Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
Re: Actinidia kiwi - zawiązywanie owoców
Witam!
Do przymrozków miałem nadzieję na pierwsze owocowanie mojego kiwi odmiany Genewa. Niestety przymrozek zwarzył wszystko. W ub.roku było podobnie, ale w tym łącznie z pąkami kwiatowymi. Potem prawdopodobnie będą przyrosty, ale na razie widok jest smutny
Pozdrawiam. romekp
Do przymrozków miałem nadzieję na pierwsze owocowanie mojego kiwi odmiany Genewa. Niestety przymrozek zwarzył wszystko. W ub.roku było podobnie, ale w tym łącznie z pąkami kwiatowymi. Potem prawdopodobnie będą przyrosty, ale na razie widok jest smutny
Pozdrawiam. romekp
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy ktoś ma doświadczenia z mini kiwi "Purpurna sadowa" lub "Jumbo"? lub ewentualnie "Kokuwa". Zastanawiam się nad odmianą.. chodzi mi o doświadczenia smakowe głównie:)
Jumbo zmarzła zimą.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Cenna informacja.
Witam!
Czy to już zawiązki czy pąki kwiatowe?
U mnie przetrwało przymrozki kilka pąków kwiatowych na krzaku odm. Geneva, czekam właśnie czy się rozwiną. Na zapylaczu też jest kilka. Może też spróbuję własnego kiwi
Pozdrawiam. romekp
Czy to już zawiązki czy pąki kwiatowe?
U mnie przetrwało przymrozki kilka pąków kwiatowych na krzaku odm. Geneva, czekam właśnie czy się rozwiną. Na zapylaczu też jest kilka. Może też spróbuję własnego kiwi
Pozdrawiam. romekp
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Zrobiłem fotkę - przedstawia porównanie (kiwi pstrolistne) kwiatu męskiego i obojnaka.
(po kilknięciu w rysunek można obejrzeć dokładniej - większa fotka)
U mnie obojnak sam nie chciał owocować, dopiero od 3 lat jak kupiłem okaz męski, i posadziłem kilka metrów dalej, to owocuje i to obficie. Oboce bardzo smaczne, chociaż małe - do 2 cm. W poprzednim roku oglądałem pręciki pod mikroskopem i nie było tam pyłku. Widocznie jakiś "felerny" ten obojnak.
Pozdrawiam - Waldek
Zrobiłem fotkę - przedstawia porównanie (kiwi pstrolistne) kwiatu męskiego i obojnaka.
(po kilknięciu w rysunek można obejrzeć dokładniej - większa fotka)
U mnie obojnak sam nie chciał owocować, dopiero od 3 lat jak kupiłem okaz męski, i posadziłem kilka metrów dalej, to owocuje i to obficie. Oboce bardzo smaczne, chociaż małe - do 2 cm. W poprzednim roku oglądałem pręciki pod mikroskopem i nie było tam pyłku. Widocznie jakiś "felerny" ten obojnak.
Pozdrawiam - Waldek
ja mam kilka rodzajów i w tym męskie (Actinidia arguta Weiki męski, i kwitnie mi też Actinidia arguta męski..znaczy ma dopiero pączki) ...ale one dopiero zaczną kwitnąć, a temu już opadają kwiatki:( Jak możesz mi podopowiedzieć to jaki męski mam kupic żeby kwitł w tym samym czasie?? Fotki na pewno mi pomogą w identyfikacji:)i po pracy odrazu sprawdzę na ogródku. dzięki.
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
To co napisałem i pokazałem na fotce dotyczy Actinidia kolomikta (Actinidia pstrolistna). Bo ten gatunek mam ponad 6 lat.
Natomiast Actinidia arguta (Aktinidia ostrolistna) uprawiam dopiero od 2 lat. W tym roku owocowałyby pierwszy raz, ale przyszedł mróz i pędy z pąkami obmarzły. Nie wiem czy te gatunki zapylają się wzajemnie. Może ktoś ma doświadczenie w tej materii.
Pozdrawiam - Waldek
To co napisałem i pokazałem na fotce dotyczy Actinidia kolomikta (Actinidia pstrolistna). Bo ten gatunek mam ponad 6 lat.
Natomiast Actinidia arguta (Aktinidia ostrolistna) uprawiam dopiero od 2 lat. W tym roku owocowałyby pierwszy raz, ale przyszedł mróz i pędy z pąkami obmarzły. Nie wiem czy te gatunki zapylają się wzajemnie. Może ktoś ma doświadczenie w tej materii.
Pozdrawiam - Waldek
Chyba się nie zapylają,pstrolistna ma już zawiazane owoce,a ostrolistne kwitną dopiero.WaldekM pisze: Nie wiem czy te gatunki zapylają się wzajemnie. Może ktoś ma doświadczenie w tej materii.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
mirzan pisze: pstrolistna,to nie warto sobie głowy zawracać.
No to jak jest w końcu??mirzan pisze:pstrolistna ma już zawiazane owoce,
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
A jednak chyba spróbuję po raz pierwszy swojego kiwi
na zdjęciu wyraźnie zawiązane owoce.
na zdjęciu wyraźnie zawiązane owoce.
Jak zwykle,zwyczajnie,już nie ma śladu po owocach,opadły.Nigdy nie dorosły.