Pałczycha kroplista(Sauromatum venosum)
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Palczycha
niedawno dostałam 6 bulw ( palczychy ) z zawiązkami kwiatów. Stały sobie na baczność w salonie przy oknie aby miały dość światła. Słyszałam o nieprzyjemnym zapachu ale w przypadku rozwinięcia się jednocześnie 6 kwiatów odór był gigantyczny ( zapach krowich kup zmieszanych z gnijącym mięsem wypełnił 50 metrowy salon i zaczął pełznąć do innych pokoi). Do salonu zleciało się stado "robaczywych" much i nie wiadomo skąd pojawiły się mrówki. Wszyscy domownicy wraz ze mną przeżyliśmy szok
Wywędrowały na taras ( teraz pewnie one przeżyły szok termiczny )
Co ciekawe - kwiatostan, ta wydłużona część była ciepła wyraźnie wyczuwało się różnicę temperatury pomiędzy rożnymi częściami kwiatostanu. Teraz na tarasie mam zlot much różnej maści i koloru
Wywędrowały na taras ( teraz pewnie one przeżyły szok termiczny )
Co ciekawe - kwiatostan, ta wydłużona część była ciepła wyraźnie wyczuwało się różnicę temperatury pomiędzy rożnymi częściami kwiatostanu. Teraz na tarasie mam zlot much różnej maści i koloru
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Ciekawie się zapowiada.
jarek
jarek
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Jak wasze palczychy w ogrodzie ? u mnie niestety połowa poszła pod nóż a w zasadzie pod ostrze podkaszarki jak się zorientowałam co wycinam z trawa było już po ... ostała się jedna w doniczce i dwie na rabacie. Jestem mile zaskoczona wyglądem palczychy, jej przepiękny "panterkowy" wzór na pędzie kontrastuje z dość oryginalnymi zielonymi liśćmi. Moim zdaniem ciekawa roślina
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Kontakt:
Po kwitnieniu często daje samosiew.
jarek
jarek
U mnie natomiast z dwóch bulw było ok 15 małych bulwek /fi ok 2 cm/ które już rosną w doniczce.
To nie samosiew,ona puszcza rozłogi i tworzy bulwki w najdziwniejszych miejscach.Uciążliwy chwastwesoly pisze:Po kwitnieniu często daje samosiew.
jarek
w namiocie.
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Właśnie dostałem cebulki palczychy dopiero wypuszczają, mają małe kiełki są nieduże, czy trzeba je sadzić oddzielnie, czy można w jednej doniczce ( jest ich ok 20 , są malutkie) czy nie zapuźno wypuszczają?
Myślę że nie zaszkodzi im wspólne mieszkanko tak po 10 szt w doniczkę
U mnie te rosną solo w doniczkach, ale bulwy fi 9 cm
U mnie te rosną solo w doniczkach, ale bulwy fi 9 cm
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Piękne mam nadzieję, że moje tak urosną
-
- 500p
- Od: 7 cze 2011, o 09:56
Witam . Mam u siebie Palczychę od trzech lat . W tym roku wysadziłam ją w maju i jakie było moje zaskoczenie . Zakwitły dwie największe . Nie wiem czy się różnią od waszych ale zapach wcale nie był intensywny . Posadzone są od południowej strony w donicach wspólnie z młodymi . Zalewam je wodą i daję duże dawki nawozu , wydaje mi się że to lubią . Zobaczę jak będą reagować liście na takie słońce , ponieważ w cieniu w tym roku nie ma dla nich miejsca . Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Zapach palczychy jest uzależniony także od warunków pogodowych. Przyjmując, że intensywny zapach jest odczuwalny przez 2-3 dni to właśnie w tym okresie powinna być wysoka wilgotność a temperatura ciepła ale nie gorąca i sucha. Kiedy rok rocznie będziesz widziała kwitnienie palczychy wtedy sama ocenisz stopień nasilenia zapachu. Oczywiście bywa i tak, że każdy ma inne predyspozycje do jego odbierania. Palczycha rośnie dobrze na stanowisku słonecznym jednak jej idealne siedlisko jest takie aby w południe było zacienione.
jarek
jarek