Popiół jako nawóz
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No a zwęgla jaki dym idzie
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
gazety ulegają spalaniu w niższej temperaturze - zresztą jak sam piszesz spalają się kleje i inne chemikalia zawarte w płytach, sklejkach i kolorowych gazetach.
http://www.popiol.pl/zastosowanie.html? ... &podkat=44
http://www.popiol.pl/zastosowanie.html? ... &podkat=44
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2007, o 08:10
Tak sobie siedze i kontempluje nad problemem metali ciężkich. I zrodziło mi się pytanie, czy drzewa rosnące przy ruchliwej ulicy też pobierają takie metale?
Co do odpowiedzi na pytanie to wiadomo, że w nadmiarze wszystko szkodzi. Gazety czarno- białe można przekompostować, natomiast nie widziałem jeszcze żeby ktoś kompostował kolorowe magazyny, więc z rozsypywaniem popiołu z nich podchodziłbym z dystansem.
Ale wydaje mi się, że pod rośliny ozdobne możnaby trochę podsypać takiego popiołu.
Co do odpowiedzi na pytanie to wiadomo, że w nadmiarze wszystko szkodzi. Gazety czarno- białe można przekompostować, natomiast nie widziałem jeszcze żeby ktoś kompostował kolorowe magazyny, więc z rozsypywaniem popiołu z nich podchodziłbym z dystansem.
Ale wydaje mi się, że pod rośliny ozdobne możnaby trochę podsypać takiego popiołu.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
ale po co wnosić do gleby metale ciężkieguidet pisze:Tak sobie siedze i kontempluje nad problemem metali ciężkich. I zrodziło mi się pytanie, czy drzewa rosnące przy ruchliwej ulicy też pobierają takie metale?
- man211
dziękuje CI mike 1 za linka .Juz dałem zapytanie do fachowców czekam na odpowiedz
Pozdrawiam Grzegorz
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uważam że jeżeli chcemy mieć ładne i zdrowe rośliny to powinniśmy o nie jak najlepiej dbać. Ja używam jedynie popiołu z palenia drewna. Uważam że popiół z płyt może szkodzić roślinom. Chociaż może niewielka ilość popiołu z innych substancji może zawierać te śladowe substancje, które rośliny potrzebują, ale to zostawiam fachowcom i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd Pozdrawiam
- man211
Dziękuje za porade.Ale czy gdzieś znajde co zawiera popiół ze spalonych gazet
Pozdrawiam Grzegorz
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Możesz znaleźć skład farby drukarskiej u producentów albo w jakichś podręcznikach dla technikum poligraficznego. Ale też uważam, że lepiej taki popiół (z płyt paździerzowych) wyrzucać na śmietnik, a nie pakowac sobie pod nogi. A dymem ze spalanego kleju jeszcze się nie zatrułeś? A sąsiadów i całego środowiska? Toż to musi śmierdzieć jak nieszczęście! Takie odpady spala się w specjalnych piecach z filtrami, a nie w piecyku na działce!!!man211 pisze:czy gdzieś znajde co zawiera popiół ze spalonych gazet
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
powiem wam tyle
stara metoda otrzymywania saletry potasowe ( KNO3 )
jak każdy wie popiol z drzew lisciastych zawiera duzo potasu, a rozkladajace sie odchody ( najlepsze krowy ) zawieraja duzo jonow NO3 przez co gdy wrzucimy popiol i 2 dniowe odchody ( destruenci musza zrobic NO3 w odchodach ) i zaczniemy gotowac jony K+ i NO3- beda sie laczyly tworzac sol - KNO3 potem wystarczy filtracja krystalizacja roztworu i ewentualnie oczyszczanie ponowne soli
sorka ze odkopuje temat ale nie zauwazylem informacji iz popiol z drzew lisciastych zawiera duzo K wiec laczac sie z woda potrafi byc zasadowy, bo powstaje lug potasowy - jednak jezeli twoje roslinki potrzebuja troche potasu to warto posypac popiolem
stara metoda otrzymywania saletry potasowe ( KNO3 )
jak każdy wie popiol z drzew lisciastych zawiera duzo potasu, a rozkladajace sie odchody ( najlepsze krowy ) zawieraja duzo jonow NO3 przez co gdy wrzucimy popiol i 2 dniowe odchody ( destruenci musza zrobic NO3 w odchodach ) i zaczniemy gotowac jony K+ i NO3- beda sie laczyly tworzac sol - KNO3 potem wystarczy filtracja krystalizacja roztworu i ewentualnie oczyszczanie ponowne soli
sorka ze odkopuje temat ale nie zauwazylem informacji iz popiol z drzew lisciastych zawiera duzo K wiec laczac sie z woda potrafi byc zasadowy, bo powstaje lug potasowy - jednak jezeli twoje roslinki potrzebuja troche potasu to warto posypac popiolem