Przesadzanie jabłoni
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kiedy można przesadzać drzewka owocowe?
To mnie załatwiłeś tymi merystemami nie wiem czy dobrze rozumiem . No więc oberwać starsze liście i obserwować zdrewnienie najmłodszych pędów i jeżeli początkiem października zdrewnieją oberwać resztę i do dzieła , podpowiesz kolejność od którego gatunku zacząć ???
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Kiedy można przesadzać drzewka owocowe?
Przepraszam, jeśli czasem piszę coś niezrozumiale. Merystem to pokrótce mówiąc takie "serduszko" wierzchołka wzrostu, gdzie zachodzą dynamiczne podziały komórkowe. Jeśli merystem kończy wzrost to pojawia się gotowy do zimy pąk szczytowy zamiast młodych listków. Wtedy najlepiej jest zabrać się do przesadzania. Ale można to oczywiście zrobić wcześniej, tylko nie w fazie intensywnego przyrostu. Poczekajmy choć, aż trochę spowolni.
Na przykład taka morela ma najdłużej czynne merystemy, wiec proponowałbym zostawić je na koniec. Obserwuj co pierwsze skończy przyrost.
Na przykład taka morela ma najdłużej czynne merystemy, wiec proponowałbym zostawić je na koniec. Obserwuj co pierwsze skończy przyrost.
Przesadziłem jabłonki
Witam,
W sobotę musiałem przesadzić 3 jabłonki. Jeszcze młode drzewka, grubości mniej więcej banana ze sklepu. Wysokość no tak z 2 metry. Kopałem ostrożnie i szeroko. Korzeni za dużo nie uszkodziłem, te włoski są, te takie grubsze korzenie to troszkę na końcówkach mi się przycięły. Od razu zasadziłem w nowym miejscu, wieczorem padał deszcz i kolejny dzień też padał deszcz. Przyjechałem dzisiaj środa na działkę i takie zwiędnięte mają liście. Jakby takie do usychania, wszystkie liście. Coś z tego jeszcze będzie? Dlaczego tak się stało? Swego czasu choinki sadziłem kupione pod marketem gdzie korzeni było tyle co moja dłoń i się przyjmowały. Czy to może chwilowy szok czy raczej nic z tego nie będzie?
W sobotę musiałem przesadzić 3 jabłonki. Jeszcze młode drzewka, grubości mniej więcej banana ze sklepu. Wysokość no tak z 2 metry. Kopałem ostrożnie i szeroko. Korzeni za dużo nie uszkodziłem, te włoski są, te takie grubsze korzenie to troszkę na końcówkach mi się przycięły. Od razu zasadziłem w nowym miejscu, wieczorem padał deszcz i kolejny dzień też padał deszcz. Przyjechałem dzisiaj środa na działkę i takie zwiędnięte mają liście. Jakby takie do usychania, wszystkie liście. Coś z tego jeszcze będzie? Dlaczego tak się stało? Swego czasu choinki sadziłem kupione pod marketem gdzie korzeni było tyle co moja dłoń i się przyjmowały. Czy to może chwilowy szok czy raczej nic z tego nie będzie?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Przesadziłem jabłonki
Liście będą się i tak już gubić, niemniej jednak, jabłonka zregeneruje korzenie dopiero
w przyszłym roku wobec tego koniecznie musisz zredukować koronę.
Ja przesadzałam jabłonki, które miały obgryzione korzenie przez karczownika i uratowałam je,
ale koronę silnie redukowałam.
w przyszłym roku wobec tego koniecznie musisz zredukować koronę.
Ja przesadzałam jabłonki, które miały obgryzione korzenie przez karczownika i uratowałam je,
ale koronę silnie redukowałam.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Przesadziłem jabłonki
Jak dużo tego wyciąć? I czy całkiem np. od dołu jakieś gałęzie czy te co są skrócić o połowę?
I czy to już robić w tym tygodniu
Wgl. jeżeli to istotne to inne jabłonie na działce mają jeszcze liście tylko tym przesadzonym więdną.
I czy to już robić w tym tygodniu
Wgl. jeżeli to istotne to inne jabłonie na działce mają jeszcze liście tylko tym przesadzonym więdną.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Przesadzanie jabłoni
Trudno mi powiedzieć, bo nie widzę drzewka, niemniej jednak ja poskracałam gałązki niektóre nawet o połowę, o 1/3 . Wycięłam całkiem co biedniejsze. Tak w sumie te korony były niewielkie bo i drzewka też były wtedy młode, może trzyletnie. Zostawiłam szkielet z najgrubszych gałązek. Chyba teraz bym nie cięła, tylko już poczekała do przedwiośnia. Sama nie wiem, czy ciąć teraz na zimę .
Tu możesz spojrzeć, znalazłam wątek, gdzie pisałam o tych jabłonkach
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p5643105
Ważne, koniecznie zainstaluj trzy paliki i przywiąż tak, by wiatr nie telepał drzewkiem, żeby nie podrywały się korzonki.
Tu możesz spojrzeć, znalazłam wątek, gdzie pisałam o tych jabłonkach
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 5#p5643105
Ważne, koniecznie zainstaluj trzy paliki i przywiąż tak, by wiatr nie telepał drzewkiem, żeby nie podrywały się korzonki.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw