U Jagody i Grzegorza...małymi kroczkami do "ogrodów marzeń"

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Jagody i Grzegorza...małymi kroczkami do "ogrodów marzeń"

Post »

Grzegorzu wystarczy przejrzeć moje wątki z 2013 roku , u mnie ogród często do tej pory się zmieniał , myślę że teraz zostanie już tak jak jest , choć na pewno będą jeszcze nowe liliowce i irysy , a nawet storczyki ogrodowe jak dobrze przezimują .

Ogród mam mały , ale jakoś nauczyłam się tak sadzić żeby zmieściło się jak najwięcej roślin .
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Gieniu...przeglądałem :wink: :wink: ..i nawet się zastanawiałem czy nie masz gdzieś drugiego ukrytego ogródka ;:306 ;:306 .....wiem że się powtórzę ale jestem oczarowany Twoimi zbiorami ...oj mamy już plany...pełne szaleństw...juz za 4-5 lat będzie się też czym pochwalić ;:306 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorz Twój ogród już teraz jest przepiękny , bardzo mi się podoba , macie z żoną po prostu gust , mój ogród jest przeładowany , ale nie umiem z niczego zrezygnować , jak zobaczę ładnego irysa czy liliowca to muszę mieć.
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Witaj Grzegorzu.
Wspólna pasja to podstawa prac w ogrodzie i w ogóle z roślinami. ;:168
Wasza kolekcja jest imponująca,rośliny zadbane i w bardzo dobrej kondycji...to pewnie nawożenie o którym piszesz w wątku. ;:138
Parę roślin jeszcze może zasilić Wasz zbiór..piękne są Agapantusy,Tibouchina,Abutilony-kloniki no i oczywiście fuksje.
Chyba już wiesz że jest to choroba miła ale baaaardzo wciągająca,przy obecnych możliwościach zakupu kolekcja szybko się pewnie powiększy. ;:138
Wiem coś o tym....w tej chwili mam już mniej ale około 150 odmian jeszcze będzie. :heja
Spełnienia marzeń życzę.Teresa
fumikko
100p
100p

Post »

Gieniu wcale nie jest przeładowany......lubię ja w ogrodzie jest pełno kwiatów , kwitnących przez całe lato. Fajne są te uporządkowane ogródeczki z dopieszczonymi trawniczkami i kamiennymi alejkami ...ale my lubimy też taki jak ja to nazywam Polski ogród ...a w nim wymieszane wszystkie kwiatki ....i taka jedna rabatkę też u siebie mamy. Mile wspomnienie z dzieciństwa ogródka Babci ..no może nie rosną tam jarzynki one mają swoje osobne miejsce :wink:

Tereso ....im dłużej bawimy się roślinkami tym więcej nowych i urzekających roślin widzimy które chętnie byśmy przygarnęli do domku czy ogródka....niestety trzeba podejmować ciężkie wybory ..w tym co się zmieści . Agapantusów przyznam nie spotkałem ,Tibouchina nawet kiedyś się rozglądałem ,Abutilony-kloniki już dwa zagościły w domku ..ale myślę że ich będzie znacznie więcej tym bardziej że w niedalekiej okolicy mam Anetke (zjawka)......oj mówię Wam jakie ona ma cudeńka w ogrodzie (nie tylko kloniki )....widziałem na własne oczy...cały dzień byłoby mało na oglądnięcia tego wszystkiego co posiada ...nawet śmiałem się że następnym razem tylko fotki będę robił a potem w domu przez tydzień na spokojnie będę oglądał to wszystko co uwiecznię na zdjęciach

Jak już gdzieś wcześniej wspomniałem z doniczkowymi musimy przystopować bo miejsca do zimowania brak ...chyba że uda się w tym roku jakiś ogród zimowy postawić albo ogrzewany tunelik...no bo gdzie trzymać to wszystko

- jakieś 80 doniczek fuksji + jakieś 50 wstępnie prowadzonych na drzewka(no żal było wyrzucić sadzonke- wiecie jak to jest ;:306 ;:306 ) + 100-150 sadzonek małych
- jakieś 30-pare doniczek pelargonii + pelargonie tzw wiszące- długie, na balkony ,zawsze robię sobie jakieś 150-170 sadzonek na wiosnę + oczywiście sadzonki pelasi tych odmianowych ...znów żal było wyrzucić sadzonek z obcięcia :heja
- jakieś 10-15 doniczek z oleandrami z czego 5 to te duże donice+ małe doniczki z sadzonkami ..ciężko mi tak z pamięci powiedzieć ile ale pewnie też z 20-30 się by znalazło (poupychane w donicach po daturkami :) )
- kilka doniczek surfini..niestety większość mi padła z braku światła :(
- kilka doniczek z begoniami ..tymi z serii belleconia
- 6 doniczek z lantankami
- ok 40 donic z daturami (raczej duże donice) + roczne badylki też będzie tego 20 małych doniczek
- do tego kilka palm z czego 2 to całkiem duże sztuki , figa , ołowniki ,sandewille, bugenwille, jakieś juki ..itd

I wyszedł z tego rachunek sumienia ....jak ktoś z boku patrzy na to to może stwierdzić że faktycznie już trochę "nierówno mamy pod sufitem"...dobrze że tutaj są ludzie którzy nas zrozumią.
Dlatego teraz bardziej rozglądamy się za tymi zimującymi w ziemi(ogarnia nas szaleństwo liliowcowo żurawkowe) ...choć kilka szt znów się przygarnie

Powoli będę dorzucał też zdjęcia ... choć trochę wstyd się przyznać ale do czasu aż trafiliśmy na to forum nie robiliśmy zbytnio wiele zdjęć ...więc więc i nie bardzo jest z czego wybierać ..ale w tym roku już będziemy się starać nadrobić zaległości

:wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorzu dziękuję , ale uwielbiam swój ogród , choć wielu go krytykuje , nie umiem zrezygnować z kupowania nowych irysów i liliowców , a jesienią musi też kwitnąć kilka chryzantem żeby nadal było kolorowo , staram się żeby ogród od wiosny był bardzo kolorowy , nie zawsze mi się to udaje bo to nie łatwe ,żeby w małym ogrodzie upchać tyle różnych roślin .

U Ciebie rzeczywiście ogromna masa roślin w donicach , ich plus to kwitną od wiosny do późnej jesieni a irysy i liliowce tylko krótki okres , żurawki wyglądają ładnie cały sezon .

Ja zamówiłam kilka fuksji w kwietniu otrzymam , lubie te o pełnych kwiatkach bordowe, fioletowe i białe .

Podobają mi się też takie ogrody zaprojektowane
fumikko
100p
100p

Post »

Piękny ten ogród na tym zdjęciu ....tyle że coś mi się wydaje że nie był stworzony wyłącznie rękami właściciela....mimo tego wart zobaczenia ...pewnie będzie dla nie jednego inspiracją
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się , to ktoś mu zaprojektował i wykonał ten ogród , a my mamy ogrody przez nas stworzone .
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

No Grzegorzu to pełny szacunek dla Ciebie i Jagódki. ;:215
Ilość donic i doniczek imponująca,fakt przechowanie tego to problem.
Ja mam dużą zimną piwnicę i tam często piętrowo przechowuję moje skarby.Miałam kolekcyjkę hibiskusów,niestety temperatura 6-8 st.to dla nich zbyt mało i musiałam z nich zrezygnować...z bólem serca oczywiście. ;:145 ;:145
Stronę "Zjawki" znam i jest co podziwiać oj jest,dobrze że mam tam trochę dalej niż Wy to nie kusi kupowanie.
Twórzcie własny ogród po swojemu,to Wy w nim macie się czuć wspaniale.
Pozdrawiam.Teresa
fumikko
100p
100p

Post »

Teniak, mnie też bardzo podobają się hibcie ale niestety jakoś chyba nie mam ręki do nich. Z czasem coś mi silnie karłowacieją...tak nawet zastanawiam się czy to nie przez twardą wodę ...ale w lecie nie jestem w stanie zapewnić im innej wody niż ta ze studni.
Mam jednego takiego bardziej zwyczajnego wyhodowanego na drzewko ...muszę przyznać że już dużo ze mną przeszedł ;:306 .... mam go już chyba z 15 lat ... i co roku albo dwa mocno ścinam .....żeby co roku ładna kulka była

Było już po przymrozkach a on dalej z kwiatkami na głowie ;:306 ;:306

Obrazek

tak wyglądają jego kwiatuszki

Obrazek

a to ubiegłoroczny nabytek Apollo
Obrazek
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Grzesi piękne!!!Ja mam tylko cztery ;:174 Poległam na ukorzenianiu szczepek,niestety,bo miałabym więcej :oops:
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Mi tez ukorzenianie nie idzie a zresztą co tam ukorzenianie
ja przeważnie zimą je marnowałam :oops:

A Twoje cudnie wyglądają ile lat potrzeba aby takiego giganta się dochować ;:224
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

Ale piękne te hibiskusy ;:180 ja kiedyś skusiłam się bo stał taki jeden na przecenie w obi wiec postanowiłam się nim zaopiekować ;:168 no właśnie hibiskus czy róża chińska???stoi w domku na parapecie ładnie kwitnie tylko liści mu brak :(
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”