Powój polny czym wytępić
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym wytępić powój polny
A kosiarka nie wystarcza??
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Otóż nie, bo ten diabelski powój rozłazi się też na rośliny i na rabaty. Poza tym chciałabym aby trawnik wyglądał jak trawnik a nie jak pastwisko.
Ja niestety też morduje się z tym siłaczem. Najgorsze ze wyszedł kiedy rośliny są duże i dokładnie wchodzi nawet na calkiem wysokie. Metoda, ze duże go zagłuszą - na pewno nie zadziała, wprost odwrotnie.
- nataszka
- 100p
- Od: 19 mar 2013, o 19:36
U mnie w tym roku tez inwazja powoju. Rozlazł sie na poł ogrodu a w tamtym roku był tylko w jednym miejscu. Najgorsze jest to że włazi w miejsca których szkoda mi ruszac typu rabarbar, maliny, szczypioerek wieloletni. Tam gdzie dałam rady zaczęłam kopac... ... wykopałam coś co wyglądało jak kłębek wełny- z tego to chyba setka pędów by puściła. Tam gdzie nie dam rady ze szpadlem pozostaje mi pędzelkowanie i duuuużo cierpliwości. Poczekam nawet dwa lata żeby tylko pomogło. I teraz tak sie zastanawiam czym lepiej to dziadostwo potraktowac- mam spory zapas Glifocydu to coś takiego jak roundap i jeszcze golf plus- niby zamiennik za starane ale cos nie wierze w jego działanie. I druga sprawa- jak rozdobie sobie słoiczek płynu to ile dni moge pędzelkowac tym samym? bo przeciez nie będę robic codziennie po kieliszku .... ach no i o ile zwiększyć stężenie zęby nie spalic od razu rośliny?
OGRÓD- kocham go bo każda garstka piachu leży tak jak ja sobie wymyśliłam
Moja garstka piachu
Moja garstka piachu
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Zainwestuj w Roundup 450. Używaj podwójnej zalecanej dawki z dodatkiem siarczanu amonu. I zacznij walkę, gdy pędy powoju osiągną minimum 10 cm.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- maryann
Odpowiedź nie jest łatwa... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lit=+CIECZnataszka pisze:to ile dni moge pędzelkowac tym samym?
Ja się tam do Twojego alkoholizmu nie mieszam... Niektórzy nie mogą inaczej!nataszka pisze:bo przeciez nie będę robic codziennie po kieliszku
A tak na poważnie- zainwestuj w Fernando http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p2501877 ; Przynajmniej tam, gdzie jednoliścienne trochę przyspieszysz, bo z pędzelkiem na takim obszarze... to powój może okazać się szybszy!
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- nataszka
- 100p
- Od: 19 mar 2013, o 19:36
Min 10 cm pędu To ja chyba nerwicy dostane... jak widze jeden listek to juz dziubie
OGRÓD- kocham go bo każda garstka piachu leży tak jak ja sobie wymyśliłam
Moja garstka piachu
Moja garstka piachu
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Musi mieć tyle, gdyż inaczej nie wchłonie dostatecznie dużo środka chwastobójczego.
Jestem JA i MOJE bagno!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 cze 2013, o 12:00
Re:
Przez częste wyrywanie młodych, najwyżej kilkulistkowych pędów można powój zagłodzić. Nie można dopuścić do tego by sobie wybujał bo wtedy my będziemy się bujać walką z nim. Stosuję to u siebie i nie mam problemu z tym chwastem. Podobnie można utrudnić życie perzowi, ale tu jest jeszcze łatwiej, bo można mały kawałek z perzem wyłączyć z uprawy i przykryć czarną matą lub grubą folią - ja te metody stosuję na działce, czasem w połączeniu z glifosatem. Na większym areale jednak chemia rulez.leda16 pisze:Więc pozostaje syzyfowe wyrywanie, które go de facto wzmacnia????
witam. ja też mam ogromny problem z powojem i w trawniku . ale przez przypadek prawie wytępiłam go z ogrodu. ze względu na duże rozmiary mojego ogrodu nie dawałam rady z chwastami i w miejscach nie widocznych pomiędzy drzewkami i roślinkami zasypywałam ziemię skoszoną trawą i tam już od 5lat nie ma śladu powoju
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
musiałaś mieć jakoś mało tego powoju,anuka02 pisze:zasypywałam ziemię skoszoną trawą i tam już od 5lat nie ma śladu powoju
jakoś w ogóle sobie tego nie wyobrażam...
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 wrz 2010, o 15:46
po przeczytaniu waszych porad planuję zakup preparatu Fernardo 225EC aby wyniszczyć powój z trawnika. Czy wie ktoś może czy usunie to również koniczynkę i fiołki wonne?? I czy nie popali mi czereśni rosnących w trawniku?
- maryann
Zabija te rośliny dwuliścienne, na których zielone części padnie. A więc fiołki i koniczynki tak. Jeśli padnie na pień drzewa to nie, ale jeśli na młode pędy lub liście- to na pewno drzewku zaszkodzi. Ja tak tępię z trawnika wybijające pędy akacji(robinii).
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.