Fasolka szparagowa cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz.2
forumowicz Szacun, że nie dałeś się sprowokować!
anka22639 Aniu oczywiście, że możesz posiać swoje fasolki z chwilą otrzymania nasion tylko w jakim celu?
Po pierwsze wymieniłaś odmiany, które są odmianami karłowymi. Najwyższe z nich to Galopka i Cropper Teepee ale dorastają do zaledwie 70cm a pozostałe kończą wzrost na 60cm. Nie wiem jak wysoki masz płot ale raczej zapomnij o wspinaniu się na niego Twoich fasolek. Nie znam odmiany Jamez, być może chodziło Ci o odmianę Jimenez, która faktycznie jest odmianą szparagową tyczną. Liczba dni od siewu do zbioru u tej odmiany wynosi od 70-75 dni. Praktycznie nie jest zalecana ani do mrożenia ani do przetwórstwa tylko na świeże spożycie.
No i wreszcie najważniejsze. Fasola nie jest rośliną tolerującą nawet krótkotrwałe przymrozki. Źle znosi nawet spadki temperatury poniżej 10*C. Do kiełkowania musi mieć temperaturę powyżej 10*C stąd przeważnie fasolę do gruntu wysiewa się po 10 maja a fasola tyczna ma jeszcze wyższe wymagania termiczne.
anka22639 Aniu oczywiście, że możesz posiać swoje fasolki z chwilą otrzymania nasion tylko w jakim celu?
Po pierwsze wymieniłaś odmiany, które są odmianami karłowymi. Najwyższe z nich to Galopka i Cropper Teepee ale dorastają do zaledwie 70cm a pozostałe kończą wzrost na 60cm. Nie wiem jak wysoki masz płot ale raczej zapomnij o wspinaniu się na niego Twoich fasolek. Nie znam odmiany Jamez, być może chodziło Ci o odmianę Jimenez, która faktycznie jest odmianą szparagową tyczną. Liczba dni od siewu do zbioru u tej odmiany wynosi od 70-75 dni. Praktycznie nie jest zalecana ani do mrożenia ani do przetwórstwa tylko na świeże spożycie.
No i wreszcie najważniejsze. Fasola nie jest rośliną tolerującą nawet krótkotrwałe przymrozki. Źle znosi nawet spadki temperatury poniżej 10*C. Do kiełkowania musi mieć temperaturę powyżej 10*C stąd przeważnie fasolę do gruntu wysiewa się po 10 maja a fasola tyczna ma jeszcze wyższe wymagania termiczne.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kalo to mówisz, że znów będę zajaca ze śniegu lepiła na święta, a to pech
Ania się rozpędziła
Aniu to jak chcesz mieć wcześniej fasolkę to zrób rozsadę w domu i wysadź sadzonki pod agrowłókninę
Ja w ubiegłym roku rozsadę zrobiłam na początku kwietnia i wysadzałam w połowie maja. Sąsiedzi oczami zajadali się moją wczesną fasolką a żeby przedłużyć plon wysadziłam następną partię w czerwcu, fasolki nie nadążyliśmy przejadać w dodatku odmiana którą sadziłam była strasznie łykowata i nie nadawała się nawet na zupę.
Ania się rozpędziła
Aniu to jak chcesz mieć wcześniej fasolkę to zrób rozsadę w domu i wysadź sadzonki pod agrowłókninę
Ja w ubiegłym roku rozsadę zrobiłam na początku kwietnia i wysadzałam w połowie maja. Sąsiedzi oczami zajadali się moją wczesną fasolką a żeby przedłużyć plon wysadziłam następną partię w czerwcu, fasolki nie nadążyliśmy przejadać w dodatku odmiana którą sadziłam była strasznie łykowata i nie nadawała się nawet na zupę.
Pozdrawiam
Aniu, fasola lubi ciepłą ziemię. Tak jak jest podane w linku od forumowicz.Wysiewam ją w kubki torfowe i wysadzam jak ziemia się nagrzeje.Zdarza się w czasie zimnego maja, że nie wzejdzie w ziemi tylko zgnije.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Chyba zostanę przy swojej starej fioletowej odmianie Blauhilde pięknie się pnie jest plenna i przez cały sezon mamy fasolkę a i świetną dekorację ogrodu przy okazji. Faktycznie poczekam z siewem troszkę. U mnie generalnie wiosna wcześniej przychodzi i jest więcej gdyż mieszkam w dolinie ogródek ma ekspozycję Południowo-wschodnią (latem patelnia). Troszkę się zapędziłam ale jak widzę pelargonie z pąkami kwiatowymi przed domem to mi się wiosennie zrobiło.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Piszesz że mieszkasz w dolinie,to zwykle jest zastoisko mrozowe gdzie podzczas przymrozków zimne powietrze jako cięższe spływa z okolicznych wzniesień i obniża temp. nawet o kilka stopni.Ja bym jednak poczekał z siewami ciepłolubnych co najmniej do wiosny kalendarzowej + kilka tygodni.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Poczekam moja dolina jest nietypowa gdyż w pobliżu znajdują się torfowiska które generują ciepło.
Pozdrawiam Anka
I mgły.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Zastanawiam się jak duża może być rozsada fasoli, by przesadzona dobrze rosła. Ogórki pikuje się malutkie, ale fasola może chyba rosnąć dłużej. Tylko jak długo?
Mogę je trzymac w doniczkach w szklarni, więc z wybieganiem nie będzie kłopotu. U nas do gruntu sieje się późno, bo i w czerwcu pojawiają się przymrozki. Więc wolałabym mieć je dłużej w doniczkach.
Mogę je trzymac w doniczkach w szklarni, więc z wybieganiem nie będzie kłopotu. U nas do gruntu sieje się późno, bo i w czerwcu pojawiają się przymrozki. Więc wolałabym mieć je dłużej w doniczkach.
Czy ktoś wysiał może fasolkę szparagową ? taka ładna pogoda to jak wykiełkuje złapie od razu trochę słońca...
- aguskac
Teraz? I potem uprawa szklarniowa a w maju zbiór??
forumowicz takie to sadziłam w ubiegłym roku, w tym marzyłyby mi się większe Pewnie kilka sztuk wsadzę eksperymentalnie wcześniej i dam im większe doniczki.
Dziś wypatrzyłam w lesie fajne tyczki do fasoli, ze 3 - 4 m . Karczowali je ostatnio namiętnie na skraju lasku, ale sporo zostało. W tamtym roku miałam tyczki bambusowe, zdecydowanie za niskie.
forumowicz takie to sadziłam w ubiegłym roku, w tym marzyłyby mi się większe Pewnie kilka sztuk wsadzę eksperymentalnie wcześniej i dam im większe doniczki.
Dziś wypatrzyłam w lesie fajne tyczki do fasoli, ze 3 - 4 m . Karczowali je ostatnio namiętnie na skraju lasku, ale sporo zostało. W tamtym roku miałam tyczki bambusowe, zdecydowanie za niskie.
To zależy jakie masz warunki, wysiewasz do doniczek , potem pod niską folię w doniczkach, w razie gdyby mróz przyszedł i początkiem kwietnia docelowo pod niski tunel. W tamtym roku posiałem 1 marca i przeżyły. Ja widzę , że panuje ogólna niewiara we wczesne wysiewy, jak się trochę pokombinuje to niskim kosztem można łatwo "przemycić" roślinki przez newralgiczny okres i mieć wcześniejsze zbiory.
- aguskac
O widzisz... napawasz mnie optymizmem
To znaczy, że jednak da się z tą fasolą ruszyć wcześniej.
Oczywiście tak wcześnie jak Ty się nie odważę, bo mam zbyt wiele roślin do okrywania, a przymrozki u nas są raczej normą, ale w połowie kwietnia...
Muszę sprawdzić kiedy posiałam w tamtym roku i odejmę 2 tygodnie Oczywiście tylko część tak posieję.
To znaczy, że jednak da się z tą fasolą ruszyć wcześniej.
Oczywiście tak wcześnie jak Ty się nie odważę, bo mam zbyt wiele roślin do okrywania, a przymrozki u nas są raczej normą, ale w połowie kwietnia...
Muszę sprawdzić kiedy posiałam w tamtym roku i odejmę 2 tygodnie Oczywiście tylko część tak posieję.