Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 sty 2009, o 17:07
Co po robacztywej marchewce i cebuli?
Dzień Dobry . Planuję powyrywać zarobaczoną marchew, i zastanawiam się co posiać na jej miejscu, żeby mi wzmocniło ziemię i było do zaorania przed zimą? Na tym samym miejscu rosła też cebula, którą też już wyrwałam, bo robaki ją zjadły. Może macie jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Uprawy współrzędne- sąsiedztwo roślin- teoria i praktyka
Witam!
Mam pytanie, może trochę banalne, ale będę wdzięczna za odpowiedź
Wiecie może jak wpływa koper na marchew, że jest to sąsiedztwo korzystne?
Z góry dziękuję za inf:)
Pozdrawiam ;]
Mam pytanie, może trochę banalne, ale będę wdzięczna za odpowiedź
Wiecie może jak wpływa koper na marchew, że jest to sąsiedztwo korzystne?
Z góry dziękuję za inf:)
Pozdrawiam ;]
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam gorąco
Biorąc pod uwagę działanie allelopati to koper na marchew wykazuje allelopatie ujemna czyli szkodliwy wpływ, ale nie wiem jak u Ciebie ale u mnie koper nigdy nie rośnie tam gdzie sie go posadzi tylko tam gdzie sie sam nasiał poprzednmiego roku u mnie koper rośnie razem z marchewka i jakos nie zauwazylam zeby negatywnie wpływał < zaznaczam ze jest go mało np. w 2 rządkach marchewki 5-6 roslin kopru jeżeli byłoby go w wiekszej ilości to może faktycznie zaszkodzic>
Jednak gdyby wziąśc pod uwagę definicje rośliny zachwaszczającej to koper w marchwi, która byłaby rośliną uprawną to byłby chwast.
Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłam Ci choć trochę może jeszcze ktoś napisze
Pozdrawiam
Biorąc pod uwagę działanie allelopati to koper na marchew wykazuje allelopatie ujemna czyli szkodliwy wpływ, ale nie wiem jak u Ciebie ale u mnie koper nigdy nie rośnie tam gdzie sie go posadzi tylko tam gdzie sie sam nasiał poprzednmiego roku u mnie koper rośnie razem z marchewka i jakos nie zauwazylam zeby negatywnie wpływał < zaznaczam ze jest go mało np. w 2 rządkach marchewki 5-6 roslin kopru jeżeli byłoby go w wiekszej ilości to może faktycznie zaszkodzic>
Jednak gdyby wziąśc pod uwagę definicje rośliny zachwaszczającej to koper w marchwi, która byłaby rośliną uprawną to byłby chwast.
Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłam Ci choć trochę może jeszcze ktoś napisze
Pozdrawiam
Wielkie dzięki ;)
Właściwie to u mnie w ogródku, też rośnie koper tam gdzie się zasiał, ale gdzieś tam wyczytałam, że jest to allelopatia dodatnie, ale chyba, źle było napisane. Będę musiała jeszcze trochę poszperać, żeby coś konkretnego znaleźć.
Jak macie jeszcze jakieś komentarze, które mogły by mi pomóc, to będę wdzięczna.
Dziękuję i pozdr.
Właściwie to u mnie w ogródku, też rośnie koper tam gdzie się zasiał, ale gdzieś tam wyczytałam, że jest to allelopatia dodatnie, ale chyba, źle było napisane. Będę musiała jeszcze trochę poszperać, żeby coś konkretnego znaleźć.
Jak macie jeszcze jakieś komentarze, które mogły by mi pomóc, to będę wdzięczna.
Dziękuję i pozdr.
Ja od jakiegoś czasu w ogóle nie mogę się doczekać kopru, a żeby dojrzał i się wysiał to nawet marzyć nie mogę.Kupowałam różne odmiany kopru, siałam rzutowo i w rowki, między różne warzywa.Co roku gdy koper wykiełkuje i trochę urośnie korzenie zaatakuje bawełnica wierzbowo- marchwiowa.Są to szarawe mszyce, które wysysają soki z szyjki korzeniowej i koper najpierw więdnie, a potem usycha, cała roślina 'kiwa się' w ziemi Nie wiem co począć, choć pamiętam, ze kiedyś miałam jakąś taką odmianę kopru, która sama się wysiewała.Może 'współczesne' odmiany kopru są jakoś zmodyfikowane i bez oprysków chemicznych koper się nie udaje?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Selli, w tym wątku wspominałaś coś o pirimorze
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... awe%B3nica
W tym roku, po kilkuletniej przerwie pojawiła się na działce ta bawełnica, a że koper już miał baldachy i było go zatrzęsienie, niczym mu nasady łodyg nie opryskiwałam.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... awe%B3nica
W tym roku, po kilkuletniej przerwie pojawiła się na działce ta bawełnica, a że koper już miał baldachy i było go zatrzęsienie, niczym mu nasady łodyg nie opryskiwałam.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak wykorzystać mały warzywniak zmieniając warzywa w sezonie
Mam za mało miejsca na warzywa a chciałabym to miejsce wykorzystać maksymalnie.
Już w innym wątku doczytałam że np. rzodkiewkę można wysiewać pomiędzy cebulą i marchewką
bo zdąży wyrosnąć zanim cebula i marchew będą potrzebowały więcej miejsca dla siebie.
Ale nie wiem np. jak zaplanować grządki by po zbiorze jakiegoś warzywka wykorzystać je powtórnie na inne i doczekać plonów.
Nie mam doświadczenia dlatego proszę o jakieś sugestie.
Już w innym wątku doczytałam że np. rzodkiewkę można wysiewać pomiędzy cebulą i marchewką
bo zdąży wyrosnąć zanim cebula i marchew będą potrzebowały więcej miejsca dla siebie.
Ale nie wiem np. jak zaplanować grządki by po zbiorze jakiegoś warzywka wykorzystać je powtórnie na inne i doczekać plonów.
Nie mam doświadczenia dlatego proszę o jakieś sugestie.