Doniczkowce Hani

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doniczkowce Hani

Post »

:wit
Agnieszko właśnie obejrzałam Twojego skrzydłokwiata, rzeczywiście jest dorodny ;:333 Wnioskując po kształcie liści jest to inny gatunek niż ten co ja mam :D
Nie jestem jakimś wielkim specem, właściwie tego kwiata trzymam tylko dlatego, że podoba się tacie ;:108 , ale z doświadczenie wiem, że charakterystyka kwitnienia przypomina tą storczyków: kwitną długo i intensywnie a potem przez kilka miesięcy łąpią oddech.
Mój był już skreślony, więc wziął się w garść.
Spróbuj zastosować jaką odżywkę do kwitnących; ja od marca do września podlewam taką odżywkę raz na 2-3 tygodnie w dawce podanej przez producenta. W zimie podlewam raz na 3-4 tygodnie w stężeniu 50% z tego co podał producent na opakowaniu; jeśli zakwitnie w zimie, to zwiększam dawkę do 100% tego co podał producent. :D
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to może i odpoczynek robi :) A jaka odmiana to nie wiem, teść dostał od kogoś troche sadzonek i się ze mną podzielił ;:172
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O, mój skrzydłokwiat też sobie grabi cały czas, dałam mu miesiąc na ogarnięcie się... a twój jest tak ładnie rozrośnięty i widać, że w przeciwieństwie do mnie go nie zasuszasz ;:306
A że tak wtrącę swoje trzy grosze - w kilku wątkach widziałam, że dziewczynom zakwitł dłużej nie kwitnący skrzydłokwiat po rozsadzeniu - jak było go "za dużo". Sama też go właśnie przez to rozsadziłam, ale nie było to dawno, więc na efekty dopiero czekam (na razie widzę coraz to nowe, duże liście).
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzydłokwiat przesyła pozdrowiania ;:196
Agnieszko daj mu trochę czasu, no chyba, że potrzebujesz to miejsce i szukasz powodu by go siup na kompostownik :lol:
Malachitku, z tego co zauważyłam to skrzydłokwiaty potrzebuję ok. 3 tygodni by dojść do siebie po przesadzaniu, jeśli chodzi o podlewanie to ok. 75% wszystkich roślin (w tym skrzydłokwiat) "podlewam na palucha" paluch do doniczki i jak sucho to leję ;:108
Pozdrowienia Hania
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Wpadam z rewizytą Haniu i od razu, jeśli nie doczytałam i o tym pisałyście już, to pamiętajcie: skrzydłokwiat lubi cień. U mnie stoją dwa (po rozsadzie), jeden w jasnym pokoju, drugi w ciemniejszym i ten w ciemniejszym miejscu zdecydowanie lepiej rośnie. W pracy mieliśmy to samo - na północnym oknie, w dodatku niemal w "podziemiu" rósł i kwitł jak dziki.
A tak w ogóle zachwyciłam się pitają. Śliczna - gratuluję!
Sansewierię widzę też masz - ładny, dorodny kwiat. U mnie jest ich kilkanaście gatunków i są to jedne z bardziej dekoracyjnych - bo widocznych natychmiast - kwiatów.
Teraz mamy swoje wątki zaznaczone - będziemy na bieżąco. :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Haniu wpadłam żeby namawiać Cię na skrętniki a tu widzę takie śliczności no ale może wygospodarujesz kawałek parapetu pod te urocze roślinki.
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piasku Pustyni, Jolu witam serdecznie w mych skromnych progach ;:196
Pitaya dziękuje za dobre słowo ;:196
Piasku Pustyni na wiosnę będę ciachać pitayę, będą szczepki do przygarnięcia :lol: tylko musisz sie przypomnieć, bo skleroza to moja.... :;230
Jolu, zobaczymy ile roślin nie przetrwa zimy, może będę miała luźniej wtedy ustawię się elegancko w kolejeczkę po listki ;:108 ;:65 ;:65
Pozdrowienia Hania
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś jakby trochę za bogatą rodzinę ma ta nasza siostra rodzona, ale na szczęście jest brat refleks (ale chyba przyrodni), więc jak się coś, to ten, no...przypomnę :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszytkim Zielonozakręconym chciałabym pokazać kolejną rodzinę kwiatów, tym razem wybór padł na sanseviery :lol: Rodzina tych roślin liczy 80-90 członków, ja mam tylko kilka, ale i tak jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa :lol: Od wiosny zacznę polowanie na kolejne okazy.

Prezentację mojej kolekcji sansevier zacznę od Sanseviery zeylanici. Co prawda pokazywałam już ją na pierwszej stronie, ale jestem z niej bardzo dumna ;:108

Obrazek

Obrazek

Mam ją już jakieś 20 lat, największe liście mają wysokość ok. 120cm :D Raz na kilka lat próbuje kwitnąć, ale regularnie obrywam jej łodygi kwiatowe. Od razu odpowiem na pytanie dlaczego to robię: kwiaty są mało reprezentacyjne, mają intensywny słodki zapach, wydzielają słodki sok, który przyciąga wszelkie możliwe zarazy.
Pozdrowienia Hania
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie ich zapach nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, ale każdy lubi co lubi :D Roślina ładna. Ja swoim pozwalam się "rozkładać". Zajmują wiele miejsca, ale efekt, a jeszcze z kwiatami, to po prostu bajka (oczywiście moim zdaniem) ;:oj
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piasku Pustyni, moja się nie rozkłąda tylko łamie, i to zawsze te najładniesze liści ;:222 Dlatego też stoi w tej prowizorycznej konstrukcji ;:108
Pozdrowienia Hania
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

Piękna sansevieria ;:63 ;:63 ;:303

Ja też mam przedstawicieli paru gatunków, ale niedużych jak na razie ;) Takie jak Twoja nie mam :)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano tak, łamanie liści to rzeczywiście problem, ale u mnie stoją albo na komodzie, gdzie ich nikt nie rusza, albo latem na balkonie. Tam poza kotami nikt im nie przeszkadza również, ale fakt - łamanie tych liści to może być problem.
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”