Jabłoń - cięcie
- iCON
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 maja 2012, o 20:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podniesienie korony w 5-letnim ligolu
Cześć. Chciałbym docelowo podnieść koronę w 5-letnim ligolu. Obecnie stół jest trochę za nisko (ok 50 cm nad ziemią) i trochę przeszkadza np. w koszeniu trawy. Chciałbym, aby zaczynał się gdzieś na wysokości czerwonej kreski na zdjęciu, a pod spodem nie chcę docelowo żadnych gałęzi. Nie zmierzam prowadzić tego drzewa jak w intensywnym sadownictwie bo estetyka drzewa ma dość istotne znaczenie, a nie tylko maksymalizacja plonów. Chciałbym aby korona docelowo była bardziej naturalna, trochę parasolowata, a nie takie klasyczne wrzeciono jak w młodych sadach. Pytanie jak i czy mogę docelowo podnieść stół. Zakładam, że wycięcie całego od razu i zastąpienie go tymi wyższymi gałęziami nie wchodzi w grę, bo jest to zbyt radykalne cięcie dla drzewa. Więc jak, po jednej gałęzi w każdym roku? Pomóżcie proszę, bo szukam już od jakiegoś czasu informacji jak wykonać tę konkretną operację i niestety nie trafiłem na nic przydatnego.
Re: Podniesienie korony w 5-letnim ligolu
Tnij i sie nie zastanawiaj póki są młode. Krzywdy drzewu nie zrobisz, ewentualnie będzie sie trzeba pozbyć wilków, które wyrosną poniżej cięcia. Młode drzewo sie tak szybko regeneruje, że nie warto się przesadnie bać.
Re: Jabłoń cięcie
Tnij te gałęzie na dole bez obaw. Przy tak młodym drzewku nic się nie stanie. Jak nie chcesz korony wrzecionowatej do góry skróć przewodnik i staraj się wyprowadzać gałęzie na boki bardziej na szerokość.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń cięcie odmładzające
Jest w tym duże ziarno racji. Unikajcie robienia dużych ran po cięciu konarów szkieletowych. Mocne ich skrócenie powoduje tylko tworzenie wilków. Oczywiście trzeba prześwietlić górę by wpuścić światło w dolne partie, ale róbcie to bez cięcia grubych konarów.szukacz pisze: Dzięki takim szczegółowym opisom wieloletniego procesu odnawiania korony drzewa wielu chętnych by drzewo zachować w końcu je wytnie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2019, o 15:58
Witam
Mam taki problem że po przycięciu jabłoni i posmarowaniu jej maścią ogrodniczą miejsca te zaczęły zmieniać barwę na brązową. Stało się to już na drugi dzień.
Pracę tą wykonywałem około 28 lutego. Przy ładnej pogodzie.
Maść to: BROS Koro derma chroniąca przed patogenami. Data ważności ok. Nie narazana na mróz.
Trochę mnie to martwi.
Czy mam z tym coś robić?
Proszę o pomoc.
Poniżej wstawiam zdjęcia
Mam taki problem że po przycięciu jabłoni i posmarowaniu jej maścią ogrodniczą miejsca te zaczęły zmieniać barwę na brązową. Stało się to już na drugi dzień.
Pracę tą wykonywałem około 28 lutego. Przy ładnej pogodzie.
Maść to: BROS Koro derma chroniąca przed patogenami. Data ważności ok. Nie narazana na mróz.
Trochę mnie to martwi.
Czy mam z tym coś robić?
Proszę o pomoc.
Poniżej wstawiam zdjęcia
- ERNRUD
To normalne ciemnienie enzymatyczne soku ksylemowego. Wsiąka on w powłokę i brązowieje. Czy to będzie Koro-Derma czy Funaben to efekt ten sam. Tyle tylko, że Koro-Derma będzie się krócej trzymać, bo tworzy słabszą powłokę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2019, o 15:58
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Zawsze stosowałem Funaben i było w porządku.
W tym roku w chwilowo nie mieli go w sklepie.
Na innych jabłonkach użyłem też maści z firmy Target z dodatkiem Topsinu i tak samo się odbarwiło.
Pozdrawiam Przemek
Zawsze stosowałem Funaben i było w porządku.
W tym roku w chwilowo nie mieli go w sklepie.
Na innych jabłonkach użyłem też maści z firmy Target z dodatkiem Topsinu i tak samo się odbarwiło.
Pozdrawiam Przemek
Co do wyrastających wilków z miejsc po cieciu. Ja się ich pozbywam poprzez wyłamanie (a nie cięcie). Robię to w czerwcu.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: Jabłoń - cięcie
A tak w ogóle można jeszcze to wyciąć, czy zostawić do czerwaca, aż owoce się zawiążą?
Tą jablonke odmladzałałam , skracałam.... nie nadążam z wycenianiem przyrostów
Drzewo zaczyna wypuszczać listki i pękają pojedyncze pąki kwiatowe
Ma na pewno ponad 30 lat albo i więcej
Tą jablonke odmladzałałam , skracałam.... nie nadążam z wycenianiem przyrostów
Drzewo zaczyna wypuszczać listki i pękają pojedyncze pąki kwiatowe
Ma na pewno ponad 30 lat albo i więcej
Warto dodać, żeby ciąć za pąkiem który idzie na zewnątrz. Często się pomija tę informację.
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I obowiązkowo Decis! Ja już w tamtym tygodniu pryskałem, bo zielono od mszyc było.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- ERNRUD
Ostrożnie z tym Decisem, bo to insektycyd totalny.
Pelasia, do wycięcia tylko nadmiernie zagęszczające pędy. Jeszcze jest chwila zanim zacznie kwitnąć.
Pelasia, do wycięcia tylko nadmiernie zagęszczające pędy. Jeszcze jest chwila zanim zacznie kwitnąć.