Dalie wymagania,problemy - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.3

Post »

Witam :wit
Ja jeszcze do swoich dalii nie zaglądałam nie miałam czasu .Lodziu Ty mieszkasz w rejonie w którym jest nieco cieplej niż u mnie pod Warszawą :)
Ryszard jest z Poznania :?: bliżej Ciebie więc i pewnie też troszkę cieplej . Ryszardzie życzę ciepłych dni i nocy ;:108
Gdybym mieszkała tam gdzie moja teściowa to bez wahania dalie byłyby już w ziemi . ;:108
Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przechowuję (zimuję) swoje dalie w garażu, w kastrach z żółtym piachem. Prawie co roku zaczynają mi kiełkować i wychodzić z tego piachu znacznie wcześniej niż powinny trafić docelowo do gruntu (garaż jest lekko ogrzewany). Wsadzam wtedy do doniczek (niektóre trudno wsadzić bo mają takie rozmiary, że i do wiaderka 10 litrowego się nie mieszczą ale jakoś sobie radzę) i wystawiam na dwór. W tym okresie uważnie słucham prognoz i obserwuję niebo i termometr za oknem. W razie potrzeby (wiosenny przymrozek) łatwo jest je szybko schować chociażby tylko na noc do garażu lub drewutni a potem z powrotem wyjąć.
Kiedy już przyjdzie "odpowiednia" pora można je swobodnie z donic wysadzić do gruntu.

Kilka postów wstecz też ktoś martwił się o opóźnione kiełkowanie spowodowane mocnym przesuszeniem bulw. Pewnie większość z Was wie ale może warto przypomnieć dla pozostałych, że dobrą receptą w tej sytuacji jest przed posadzeniem moczenie (np przez dobę) bulw w wodzie. Robię tak z wszystkimi nadmiernie przesuszonymi bulwami i raczej nie obserwuję jakiegoś opóźnionego kiełkowania a i dalie potem maję się chyba dobrze. Niektóre z moich dalii można zobaczyć na tych zdjęciach: Kilka dalii Sylwka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dziś przejrzałam dokładnie dalie. Kolejne trzy cenne dla mnie odmiany poszły na wieczne łąki ;:145 Jedyna pociechą jest to, ze moge je jeszcze odtworzyć i chyba przejadę się do sklepu ;:224

Obrazek

Gardenshow nie wytrzymał i wypuścił oprócz pędów, pąki kwiatowe. Muszę go porządnie podzielić.

Obrazek

Kenora Macob B. w donicy. Z pędu zrobię sadzonkę.

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam miłośniczkę dalii "takasobie"(Miłkę)

Ciekawe zjawisko z tą dalią 'Gardenshow' by na pędach były, jeszcze pąki kwiatowe.Musiała mieć sprzyjające warunki asymilacyjne, ja osobiście jeszcze się z takim czymś nie spotkałem!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Zaznaczam wątek. Mam zamiar posadzić dalie w przyszłym tygodniu. :)
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witam sympatyków dalii!

Dziś 30.03. posadziłem następny(drugi) rzut karp dalii w sumie w gruncie mam 34 odmiany. To kilka zdjęć z tego sadzenia. Jak widać na zdjęciach karpy są bardzo mocno przesuszone i pomarszczone, dlatego musiały iść do gruntu by się nie zmarnowały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Oj, bardzo mocno przyschły :(
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Rysiu odm. Osaka chyba pójdzie na straty :(
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

rys11 ..... tak mocno wysuszone karpy (bulwy) warto przed posadzeniem do gruntu pierw namoczyć w wodzie (nawet przez dobę) - sprawdzone i bardzo pomocne.
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witam miłośników dalii!
Dziękuję za miłe podpowiedzi.Metodę moczenia karp znam.Grzegorzu co do odmiany 'Osaka' to posadziłem tak by rosła, a jak z niej coś wyjdzie to będę się cieszył!Za miesiąc jak nie puści pędów,to w to miejsce posadzę inną karpę!
Awatar użytkownika
Muszelka 102
200p
200p
Od: 20 lut 2011, o 17:05

Post »

Ja swoje tez musiałam wczoraj posadzić, miały już duże pędy. Martwię że to trochę za wcześnie, ale tak by się zmarnowały ;:173
Serdecznie pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Ja też zaryzykowałam, bo były za duże. W ziemi są od niedzieli- ;:223 wczoraj miały się dobrze. Dziś ich nie widziałam
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Moje dalie mają już po 10-15cm wysokości niektóre, błyskawicznie pną się do góry. Czy jeśli postawię je w miejscu mniej słonecznym zwolnią, czy zaczną się wyciągać?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”