Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Słoneczne miejsce na pewno jest lepsze, ale ja sadzę dynie na kompoście pod drzewami i też dają radę wyrosnąć i zaowocować.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Moje Early Butternut w tym roku też zerwałam z żółtym miąższem ale rozkrawając kolejną dynię zauważam stopniowe wybarwianie się. Najlepsze będą po Nowym Roku.danaa pisze:ABan w tym roku wysiałam kilka rodzajów dyń. Ten rok jest właściwie pierwszym w miarę "świadomym" rokiem ich uprawy (patrz nasłonecznienie ). Ponieważ okazało się, że lato nie było sprzyjające to i efekty nie są specjalne. Posiałam m.in. Waltham Butternut, kupioną na allegrooo. Urosła identyczna jak te na obrazku firmy Legutko. Co prawda ziemia na której rosły była żyzna ale ze "światłem" trafiłam niespecjalnie. Niemniej jednak doczekałam się na niej dwóch dorodnych (ok.2,0 kg i druga ciut mniejsza) owoców. Mniejszych takich ok.1 kg było sporo ale nadawały się wyłącznie na zupę. Miąższ miały żółty jedynie otoczka komory nasiennej była pomarańczowa. Natomiast maluchów !!!! co niemiara. Ale wylądowały na kompoście bo nie nadawały się do niczego. Druga sprawa, że wysadziłam je z kubków do gruntu dopiero z początkiem czerwca (pogoda ).
Na przyszły rok mam już wyznaczone dla nich słoneczne i zaciszne miejsce. Mam nadzieję, że będzie im lepiej . Oby się odwdzięczyły owocami (tylko gdzie je poupycham?! )
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Płd. Wielkopolska
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Danaa, moje 2 mikroskopijne, niedojrzałe Butternuty zostały wzięte za cukinie i użyte do leczo. Nikt się nie spostrzegł.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Że też ja na to nie wpadłam!!! Ale na przyszłość już będę wiedziała! Drako !!!
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4089
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ja zrobiłam leczo z dyni Lunga di Napoli. Smak jest na pewno inny niż z cukinii, ale też dobre . Tylko jak dynia słodka, a one przeważnie takie są, trzeba dokwasić, np. cytryną.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Rozkroiłam jedną z młodych Bleu de Hongrie nie do końca dojrzałych przynajmniej tak mi się wydawało bałam się by mi nie zgniła . Nasiona pełne jak baniaki i twarde znaczy że chyba się pomyliłam , dojrzała jak nic i tu pytanie odnośnie nasion ...są strasznie oblepione i nie wiem jak "to" zdjąć bo trzyma się porządnie , czyżbym miała w tym prażyć ? a kolejne ważniejsze dotyczy popękanych nasion , większość tak wygląda , może ktoś zna powód ? wyglądają tak jakby się nie mieściły w we własnych skorupach , a może ta odmiana tak ma ? Proszę o pomoc
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Jeśli nasiona mają być do wysiewu, to takie oblepienie w niczym nie przeszkadza, ja takie suszę i wschodzą bardzo dobrze.
Te pęknięcia chyba nie są cechą tej dyni, bo mam sporo jej nasion oryginalnych węgierskich kupionych na przyszły rok i są normalne. Może w dojrzałych dyńkach już tego nie będzie.
Jestem bardzo ciekawa Twojej oceny smaku i plenności, przydatności kulinarnej tej odmiany
Te pęknięcia chyba nie są cechą tej dyni, bo mam sporo jej nasion oryginalnych węgierskich kupionych na przyszły rok i są normalne. Może w dojrzałych dyńkach już tego nie będzie.
Jestem bardzo ciekawa Twojej oceny smaku i plenności, przydatności kulinarnej tej odmiany
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Dzięki za odpowiedź
Ziarka do zjedzenia , na nasionka mam przeznaczoną inną dyńkę , ta na bank jest ok .
Z krzaka miałam 3 sztuki tak po 4.50 kg jedna, jak dla mnie wystarczająco dużo
Tak wyglądała po przekrojeniu
Ciemny pomarańcz , bardzo słodka z dużą ilością nasion , na pewno bardzo twarda zbita , sucha . Połowę skroiłam na dżemik , druga połowa będzie podzielona na sernik , placuszki i kawałek do upieczenia .
Ziarka do zjedzenia , na nasionka mam przeznaczoną inną dyńkę , ta na bank jest ok .
Z krzaka miałam 3 sztuki tak po 4.50 kg jedna, jak dla mnie wystarczająco dużo
Tak wyglądała po przekrojeniu
Ciemny pomarańcz , bardzo słodka z dużą ilością nasion , na pewno bardzo twarda zbita , sucha . Połowę skroiłam na dżemik , druga połowa będzie podzielona na sernik , placuszki i kawałek do upieczenia .
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Pięknie wygląda , też lubię taką wielkość owocu, kolorek niesamowity, suchy miąższ. Powinna się dobrze przechowywać. A w smaku jest kasztanowa czy bardziej owocowa, dyniowa?
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ja trochę z innej beczki. Otóż mam problem z obraniem dyni.Pierwszy raz posiałam jakąs odmiane bezłupinową. Pestki są ok, miąższ też ale obranie z łupiny to istna gehenna- skórka jest twarda dosłownie jak drewno.
Macie jakieś sekretne sposoby?
Macie jakieś sekretne sposoby?
Pozdrawiam, Marta.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Takie twarde dynie piekłam w piekarniku po wcześniejszym wyjęciu nasion. Wtedy można wygarnąć miąższ łyżką.
Teraz już pestkowych nie uprawiam m.in. ze względu na twardą skórę.
Teraz już pestkowych nie uprawiam m.in. ze względu na twardą skórę.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Mam rozumieć,że twarda skóra to cecha danej odmiany, czyli są jakieś dynie o normalnej łupinie?
Pozdrawiam, Marta.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Tak, np. dyni Hokkaido wcale nie trzeba obierać bo jej skórka mięknie podczas obróbki termicznej.
Poczytaj wątek, jest tu sporo opisów rozmaitych odmian, mają różne smaki i nadają się do rozmaitych potraw. Oprócz tego świetnie się przechowują i można z nich korzystać całą zimę.
Poczytaj wątek, jest tu sporo opisów rozmaitych odmian, mają różne smaki i nadają się do rozmaitych potraw. Oprócz tego świetnie się przechowują i można z nich korzystać całą zimę.