Zamiast Mercedesa kupa zielska -czyli na co szły pieniądze
Re: Zamiast Mercedesa kupa zielska -czyli na co szły pieniądze
Posadziłam dwie lipy w tamtym roku...kwiatów doczekam się może za jakieś trzy lata, zgłoszę się po przepis. Na bez czarny nie narzekaj z kwiatów i owoców wychodzą świetne soki. Drzewo pasowało by porządnie przyciąć od dołu, odsłonić konary...taki okaz będzie prawdziwą ozdobą ogrodu
Zbieramy kwiat lipy , suszymy .Ja to robię na strychu , tam mam ciepło , na tekturze.
Potem bierzemy alkohol o mocy 55-65 % .Ususzony kwiat ułożyć w słoju , zalać alkoholem i dolać słoik miodu taki 330 - 500 ml. Obojętnie jaki mamy miód, może być lipowy, wielokwiatowy , itp.
Słoik taki po ogórach 4 l , kwiatu tyle aby alkohol przykrył wszystko inaczej będzie pleśniało.Lejemy miód i odstawiamy w ciemne miejsce.
Od czasu do czasu potrząsnąć słojem.Po ok 2 miesiącach można przefiltrować i z powrotem czekać aż się wyklaruje.Z racji, że jest miód dość długo się klaruje i dojrzewa, ale do zimy będzie jak znalazł .Jeżeli dla kogoś będzie przy mocna to możemy :
a) dolać miodu
b) wody przegotowanej
c) soku malinowego , ale naturalnego a nie lać żadnych tam z herbapolu czy darów lata i po dolewce czekamy ponownie aż się zrobi czysta jak kryształ
Można pić to dodając do herbaty /oczywiście pierwotną wersję mocniejszą / i mamy rozgrzewająca herbatkę
Niektórzy dodają jeszcze cytryny , sok z czarnego bzu, ale dla mnie to profanacja
Z czarnego bzu zrobiłem kiedyś wino , ładnie pachniało podczas produkcji tak jagodowo, ale wino wyszło takie sobie, obdarowałem sąsiada , bo lubi wina wytrawne , zachwalał co niemiara
Potem bierzemy alkohol o mocy 55-65 % .Ususzony kwiat ułożyć w słoju , zalać alkoholem i dolać słoik miodu taki 330 - 500 ml. Obojętnie jaki mamy miód, może być lipowy, wielokwiatowy , itp.
Słoik taki po ogórach 4 l , kwiatu tyle aby alkohol przykrył wszystko inaczej będzie pleśniało.Lejemy miód i odstawiamy w ciemne miejsce.
Od czasu do czasu potrząsnąć słojem.Po ok 2 miesiącach można przefiltrować i z powrotem czekać aż się wyklaruje.Z racji, że jest miód dość długo się klaruje i dojrzewa, ale do zimy będzie jak znalazł .Jeżeli dla kogoś będzie przy mocna to możemy :
a) dolać miodu
b) wody przegotowanej
c) soku malinowego , ale naturalnego a nie lać żadnych tam z herbapolu czy darów lata i po dolewce czekamy ponownie aż się zrobi czysta jak kryształ
Można pić to dodając do herbaty /oczywiście pierwotną wersję mocniejszą / i mamy rozgrzewająca herbatkę
Niektórzy dodają jeszcze cytryny , sok z czarnego bzu, ale dla mnie to profanacja
Z czarnego bzu zrobiłem kiedyś wino , ładnie pachniało podczas produkcji tak jagodowo, ale wino wyszło takie sobie, obdarowałem sąsiada , bo lubi wina wytrawne , zachwalał co niemiara
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Ewentualne zanieczyszczenia są śladami osadów z miodu i pyłku lipy
A to kwitnie wiciokrzew zaostrzony .W mniej mroźne zimy zimozielony, w ciężkie przymarza do korzenia, ale odbija.Bardzo szybko rośnie.
Mam go z pięć lat, w tamtym roku zmarzł ,odbił urósł ponad 3 m ale nie kwitł.W tym roku liście wszystkie siedziały zielone i zrobił takie oto przedstawienie.Kwiat biało-żółty. miodowy.Zapach silny , słodki.
Mam go z pięć lat, w tamtym roku zmarzł ,odbił urósł ponad 3 m ale nie kwitł.W tym roku liście wszystkie siedziały zielone i zrobił takie oto przedstawienie.Kwiat biało-żółty. miodowy.Zapach silny , słodki.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No cudnie jakże można się pomylić, oceniając zawczasu ,nawet ule widziałam , cudnie, cudnie
Pozdrawiam Ewa
Ule są dwa , jeden ma ponad 50 lat może trochę więcej.Pszczół co prawda nie chowam /uczulenie / ale zawsze dobra skrzynka na narzędzia czy inne bibeloty. Był jeszcze jeden ręcznie rzeźbiony po bokach , cudny ,ale już zęby historii za bardzo się w niego wgryzły
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
moje wątki miastowe i wiejskie