Teneryfa- krajobrazy, roślinność i ciekawe miejsca
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Teneryfa- krajobrazy, roślinność i ciekawe miejsca
Tak, jest tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 24&start=0
Zdecyduj się na Maderę, bo warto. Ja muszę jeszcze raz tam zawitać.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 24&start=0
Zdecyduj się na Maderę, bo warto. Ja muszę jeszcze raz tam zawitać.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Jejku, ale rajsko !
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Piękne widoki i piękne kwiaty, fajna wycieczka.
Joaquin
Coś pięknego,marzę o takiej wycieczce,taaaakie widoki i moi ulubieńcy w naturalnym środowisku
....wszechobecne opuncje i reszta rośłin,wspaniale,wspaniale
nacieszyłam oczka
....wszechobecne opuncje i reszta rośłin,wspaniale,wspaniale
nacieszyłam oczka
na balkonie i w domuhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=78748
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ach można się rozmarzyć.....
Piękne widoki,a roślinność
Piękne widoki,a roślinność
- raflezja
Nie wiem jak to się stało, ale nie pokazałam jeszcze jednej z najpopularniejszych atrakcji turystycznych - wioski Masca i jej okolic.
Może dlatego właśnie, że piszą o tej osadzie w każdym przewodniku, a może inne miejsca, dzikie i nie tak często odwiedzane przez turystów wydały mi się bardziej interesujące? Ale jednak zobaczyć warto.
Jechaliśmy w to miejsce od strony północnej.
W okolicy prowadzone są intensywne tarasowe uprawy owoców i warzyw. Sprzyjają temu padające deszcze i żyzna, powulkaniczna gleba.
A jeśli rolnikom wydaje się, że ziemia jest nieodpowiednia, lub jest jej zbyt mało, to biorą narzędzia i rozkopują pagórki, a właściwie góry, ziemię zaś wywożą na pola uprawne. Właśnie takie dziwne wzniesienie widziałam w okolicy El Palmar.
Początkowo myślałam, że to działalność erozyjna Matki Natury, jednak poszperałam trochę i okazało się, że zrobił to człowiek. Niby celowo i w słusznej sprawie, ale gdzie byli wtedy ekolodzy?
Cóż...każdy orze jak może.
Poruszając się na południe podróżowaliśmy bardzo wąskimi drogami. Przy większej prędkości mogło to być niebezpieczne. Przed każdym zakrętem należało zwolnić, a jadące tamtędy autokary używały sygnałów dźwiękowych.
Wzdłuż dróg widać było malownicze wioski przytulone do skalnych zboczy.
Oczywiście wszędzie widoki były przepiękne. Spoglądając na zachód w kierunku oceanu można było zauważyć charakterystyczną ?chmurę na niebie?. To sąsiednia wyspa ? Gomera.
Wreszcie z oddali ukazała nam się osada Masca, zwana także "Machu Picchu" Wysp Kanaryjskich, albo w skrócie "Masca Picchu".
Wioska ta leży malowniczym miejscu na wysokości 600 m npm.
Niestety większość fotek musiałam robić pod słońce.
W tej urokliwej miejscowości wszystko jest ściśle upakowane obok siebie, ale jest to zrozumiałe, gdyż miejsca jest bardzo mało.
Główne miejsce zajmuje mały kościółek i ocieniony wielkim drzewem placyk.
Turyści mogą kupić sobie kiczowate pamiątki.
Dookoła rosną palmy, agawy, sukulenty i groźne opuncje
Ze wsi Masca można udać się na długą pieszą wycieczkę wąwozem w kierunku oceanu. My niestety nie byliśmy, też z powodu mocno doskwierającego upału .
Może następnym razem...
CDN.
Może dlatego właśnie, że piszą o tej osadzie w każdym przewodniku, a może inne miejsca, dzikie i nie tak często odwiedzane przez turystów wydały mi się bardziej interesujące? Ale jednak zobaczyć warto.
Jechaliśmy w to miejsce od strony północnej.
W okolicy prowadzone są intensywne tarasowe uprawy owoców i warzyw. Sprzyjają temu padające deszcze i żyzna, powulkaniczna gleba.
A jeśli rolnikom wydaje się, że ziemia jest nieodpowiednia, lub jest jej zbyt mało, to biorą narzędzia i rozkopują pagórki, a właściwie góry, ziemię zaś wywożą na pola uprawne. Właśnie takie dziwne wzniesienie widziałam w okolicy El Palmar.
Początkowo myślałam, że to działalność erozyjna Matki Natury, jednak poszperałam trochę i okazało się, że zrobił to człowiek. Niby celowo i w słusznej sprawie, ale gdzie byli wtedy ekolodzy?
Cóż...każdy orze jak może.
Poruszając się na południe podróżowaliśmy bardzo wąskimi drogami. Przy większej prędkości mogło to być niebezpieczne. Przed każdym zakrętem należało zwolnić, a jadące tamtędy autokary używały sygnałów dźwiękowych.
Wzdłuż dróg widać było malownicze wioski przytulone do skalnych zboczy.
Oczywiście wszędzie widoki były przepiękne. Spoglądając na zachód w kierunku oceanu można było zauważyć charakterystyczną ?chmurę na niebie?. To sąsiednia wyspa ? Gomera.
Wreszcie z oddali ukazała nam się osada Masca, zwana także "Machu Picchu" Wysp Kanaryjskich, albo w skrócie "Masca Picchu".
Wioska ta leży malowniczym miejscu na wysokości 600 m npm.
Niestety większość fotek musiałam robić pod słońce.
W tej urokliwej miejscowości wszystko jest ściśle upakowane obok siebie, ale jest to zrozumiałe, gdyż miejsca jest bardzo mało.
Główne miejsce zajmuje mały kościółek i ocieniony wielkim drzewem placyk.
Turyści mogą kupić sobie kiczowate pamiątki.
Dookoła rosną palmy, agawy, sukulenty i groźne opuncje
Ze wsi Masca można udać się na długą pieszą wycieczkę wąwozem w kierunku oceanu. My niestety nie byliśmy, też z powodu mocno doskwierającego upału .
Może następnym razem...
CDN.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Boże,toż te opuncje to piękne są!
- raflezja
Tiaaa...
Piękne są ale z daleka.
Na szczęście jest dużo bardziej przyjaznych roślin na tym ziemskim padole.
Piękne są ale z daleka.
Na szczęście jest dużo bardziej przyjaznych roślin na tym ziemskim padole.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Cudowne zdjęcia! Chciałbym tam być i poczuć ten klimat. Więcej takich zdjęć prosimy
Joaquin
Teneryfa niesamowite piękno tego miejsca wywołuje marzenia. Muszę tam kiedyś pojechać, najlepiej żeby to była rowerowa wyprawa po tej wyspie i to tak przynajmniej dwa tygodnie. Dziękuję za piękne zdjęcia tego miejsca.