Górale z Andów - blabla cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Górale z Andów - blabla cz. 3

Post »

Tyle, że u nas dziś w nocy było przy gruncie -3. U mnie na 4tym piętrze dużo cieplej ale szału nie ma i boję się trochę o swoje rośliny no i liczne na nich pąki kwiatowe. ;:218
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla meksykańców to pewno i zimno, ale dla takich mediolobiwek -3 z rana to jest nic. Nawet na mokro.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

blabla pisze:Chyba się nie zrozumieliśmy. Mam nasiona z natury przywiezione w tym roku z Peru i Boliwii i tych nasion jest dużo. Zatem są duże szanse, że te nasiona pójdą w świat lub będą u mnie dostępne. W przypadku nasion pylonych w kolekcji o ich dostępność jest trudniej bo ich zazwyczaj mam niewiele
Rzeczywiście, nie zrozumieliśmy się :wink:.
W czasie wstawiania roślin zauważyłem, że Rebutia odehnalii ma pąki, które zawiązała w ciemnej piwnicy. Trochę się zdziwiłem, czegoś takiego jeszcze nie widziałem.
To dopiero u mnie byś się zdziwił, bo jedna z rebucji kwitła na zimowisku - poleciała na nie z pąkami i zdołała je rozwinąć.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

U mnie rebucje zimują właściwie w pełnej ciemności i nigdy przed wystawieniem do ogrodu pąków nie miały. Tylko teraz ta odehnalii...

W Gdańsku z rana są też przymrozki, gdzieś tak w granicach -1*C. Dla moich wysuszonych górali to żaden problem, nawet nie ma śladu na roślinkach, że temperatura była nieco niższa w nocy.

Dziś wyniosłem prawie wszystko, co się dało do foliaka. Jest zapchany pod korek. W piwnicy pozostały dorosłe rebucje oraz duże lobiwki - te chcę wystawić w przyszłym tygodniu do nowego parzeniska. W tygodniu spróbuję całe to towarzystwo spryskać bo dziś już nie zdążyłem.

Straty nie były tej zimy duże. Naliczyłem 6 martwych roślinek na jakieś 6000 doniczek, co daje 0,1%. Zatem nie jest źle.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dziś wyniosłem ostatnie kaktusy do foliaka i nowego parzeniska. Kamień z serca, udało się wszystko zmieścić pod foliowymi dachami, łącznie jest tego jakieś 27m2. Jutro chciałbym całe to towarzystwo lekko przemoczyć. Po dwóch tygodniach w foliaku są pierwsze pąki na lobiwkach, oczywiście to L.famatimensis. Również zaczynają pojawiać się pąki na mediolobiwkach. Teraz pozostaje już tylko czekać na kwiaty :D
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wrzuć Tomek fotkę parzeniska (jak masz) :wink:
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Może jutro coś pstryknę. Aparat po wyprawie trochę mi fiksuje i nie chce mi się z nim męczyć. Trzeba oddać go do serwisu albo kupić nowy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to też czekam na fotki, oglądanie uporządkowanej kolekcji górali to czysta przyjemność, szkoda, że tylko na zdjęciach.

Natomiast ciekawi mnie ta powierzchnia. Ja obecnie mam 3m2 powierzchni kolekcyjnej (plus z metr/dwa różnego meksyku i innego chwastowstwa), a jak sobie liczyłem docelowo za jakieś 10 lat będzie 10-12m2 i będzie wszystko. A tu prawie 30m2 - to za 10 lat chyba trzeba będzie stawiać tunel już na hektar ;)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Powierzchnia za jakiś czas będzie musiała u mnie wzrosnąć. To, co mam obecnie wystarczy na ten rok, w przyszłym będzie już zabawa. Dodatkowo za chwilę będę wysiewał kolejne ~150 porcji nasion, z których docelowo będzie następne ~1000 dorosłych roślin. Ciesz się, że stawiasz na kurduple, one zmieszczą się nawet po latach w doniczkach 6x6, max. 7x7 a do doniczek 8x8 można sadzić je po kilka sztuk. Duże, stare lobiwki z grupy L.formosa (dawny rodzaj Soehrensia) właśnie przesadzam do doniczek 16x16cm bo w 10x10 już się nie mieszczą a są to dopiero siewki, które jeszcze nie kwitną. Jest też spora grupa lobiwek rosnących kępiasto, które też rozrastają się do niebotycznych rozmiarów. Obecnie jakieś 70% roślin w wieku 10 lat lub więcej wymaga u mnie przesadzenia do większych doniczek. Także najlepsze jeszcze przede mną.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Tomku czytam z zainteresowaniem o Twoich postępach w hodowli i planach kolekcyjnych na przyszłość. I nie wiem co gorsze: brak miejsca na rozwinięcie hodowli (u mnie) czy dostęp do wszystkiego co się podoba i chce mieć i mocarstwowe zamierzenia (u Ciebie). Bo przecież nawet zakładając, że masz miejsce na ciągłe rozbudowy foliaków/szklarni/parzenisk i czego tam jeszcze to przecież sił może zabraknąć choćby na przenoszenie roślin 2x w roku.
Ja wczoraj spędziłem ponad 7 godzin na porządkowaniu, przesadzaniu, przenoszeniu swoich ulubieńców i mam serdecznie dość bo już tak młody jak kiedyś nie jestem. A jest to kolejny taki dzień w ostatnim czasie bo wszystkie wolne chwile w ten sposób spędzam.
Więc chociaż to hobby jest najlepszym co mam to na hektary szklarni bym się już nie porywał... ;:218
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ja w kolekcji spędziłem 3 ostatnie weekendy i póki co tylko wyniosłem roślinki i skleciłem przy pomocy rodziny parzenisko. Trochę czasu przy tym zeszło ale na razie to dla mnie nie problem. Pewnie w przyszłości przyjdzie ograniczać kolekcję, pewnie będzie trzeba jakiś roślinek się pozbyć ale na tym etapie ilość jeszcze mnie nie przerasta. Poza tym znam wiele kolekcji znacznie większych niż moja i jakoś ich właściciele radzą sobie z ich obrobieniem. Na razie kolekcję mam w inny miejscu niż mieszkam ale w przyszłości planuję przeprowadzić się tam, gdzie ona jest więc będzie łatwiej. Co nas nie zabije to nas wzmocni :twisted:

Poniżej kilka obiecanych fotek. Są sporej rozdzielczości więc można zobaczyć szczegóły. Na razie to tylko wysuszone kaktusy. Kwiaty zaczną się za jakieś 6 tygodni, gdzieś w połowie maja. Miłego oglądania.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Łał ;:oj To parzenisko to właściwie mini foliak. Ogromne! Chyba bez ściągania folii nie da rady ogarnąć podlewania całości?
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No czapki z głów. Dużo, estetycznie, super zadbane roślinki. Bajka.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”