Moniko dzięki ,sama nie myślałam,że tak się uda.W tym roku znowu zasadzonkowałam kilkanaście szt.Pozdrawiam.monika pisze:Ewa śliczne sadzonki
Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Kanapl o sadzonkowaniu borówki pisałam w dziale Borówka wysoka rozmnażanie.Dodam tylko,że w czasie ukorzeniania opadły z sadzonek wszystkie listki,ale te których pędy zbrązowiały wyrzuciłam,a te z zielone zostawiłam i wszystkie przetrwały zimę.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo tyle ma deszczówka.Więcej nie piszę ,bo nie wolno.Krysia5 pisze:Moja deszczówka ma pH 7.
pozdr.......
- edicool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2013, o 07:00
Tak można przesadzić, bo do jesieni pod wpływem bakterii kompostujących z trocin uwolnią się wszystkie olejki eteryczne powodujące charakterystyczny zapach sosny bo tylko one są szkodliwe dla borówki, to że trociny nie w pełni rozłożone borówkom nie przeszkadza.leniawka pisze:Najważniejsze pytanie odnośnie przygotowania rowu na borówki - jeżeli rów zostanie ukończony w ciągu tygodnia, czy przekopując go parokrotnie do jesieni z siarczanem amonu, można jeszcze w tym roku przesadzić do niego borówki?
cewe - jesienią pomiędzy tymi borówkami możesz posadzić żurawinę wielkoowocową, będziesz miał owoce na górze i dole i pięknie zadarnione podłoże, wymagania mają takie same.
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
- edicool
witaj, to wyrzuć swój pehametr na śmietnik oczywiście ekologiczny , u mnie deszczówka ma zawsze około ph6 dzięki zawartemu w niej dwutlenkowi węgla, który z natury jest kwaśny, nawet z rowu i rzeki woda nie przekracza ph6,5, przy ph7 musiała by być nasycona związkami wapnia lub magnezu, w poprzednią sobotę mierzyłem swoją ze studni głębinowej na plantacji, miała dokładnie PH6,92 i jest gęsta od kamienia, do pomiaru używam konduktometru Hanna Hi 98129, i najważniejsze: pH zależy też od temperatury wody, więc zwykłe kwasomierze o kant dupy obić , woda deszczowa sama w sobie nigdy nie podnosi pH gleby, ale za to wypłukuje kwasy w głąb gleby i to powoduje wzrost pH podloża, dlatego należy zakwaszać glebę po długich deszczach.cewe pisze:Bo tyle ma deszczówka.Więcej nie piszę ,bo nie wolno.Krysia5 pisze:Moja deszczówka ma pH 7.
pozdr.......
I tyle w temacie.
-
- 500p
Nie znalazłem wątku o żurawinie.Edi jakaś konkretna odmiana?
A wracając do pH deszczówki to cieplejsza ma mniejsze pH,czy odwrotnie?
A wracając do pH deszczówki to cieplejsza ma mniejsze pH,czy odwrotnie?
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy jest jakiś wątek o borówkach w którym jest coś o zagospodarowaniu nadmiaru tych fioletowych owoców? Może jakieś przetwory? Pomóżcie, bo mnie żona z nimi z działki wygoni a przy Waszej pomocy będzie miała co robić i ja będę miał spokój. Pozdrawiam wszystkich borówkowo zakręconych.
- edicool
cewe - nie wiem jaka to odmiana żurawiny, to moja ukochana połowica "bajka" (bo tak ją przedrzeźniam bo życie z nią, jest dla mnie bajką ) z którą jestem w szczęściu już prawie 32l, kiedyś ją posadziła koło domu w korycie z borówkami, ani ja i ona, nie wiemy jaka to odmiana, ale zbiera co roku z 12m2 koryta z borówkami tyle samo kg. żurawiny.
Im woda cieplejsza tym większe pH, bo pod wpływem temperatury uwalnia się CO2 z wody, który jest naturalnym zakwaszaczem.
Im woda cieplejsza tym większe pH, bo pod wpływem temperatury uwalnia się CO2 z wody, który jest naturalnym zakwaszaczem.
-
- 500p
Teraz czas na mały urlop zw Zakopanym w oczekiwaniu na zezwolenie wykopania świerka stojącego na drodze koryta.Jak jeden idzie na urlop to drugi go zastępuje,ale tylko teoretycznie ,więc oczekiwanie zwiększy się do ustawowych 30dni.Jednak technologia wykonania i materiały są już wszystkie pod ręką,to po wypoczynku z nowymi siłami pójdzie to w tri miga
Siarkę kupiłem mieloną w cenie 1,56zł/kg netto. 1-dno kilogramowe opakowanie to ponad 11zł/kg
Jaka zastosować dawke siarczanu amonu na wiosnę do podlewania borówek po przesadzeniu?
15g/10 litrów pod jeden krzak co 2 tygodnie lub w zalezności od potrzeb,tzn, deszcze wygląd roślin i ogólna kondycja?
p.s. Pomimo podobnego rocznika cholernie trudno mi dorównać twojemu bajkowemu szczęściu,ale wszystko przede mną
Siarkę kupiłem mieloną w cenie 1,56zł/kg netto. 1-dno kilogramowe opakowanie to ponad 11zł/kg
Jaka zastosować dawke siarczanu amonu na wiosnę do podlewania borówek po przesadzeniu?
15g/10 litrów pod jeden krzak co 2 tygodnie lub w zalezności od potrzeb,tzn, deszcze wygląd roślin i ogólna kondycja?
p.s. Pomimo podobnego rocznika cholernie trudno mi dorównać twojemu bajkowemu szczęściu,ale wszystko przede mną
- edicool
Jestem dzisiaj potwornie zmęczony bo wysłałem, ...aście ton swojej borówki na eksport, więc nie mam weny, ale nie dostaniecie przepisów, tylko zasady przerobu borówki aby przetwory zachowały wszystkie walory zdrowotne i borówkowy aromat i na tych zasadach oprzecie swoje przepisy w/g własnego gustu.badylarz pisze: A czy jest jakiś wątek o borówkach w którym jest coś o zagospodarowaniu nadmiaru tych fioletowych owoców? Może jakieś przetwory? Pomóżcie, bo mnie żona z nimi z działki wygoni a przy Waszej pomocy będzie miała co robić i ja będę miał spokój. Pozdrawiam wszystkich borówkowo zakręconych.
Na razie piję i idę
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
jeszcze małe pytanko odnośnie przygotowania podłoża: czy trociny świerkowe i jodłowe nadadzą się? tylko takie mają w pobliskich tartakach
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- 50p
- Od: 21 paź 2009, o 12:07
U moich rodziców są 3 krzaczki borówek. Jak na razie malutkie, ale owoce są przepyszne i nawet troszke ich jest. Aby jak najszybciej urosły
Pozdrawiam Aga
- edicool
leniawka - tak, wszystkie z drzew iglastych, oprócz modrzewia, który zawiera wyjątkową ilość żywic.
Kompostowanie trocin modrzewiowych może potrwać nawet 3 lata.
Kompostowanie trocin modrzewiowych może potrwać nawet 3 lata.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
badylarz pisze: A czy jest jakiś wątek o borówkach w którym jest coś o zagospodarowaniu nadmiaru tych fioletowych owoców?
Zanim edicool wrzuci zasady to ja gdy mam nadmiar owoców to robię z nich po prostu dżem przy użyciu Żel-fix'u 3:1 .edicool pisze:, ale nie dostaniecie przepisów, tylko zasady przerobu borówki aby przetwory zachowały wszystkie walory zdrowotne i borówkowy aromat i na tych zasadach oprzecie swoje przepisy w/g własnego gustu.