianej paczki nasion wzeszły... 3 szt. W związku z taką gęstością ominęło mnie pikowanie. Niemniej te trzy sztuki zakwitły i to nawet dwa razy. Nasiona najdorodniejszej pozbierałam i po kilku tygodniach wsiałam do doniczki. Wykiełkowały bardzo licznie ale nie zdążyłam ich popikować, bo były jeszcze bardzo malutkie i niestety przyszła zima. Zdążyłam je schować pod gałązki igliwia ale obawiam się że nie przetrzymają zimy.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Wysiewam naparstnice co kilka lat. Pięknie w drugim roku kwitną- a przycięte zaraz po kwitnieniu potrafią powtórnie późnym latem zakwitnąć...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
piwoy
200p
200p
Od: 12 lis 2010, o 18:02

Post »

moje sieją się same dziesiątkami i siewki zimują bez specjalnych zabiegów. miejscami plewię je jako chwasty :) czasem się zadrza że średniowcześnie ścięta wypuszcza jesienią rozetki u nasady, które potrafią przezimować i zakwitnąć dość wcześnie. W zeszyłm roku zdarzyło się to ogromnej białej. W drugim roku miała 4 czy 5 kwiatostanów i zaraz potem zdechła... Według mnie paliki często konieczne bo mokry kwiat bardzo ciężki
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Mam pytanie - w zesżłym roku po raz pierwszy kwitły u mnie naparstnice, oczywiście zakochałam sie w nich ;:167 - parę sztuk zostawiłam, żeby sie rozsiały...

...ale jesienią miałam tylko kilka rozetek - czyżby nasiona wysiane latem nie wykiełkowały? Czy wykiełkują dopiero teraz, na wiosnę?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Wykiełkują wiosną ;:108
Nawet lepiej jeśli nie wykiełkowały jesienią. Zima przyszła szybko i malutkie siewki mogłyby zmarznąć. Wiosną będą miały większe szanse przeżycia :)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Kupiłam nasiona naparstnicy Elsie Kelsey. Na zdjęciu wygląda pięknie. Miał ją ktoś już kwitnącą?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Siemanko Dortoko , chyba mam coś podobnego :
Obrazek

i jeszcze taką
Obrazek

jako że są to rośliny dwuletnie mnie się nie chciało czekać , wielkie sadzonki kupiłem na targach w chemobudowie .
Jesienią wsadziłem mnóstwo odrostów do ziemi , więc jeśli przeżyją to może coś podrzucę na Klimeckiego..... :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”