Roślinny pokój

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p
Od: 31 maja 2013, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roślinny pokój

Post »

A moje życie jakoś dziwnym przypadkiem było zawsze związane z anginką :) jak byłam bardzo mała to miała ją moja babcia, potem mama, później przyjaciółka u której często przesiadywałam, od tamtego roku znów moja mama :D a teraz ja :) Chyba ten rodzaj roślinek mnie lubi :)
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ja nigdy nie miałam anginki ;:131
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Fraszka_1 pisze:Ja nigdy nie miałam anginki ;:131
To może czas mieć? :) Też ma swoje właściwości, mi pomogła na bolące ucho :>

Mały gruboszek, mały gruboszek! ;:167
Obrazek
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja wiem, ja wiem, anginki zamieszkały z filodendronem (xanadu?) :wink:
A żyworódka ma trochę inne działanie niż aloes, bo stosuje się ją właśnie na ból gardła, ale też zewnętrznie na np. egzemę. No i tak jak pisze Fraszka, ona ma tendencję do śmiecenia wszędzie wokół maluchami (niestety) ;:306
Swoją drogą skąd ty te zdjęcia ściągasz, że musisz po nie dzwonić? :D
I widzę że masz to co ja, czyli tworzenie doniczek ze wszystkiego do czego tylko można wsypać trochę ziemi - i prawidłowo i ekologicznie!
"Nieznajomki" to jakaś peperomia, ale nie wiem niestety jaka.
I w ogóle fajna kolekcja, zwłaszcza bluszcz i szeflera :wink:
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Malachitek - muszę dzwonić ponieważ obecnie jestem poza miejscem zamieszkania :D ale moja przyjaciółka, która ma identyczne kwiatki jak ja(poza kilkoma sztukami, razem zdobywamy kwiatki :D albo jak ja coś zdobędę to i jej odkładam to i ona tak samo) więc nie muszę bać się o złą opiekę.
A tak, tak, to filodendron xanadu :) właśnie wypuszcza kolejny listek więc poproszę o w miarę częste robienie zdjęć listka, będziemy mieć w temacie ładnie pokazane :)
Malachitku te buteleczki miały być przygotowane na wiosenne szczepienia i ukorzenienia cytrusów ale na razie zrezygnowałam z przygotowań do tego pomysłu. U mnie butelek pod dostatkiem więc w każdej chwili mogę znów rozpocząć wielkie przygotowania. A na razie wykorzystujemy butelki do czegoś innego :) (a jeśli rośnie im się w takich pojemniczkach dobrze to mogę odsunąć w czasie kupowanie doniczek - ojjj czemu te ładniutkie są takie drogie... i to wręcz wszędzie! Chyba muszę kupić farby i wziąć sprawy w swoje ręce :)
Szeflera mam nadzieję, że przeżyje ponieważ koleżanka źle(według internetu) mi przygotowała szczepkę(z tego co czytałam powinno na jednym "badylku" być trzy liście a ja mam trzy osobne listki. Ale korzonki wypuściło więc może jest jakaś szansa :)
Co do żyworódki - ojj ja mam nadzieję, że będzie wypuszczać mnóstwo odrostów! :) lubię jak doniczka jest ładnie zarośnięta :D
I prawdopodobnie mogę na wiosnę mieć kolejną przeprowadzkę(obecnie staram się o mieszkanie z adm'u) więc może dostałabym z większymi parapetami :twisted:
Ajj się troszeczkę rozpisałam :)

Chamaedorea - nowy nabytek :tan :tan
Obrazek
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę cię zmartwić, bo nigdzie szerszych parapetów niż twoje nie widziałam :lol: na moim mieści się tylko jeden rządek doniczek (albo dwa małych stykających się ze sobą).
Mnóstwo odrostów będziesz miała, tylko będą wszędzie, nie tylko w tej doniczce ale i na całym parapecie i we wszystkich pobliskich doniczkach ;:306 u mnie w kuchni gdzie ona stoi nie ma doniczki, w której by nie rosła mała żyworódka!
Chamedora fajna, tylko musicie uważać, żeby nad tym grzejnikiem nie miała za sucho :wink:
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

To będzie trzeba wyszukać takie gumowe parapety by móc je rozciągać w razie potrzeby :D albo chociaż, większy pokój by wszystkie rośliny zmieściły się tylko u mnie :D (bo bez nich nigdzie nie idę!:D)
Palmę jest spryskiwana a ja już nie wiem co mam z nią robić. Widziałam te palmy na klatkach ale jak ta była kupiona i wystawiona na moją klatkę natychmiast jeden liść się złożył! :shock: może było jej za zimno? Byłam więc zmuszona wnieść ją do domu a jej miejsce zajął grudnik + kalanchoe(które muszę przesadzić) dla grudnika podobno wyszło to na dobre bo po ukorzenieniu był bardzo słaby a człony już zrobiły się mocniejsze. Jutro wracam do domku więc sama się przekonam! :)
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

O, jaka ładna chamedora :)
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Już od godziny jestem w domu. Przywiozłam ze sobą nowy nabytek - prawdopodobnie szczepkę Hoyi różowej. Później dodam zdjęcie to przekonamy się czy ta roślinka jest tą za którą ją uważam :)

A dziękuję :D w doniczce są cztery palmy, no i niedługo zapowiada się rozsadzenie żeby sobie korzeni nie poplątały tylko muszę wymyślić dla nich doniczki :twisted:
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

Pokaż hoję, zobaczymy, kto zacz :)
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Już robię zdjęcie i wrzucam! :)

Obrazek

Chociaż im bardziej patrzę tym zaczynam wątpić, że to hoja...
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p

Post »

To na 100% hoja. Na 99% carnosa (zostawiam sobie margines błędu :D )
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

To mnie bardzo uszczęśliwiłaś Fraszko_1 ;:196 Przez tyle czasu jak jestem tutaj na forum marzyłam o Hoji i w końcu udało mi się ją zdobyć :)
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”