Rola boru w uprawie pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rola boru w uprawie pomidorów

Post »

Jola

Dla uściślenia informacji zapytam, czy stosujesz Borasol z mocznikiem, czy bez ?
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

forumowicz. Pryskałam dwa razy bez mocznika. Patrzę też że złoty ożarowski chyba zawiązał wszystkie na drugim gronie. Mocznik sobie przywiozę we środę bo na maskotkach i betaluxach połowa związanych się nie rozwija. Jednak przyczyną może leżeć w tym, że są samokończące i mają bardzo dużo już owoców, wiedzą ile mogą wykarmić. One są zawiązane tylko nie rosną.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ile dać mocznika do 1l zrobionego roztworu Borasolu?
Pozdrawiam -Marta
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Marta

Prosty rachunek. Skoro 100 g Borasolu starcza na 13 lirów roztworu, a my dodajemy do tego 40 g mocznika, to znaczy, że na 1 l roztworu do oprysku przypada 40:13= ca 3 g mocznika.
Awatar użytkownika
Sztuczka
50p
50p
Od: 9 mar 2013, o 22:45

Post »

A jak się ma oprysk Bio-algeen do zapotrzebowania na bor w czasie kwitnięcia i zawiązywania? Dotychczas zrobiłam nim 1 oprysk w trakcie kwitnienia.
Skład preparatu to m.in.:
azot - 0,02%,
fosfor - 0,006%,
potas - 0,096%,
wapń - 0,31%,
magnez - 0,021%
bor - 16mg/kg,
żelazo - 6,3 mg/kg,
miedź - 0,2 mg/kg,
mangan - 0,6 mg/kg,
cynk - 1,0 mg/kg, i inne.

Nie wiem na ile moje pomidorki mają problem z wiązaniem bezpośrednio związany z niedoborem boru, ale nie wygląda mi to na szarą pleśń. Pomidory są pod folia, możliwe, że dotychczas wszystkie nie miały wystarczającego przewiewu. Talki objaw najbardziej zauważalny jest u odmian generatywnych, szczególnie K-168. W specyficzny sposób odłamują się na kolankach. Oczywiście jest też dużo zawiązanych owoców, czasem słusznych rozmiarów.

Obrazek
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p

Post »

Dla Ciebie proste, a ja znów coś źle przeliczę :D .
A 3g mocznika to 3ml?
Pozdrawiam -Marta
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mocznik jest ciałem stałym. Ale..

Nie popełnisz dużego błędu jeśli odmierzysz go objętościowo wiedząc, że ciężar nasypowy mocznika wynosi ok 0,75 kg/l. Zatem jak odmierzysz 4 ml to z wystarczającą dokładnością można przyjąć, że jest to 3 gramy. Stężenie mocznika nie jest krytyczne.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p

Post »

Dziękuję za wyjaśnienie i cierpliwość ;:333
Pryskam borasolem, bo u mnie na piaskach z wiązaniem masakra ;:174
Pozdrawiam -Marta
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Sztuczka

Oprysk tym nawozem całych krzaków nijak się ma do ewentualnego niedoboru boru w gronach kwiatowych.
Awatar użytkownika
Sztuczka
50p
50p
Od: 9 mar 2013, o 22:45

Post »

To chciałam wiedzieć. W takim razie zapodam Borasol :) (chyba,że pryskanie bezpośrednio po kwiatach bio-algeenem ma już lepsze znaczenie)
Masz może pomysł czemu moje kwiatki tak opadają? W sumie na 50 krzaków może nie jest ich tak wiele, bo pewnie ok 20 do tej pory, a dzięki temu pozostałe będą dorodniejsze, no ale :roll:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Co znaczy: " zapodam"?. Nie pryskamy tym preparatem całych roślin lecz tylko grona kwiatowe.

A wracając do Twego nawozu. Wielkie halo, bo w kilogramie jest 16 mg boru. To jest tyle, ile znajduje się w 3/ słownie : trzech/ mililitrach Borasolu .

Śmiech na sali. To jest nawóz nie tyle do nawożenia roślin, co do drenowania kieszeni frajerów.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

I u mnie zauważyłam parę opadniętych kwiatków w folii na niektórych odmianach czarnych i na K-37, jednak na gruntowych pod daszkiem dziś dopiero dojrzałam, że na jednym krzaczku Malinowego Kujawskiego opadło z 10 kwiatków z wierzchołkowych gron. Jutro lecę do apteki po ratunek.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kilka dni temu w zupełnie innym wątku pisałam:
Kochani u mnie tak się pogmatwało, że ciężki będzie rok z pomidorkami, więc liczę na Waszą pomoc. Foliak dostałam jako urodzinową niespodziankę, pomidorki sadziłam późno ( 17-28 maj) bo rozsadę przygotowywałm do gruntu. Teraz nie było mnie przez tydzień ( szpital) i po powrocie stwierdzam ze zdumieniem, że pierwsze grona w gruncie są zawiązane a w folii nie, mało tego wszystkie największe kwiaty w gronie są jakby nadłamane i opadają. Nie byłam w stanie w pierwszym dniu wolności ogarnąć wszystkiego więc zdjęć nie zrobiłam ale mam dylemat czy to Szara mi się wprowadziła niezaproszona? czy skutek upałów?
Dzisiaj uprzejmie donoszę ;:306 , że po trzykrotnym, a właściwie dwukrotnym (bo wczorajszy nie miał wpływu) oprysku Borasolem pełny sukces tzn. to co opadło to już nie ożyło ale pozostałe kwiaty zawiązane.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”