Dalie wymagania,problemy - cz.3
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
Witam
Ja jeszcze do swoich dalii nie zaglądałam nie miałam czasu .Lodziu Ty mieszkasz w rejonie w którym jest nieco cieplej niż u mnie pod Warszawą
Ryszard jest z Poznania bliżej Ciebie więc i pewnie też troszkę cieplej . Ryszardzie życzę ciepłych dni i nocy
Gdybym mieszkała tam gdzie moja teściowa to bez wahania dalie byłyby już w ziemi .
Pozdrawiam
Ja jeszcze do swoich dalii nie zaglądałam nie miałam czasu .Lodziu Ty mieszkasz w rejonie w którym jest nieco cieplej niż u mnie pod Warszawą
Ryszard jest z Poznania bliżej Ciebie więc i pewnie też troszkę cieplej . Ryszardzie życzę ciepłych dni i nocy
Gdybym mieszkała tam gdzie moja teściowa to bez wahania dalie byłyby już w ziemi .
Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przechowuję (zimuję) swoje dalie w garażu, w kastrach z żółtym piachem. Prawie co roku zaczynają mi kiełkować i wychodzić z tego piachu znacznie wcześniej niż powinny trafić docelowo do gruntu (garaż jest lekko ogrzewany). Wsadzam wtedy do doniczek (niektóre trudno wsadzić bo mają takie rozmiary, że i do wiaderka 10 litrowego się nie mieszczą ale jakoś sobie radzę) i wystawiam na dwór. W tym okresie uważnie słucham prognoz i obserwuję niebo i termometr za oknem. W razie potrzeby (wiosenny przymrozek) łatwo jest je szybko schować chociażby tylko na noc do garażu lub drewutni a potem z powrotem wyjąć.
Kiedy już przyjdzie "odpowiednia" pora można je swobodnie z donic wysadzić do gruntu.
Kilka postów wstecz też ktoś martwił się o opóźnione kiełkowanie spowodowane mocnym przesuszeniem bulw. Pewnie większość z Was wie ale może warto przypomnieć dla pozostałych, że dobrą receptą w tej sytuacji jest przed posadzeniem moczenie (np przez dobę) bulw w wodzie. Robię tak z wszystkimi nadmiernie przesuszonymi bulwami i raczej nie obserwuję jakiegoś opóźnionego kiełkowania a i dalie potem maję się chyba dobrze. Niektóre z moich dalii można zobaczyć na tych zdjęciach: Kilka dalii Sylwka
Kiedy już przyjdzie "odpowiednia" pora można je swobodnie z donic wysadzić do gruntu.
Kilka postów wstecz też ktoś martwił się o opóźnione kiełkowanie spowodowane mocnym przesuszeniem bulw. Pewnie większość z Was wie ale może warto przypomnieć dla pozostałych, że dobrą receptą w tej sytuacji jest przed posadzeniem moczenie (np przez dobę) bulw w wodzie. Robię tak z wszystkimi nadmiernie przesuszonymi bulwami i raczej nie obserwuję jakiegoś opóźnionego kiełkowania a i dalie potem maję się chyba dobrze. Niektóre z moich dalii można zobaczyć na tych zdjęciach: Kilka dalii Sylwka
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dziś przejrzałam dokładnie dalie. Kolejne trzy cenne dla mnie odmiany poszły na wieczne łąki Jedyna pociechą jest to, ze moge je jeszcze odtworzyć i chyba przejadę się do sklepu
Gardenshow nie wytrzymał i wypuścił oprócz pędów, pąki kwiatowe. Muszę go porządnie podzielić.
Kenora Macob B. w donicy. Z pędu zrobię sadzonkę.
Gardenshow nie wytrzymał i wypuścił oprócz pędów, pąki kwiatowe. Muszę go porządnie podzielić.
Kenora Macob B. w donicy. Z pędu zrobię sadzonkę.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam miłośniczkę dalii "takasobie"(Miłkę)
Ciekawe zjawisko z tą dalią 'Gardenshow' by na pędach były, jeszcze pąki kwiatowe.Musiała mieć sprzyjające warunki asymilacyjne, ja osobiście jeszcze się z takim czymś nie spotkałem!
Ciekawe zjawisko z tą dalią 'Gardenshow' by na pędach były, jeszcze pąki kwiatowe.Musiała mieć sprzyjające warunki asymilacyjne, ja osobiście jeszcze się z takim czymś nie spotkałem!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Zaznaczam wątek. Mam zamiar posadzić dalie w przyszłym tygodniu.
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Witam sympatyków dalii!
Dziś 30.03. posadziłem następny(drugi) rzut karp dalii w sumie w gruncie mam 34 odmiany. To kilka zdjęć z tego sadzenia. Jak widać na zdjęciach karpy są bardzo mocno przesuszone i pomarszczone, dlatego musiały iść do gruntu by się nie zmarnowały.
Dziś 30.03. posadziłem następny(drugi) rzut karp dalii w sumie w gruncie mam 34 odmiany. To kilka zdjęć z tego sadzenia. Jak widać na zdjęciach karpy są bardzo mocno przesuszone i pomarszczone, dlatego musiały iść do gruntu by się nie zmarnowały.
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Rysiu odm. Osaka chyba pójdzie na straty
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
rys11 ..... tak mocno wysuszone karpy (bulwy) warto przed posadzeniem do gruntu pierw namoczyć w wodzie (nawet przez dobę) - sprawdzone i bardzo pomocne.
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Dziękuję za miłe podpowiedzi.Metodę moczenia karp znam.Grzegorzu co do odmiany 'Osaka' to posadziłem tak by rosła, a jak z niej coś wyjdzie to będę się cieszył!Za miesiąc jak nie puści pędów,to w to miejsce posadzę inną karpę!
Dziękuję za miłe podpowiedzi.Metodę moczenia karp znam.Grzegorzu co do odmiany 'Osaka' to posadziłem tak by rosła, a jak z niej coś wyjdzie to będę się cieszył!Za miesiąc jak nie puści pędów,to w to miejsce posadzę inną karpę!
- Muszelka 102
- 200p
- Od: 20 lut 2011, o 17:05
Ja swoje tez musiałam wczoraj posadzić, miały już duże pędy. Martwię że to trochę za wcześnie, ale tak by się zmarnowały
Serdecznie pozdrawiam Bożena
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Ja też zaryzykowałam, bo były za duże. W ziemi są od niedzieli- wczoraj miały się dobrze. Dziś ich nie widziałam
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Moje dalie mają już po 10-15cm wysokości niektóre, błyskawicznie pną się do góry. Czy jeśli postawię je w miejscu mniej słonecznym zwolnią, czy zaczną się wyciągać?