Na glinie malowane - 2014
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na glinie malowane - 2014
Ewciu tak na szybko nie pamiętam nazwy jedno co pamiętam to była dla mnie jednoroczna bo u nas na 100% nie zimuje. Jak wrócę do domu to odszukam kartkę z nazwą
Ewuś - Ave dzięki za poradę
Mam już wkopane osłony na całej długości. Jeśli szmaragdy mają taki sam system korzeniowy co brabanty to nawet te 0,5 m ich nie zniechęci Co roku latałam ze szpadlem i cięłam korzenie
Najchętniej to bym tam widziała cisy ale też mi zależało na czasie wzrostu rośliny.
Cisy mają bardziej zwartą bryłę korzeniową niż tuje
Fajne zdjęcie poglądowe - a ja się zastanawiałam 2 lata temu dlaczego powojnik szlag mi trafił a jak zaczęłam odkopywać to wyszło szydło z worka.
Ewuś niekiedy nie z wielkiej miłości sadzimy tujki wzdłóż ogrodzeń, niestety
Aniu witaj u mnie
Ja już nie mogę się doczekać na te różane pączusie w rozkwicie
Trawa, prezent, właśnie była kupowana w LM. Ceny początkowo nie znałam a jak poznałam to . Tym bardziej, że ona nie zimuje w gruncie w naszych warunkach. Można spróbować ja przechować w pomieszczeniu ale ja takowego nie posiadam. Donice w których były do małych nie należą
Ewuś - Ave dzięki za poradę
Mam już wkopane osłony na całej długości. Jeśli szmaragdy mają taki sam system korzeniowy co brabanty to nawet te 0,5 m ich nie zniechęci Co roku latałam ze szpadlem i cięłam korzenie
Najchętniej to bym tam widziała cisy ale też mi zależało na czasie wzrostu rośliny.
Cisy mają bardziej zwartą bryłę korzeniową niż tuje
Fajne zdjęcie poglądowe - a ja się zastanawiałam 2 lata temu dlaczego powojnik szlag mi trafił a jak zaczęłam odkopywać to wyszło szydło z worka.
Ewuś niekiedy nie z wielkiej miłości sadzimy tujki wzdłóż ogrodzeń, niestety
Aniu witaj u mnie
Ja już nie mogę się doczekać na te różane pączusie w rozkwicie
Trawa, prezent, właśnie była kupowana w LM. Ceny początkowo nie znałam a jak poznałam to . Tym bardziej, że ona nie zimuje w gruncie w naszych warunkach. Można spróbować ja przechować w pomieszczeniu ale ja takowego nie posiadam. Donice w których były do małych nie należą
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ilonko, to Ty przegrodę dla tuj zapuściłaś na 50cm w głąb? Też mam szmaragdy i nie wiedziałam że tak trzeba...
- imwsz
Justyś ja teraz nic nowego nie robiłam.
Powiedzmy, że te małe zasieki dla korzeni to pozostałości od brabantów.
Dla uzmysłowienia napiszę tak - korzenie od brabantów, cięte co jakiś czas!, miałam na co najmniej 2 metry okalaję i włażą wszędzie
Dlatego ja z tym szpadlem taka obeznana
Powiedzmy, że te małe zasieki dla korzeni to pozostałości od brabantów.
Dla uzmysłowienia napiszę tak - korzenie od brabantów, cięte co jakiś czas!, miałam na co najmniej 2 metry okalaję i włażą wszędzie
Dlatego ja z tym szpadlem taka obeznana
Pozdrawiam - Ilona
- justyna_gl
A Szmaragdy też takie maja korzenie???
- imwsz
Justyś tyle co uzyskałam info to też dosyć szeroko się rozrastają ale płytko. Dlatego w tym roku postawiłam mocno na cisy.
Dzwoniłam do Państwa Kurowskich i od nich miałam info co do bryły korzeniowej m.in. cisów, która jest zwarta i mniej "rozlazła". W pobliżu cisów teraz będą rosły róże
A jak szmaragdy się rozrosną, no cóż szpadel pójdzie w ruch względem jednej strony korzeni. Jakoś przez ponad 20 lat takich zabiegów żadnego brabanta nie uśmierciłam
Dzwoniłam do Państwa Kurowskich i od nich miałam info co do bryły korzeniowej m.in. cisów, która jest zwarta i mniej "rozlazła". W pobliżu cisów teraz będą rosły róże
A jak szmaragdy się rozrosną, no cóż szpadel pójdzie w ruch względem jednej strony korzeni. Jakoś przez ponad 20 lat takich zabiegów żadnego brabanta nie uśmierciłam
Pozdrawiam - Ilona
- justyna_gl
A gdzie kupowałaś cisy takie ładne? i zdradź jeśli można za ile...
- imwsz
jak przyjadę do domu to przyślę Ci info.
Jedynie co pamiętam to opodal Dobrcza czyli ode mnie rzut większym kamieniem
A cena nie jest tajemnicą - 40 zł sztuka
Jedynie co pamiętam to opodal Dobrcza czyli ode mnie rzut większym kamieniem
A cena nie jest tajemnicą - 40 zł sztuka
Pozdrawiam - Ilona
- imwsz
Aniu, Ewo ta trawa to rozplenica - pennisetum purpureum vertigo
Pozdrawiam - Ilona
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z ciekawością poczytałam o korzeniach tujowych. Niby wiedziałam, że potrzebna jest jakaś bariera korzeniowa, ale obrazek Ewy mnie porządnie wystraszył. Na razie jeszcze nic pod tujami nie rośnie, powstała mała rabatka hostowa, ale powinnam chyba się nią zająć "dogłębnie". Nie mam pojęcia, co się może przydać jako taka bariera.
Tuje sadziłam nie z miłości, ale dla wytrzymałości. Szmaragdy to chwast, a wiadomo, że chwastom zima nie szkodzi
Tuje sadziłam nie z miłości, ale dla wytrzymałości. Szmaragdy to chwast, a wiadomo, że chwastom zima nie szkodzi
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Ilonko, Melcia ma dobry gust, wybrała miejsce między pięknymi różami
Jeżówki tak mocno się rozrosły że dzielisz ? u mnie kępy nie są duże, powoli się rozrastają, a chciałabym mieć większe kępy
Ta rozplenica chyba ci przezimowała ? moja trawka jednoroczna nie zmarzła, cała zielona
Jeżówki tak mocno się rozrosły że dzielisz ? u mnie kępy nie są duże, powoli się rozrastają, a chciałabym mieć większe kępy
Ta rozplenica chyba ci przezimowała ? moja trawka jednoroczna nie zmarzła, cała zielona
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Ilonko, widzę rewolucje ogrodowe z rozmachem. Idziesz na całość. A hortensje ślicznoty.
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
Ilonka ogród na wymianie iglaków bardzo, ale to bardzo dużo zyskał
- imwsz
Ewciu no niestety tujki tak z korzonkami mają
Fajnie by było mieć duży areał to wtedy bym im zostawiła kopę piejsca a tak muszę trochę ograniczać.
Piszesz, że szmaragdy to chwast a ja uważam, że wiekszym jest brabant. Tenoprócz korzeni to dopiero sieje
Kasiu ona zawsze tak inteligentnie się zachowywała w tych sytuacjach. Albo biegła to tyłu za brabanty, albo do mamy albo do sąsiadów w piasek
Sama byłam zdziwiona, że tak ładnie poszły na boki ale dostały dobrej ziemi na start to pewnie dlatego. A Ty jak sadziłaś nie dawałaś ziemnego dopalacza?
Mam nadzieję, że dzisiaj uda mi się zrobić zdjęcia przedszkola
Wiesz, jak napisali, że jednoroczna to ja ją wywaliła. Miała takie korzenie, że z donic nie mogliśmy ich wyjąć
A jaka trawka Ci przezimowała co teoretycznie nie powinna?
Małgoś już tyle nerwów mi napsuły te brabanty, że chyba i eMowi zrobiło się mnie żal. Z tą ilością myślałam, że cały dzionek im zejdzie a zaczęli po 10tej a skończyli przed 15tą sadzenie
Ewciu cieszę się z odwiedzin i pozytywnego Waszego odbioru zmian
A. hortensja Coco bardzo przypadła do gustu i na razie pójdzie do większej donicy i na taras Muszę jedynie kupić odpowiednią ziemię do niej. Głębiej posadzę i będzie się ukorzeniać
Sadzonka przednia i faktycznie jak dobrze luknąć to tam chyba pączuś jest
Fajnie by było mieć duży areał to wtedy bym im zostawiła kopę piejsca a tak muszę trochę ograniczać.
Piszesz, że szmaragdy to chwast a ja uważam, że wiekszym jest brabant. Tenoprócz korzeni to dopiero sieje
Kasiu ona zawsze tak inteligentnie się zachowywała w tych sytuacjach. Albo biegła to tyłu za brabanty, albo do mamy albo do sąsiadów w piasek
Sama byłam zdziwiona, że tak ładnie poszły na boki ale dostały dobrej ziemi na start to pewnie dlatego. A Ty jak sadziłaś nie dawałaś ziemnego dopalacza?
Mam nadzieję, że dzisiaj uda mi się zrobić zdjęcia przedszkola
Wiesz, jak napisali, że jednoroczna to ja ją wywaliła. Miała takie korzenie, że z donic nie mogliśmy ich wyjąć
A jaka trawka Ci przezimowała co teoretycznie nie powinna?
Małgoś już tyle nerwów mi napsuły te brabanty, że chyba i eMowi zrobiło się mnie żal. Z tą ilością myślałam, że cały dzionek im zejdzie a zaczęli po 10tej a skończyli przed 15tą sadzenie
Ewciu cieszę się z odwiedzin i pozytywnego Waszego odbioru zmian
A. hortensja Coco bardzo przypadła do gustu i na razie pójdzie do większej donicy i na taras Muszę jedynie kupić odpowiednią ziemię do niej. Głębiej posadzę i będzie się ukorzeniać
Sadzonka przednia i faktycznie jak dobrze luknąć to tam chyba pączuś jest
Pozdrawiam - Ilona