Moim zdaniem w pierwszej kolejności musisz sprawdzić wydajność studni, potem dobrać pompę - jeśli studnia się nada. Jeśli jest to studnia kopana, bez uszczelninień kregów i szczelnego dna to ile wody utrzymuje się w niej średnio - poza okresami opadów deszczu? Jeśli jest to zbiornik szczelny to jaką ma pojemność całkowitą i czy twoje rynny są w stanie go napełnić? Może się okazać, że twoja studnia nie dostarczy ci odpowiedniej ilości wody jako źrodło podstawowe. 4 zraszacze, np. HUNTER PGJ 12" to przy 4 barach wydatek wody ok. 5 m3/h, co oznacza, że jeśli studnia wykonana jest z kręgów DIN 1000jkubic pisze:Witam
Ma prośbę o poradę. Na wiosnę zrobiłem w ogródku studnię do której jest odprowadzona woda z rynien. Mam zamiar ją wykorzystywać do podlewania ogródka. Planuje również wykorzystywać zraszacze tak aby podlewanie nie było uciążliwe. Mam tylko problem bo nie wiem jak to zorganizować. Według moich wyliczeń będę potrzebował 3 - 4 zraszacze aby wszystkie miejsca ogródka były podlane. Planuje również zakup pompy, do wydobycia wody ze studni, która będzie dawała ciśnienie rzędu 5 - 6 barów. Nie wiem tylko czy jest to wystarczające ciśnienie aby obsłużyć te zraszacze oraz czy jest w ogóle możliwość podłączenia ich szeregowo (pewnie należy wykorzystać jakiś trójnik) Dodam ponadto, że odległość od studni do pierwszego zraszacza wyniosłaby ok 10 m a do kolejnego ok 20 m. Czy jest w ogóle możliwość zrobienia takiego układu? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam
(1,24 m srednicy zewnętrznej - najczęstsze), to głębokośc od dna do lustra wody musi być nie mniejsza niż 6,5 m aby wody starczyło na godzinę podlewania. Studnie kopane z kręgów nie napełniają się szybko. Nie wiem też czy 4 zraszacze wystarczą - pamiętaj, że zasiegi muszą na siebie zachodzić. Oprócz zestawu hydroforowego o wymaganej wydajności np. taki: http://www.bartoszsklep.pl/index.php?pr ... rod_id=469 potrzebny też jest regulator ciśnienia. Większość zraszaczy jest przeznaczona do ciśnienia do 4 bar.