MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Zszokowały mnie Twoje zdjęcia Józefie U mnie było sporo roztoczy, ale żeby zająć całe rurki.. W zeszłym sezonie wyłuskiwałeś kokony?
Pozdrawiam, Maciek.
- Zembolina
- 100p
- Od: 25 kwie 2014, o 23:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
kidaa21 masz rację, może być z tym problem, bo w ostatnie lato w najgorsze upały balkon nagrzewał się nawet do 50 st... więc albo postawię to w cieniu, albo będę musiała zrobić inną obudowę dla rurek. Mogę tez zrobić w tych butelkach sporo wywietrzników żeby jednak cyrkulacja była, bo faktycznie ugotują mi się larwy
- iser
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2015, o 21:22
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Znalezione koło blokowiska,
przez tyle lat przechodziłem obok i wydawało się, że niepotrzebny chwast.
Po dwóch godzinach pracy na balkonie
i tyle szczęścia pod nosem.
To jest wątek merytoryczny.Z pieskiem zapraszamy do innej sekcji forum tutaj /KaRo
przez tyle lat przechodziłem obok i wydawało się, że niepotrzebny chwast.
Po dwóch godzinach pracy na balkonie
i tyle szczęścia pod nosem.
To jest wątek merytoryczny.Z pieskiem zapraszamy do innej sekcji forum tutaj /KaRo
Pozdrawiam Krzysztof
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
- Zembolina
- 100p
- Od: 25 kwie 2014, o 23:04
iser jak się nazywa to twoje znalezisko? kurcze ale duże te rurki
- iser
- 10p - Początkujący
"Rdestowiec ostrokończysty"
Pozdrawiam Krzysztof
- iser
- 10p - Początkujący
i jeszcze czterdzieści sztuk z papieru pakowego, mechatą stroną do środka.
Fi-7 do 8 mm.
zakończone klejem i zszywką.
Fi-7 do 8 mm.
zakończone klejem i zszywką.
Pozdrawiam Krzysztof
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zembolina mam podobnie jak Ty małe pakiety rurek w butelkach. Ja mam z drugiej strony odcięte denka.
Zastanowiło mnie jakie kwiaty preferuje murarka i jak ją bardziej przyciągnąć do małego ogródka gdy z jednej str las a z drugiej wysokie krzewy i ugór.
Zastanowiło mnie jakie kwiaty preferuje murarka i jak ją bardziej przyciągnąć do małego ogródka gdy z jednej str las a z drugiej wysokie krzewy i ugór.
U mnie papierowe rurki się nie sprawdziły, wszystkie były zalepione więc latem byłem bardzo zadowolony że wszystkie są zasiedlone, dopiero jak zacząłem otwierać rurki okazało się że są puste lub jest w nich tylko kilka kokonów
Iser
bez problemu powinny być zasiedlone.ja rurki z papieru powkładałem do petów po wodzie mineralnej żywiec coby wiatr po podwórku nie roznosił.myślę,że mimo dość ciepłej pogody to na wylot pierwszych murarek i tak trzeba będzie poczekać do końca marca.
bez problemu powinny być zasiedlone.ja rurki z papieru powkładałem do petów po wodzie mineralnej żywiec coby wiatr po podwórku nie roznosił.myślę,że mimo dość ciepłej pogody to na wylot pierwszych murarek i tak trzeba będzie poczekać do końca marca.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Witajcie.
Ja już dziś wystawiłam swoje maleństwa na zewnątrz , stwierdziłam ze już czas powoli "przyzwyczajać" je do natury.
Tym bardziej ze ten tydzień mają być u nas temperatury ok 4 stopnie, wiec tydzień czasu na pewno ze nie wygryzą się, a pąki na drzewach co raz grubsze.
Samce i tak nie będą wychodzić wcześniej jak 2 tygodnie przez samicami, wiec wszystko będzie na czas, a nawet gdyby to już kwitnące przebiśniegi, krokusy i leszczyna pomoże przetrwać gorsze chwile.
Ja już dziś wystawiłam swoje maleństwa na zewnątrz , stwierdziłam ze już czas powoli "przyzwyczajać" je do natury.
Tym bardziej ze ten tydzień mają być u nas temperatury ok 4 stopnie, wiec tydzień czasu na pewno ze nie wygryzą się, a pąki na drzewach co raz grubsze.
Samce i tak nie będą wychodzić wcześniej jak 2 tygodnie przez samicami, wiec wszystko będzie na czas, a nawet gdyby to już kwitnące przebiśniegi, krokusy i leszczyna pomoże przetrwać gorsze chwile.
:)
- iser
- 10p - Początkujący
****** uruchomiła zapisy na pszczółki.
Link niestety usunięto, pomidorzanka.
Domki przygotowane
trzcina, szary papier pakowy i rdestowiec,
wszystko wyląduje w sobotę na działce.
Pszczółki jeszcze w lodówce.
Pozdrawiam Krzysztof
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam problem
Dzisiaj listonosz przyniósł mi paczkę z zamówionymi kokonami 1000szt.
Pszczółki zaczęły się wygryzać otwieram pudełeczko a tu 10 maluchów szwenda się po pudełku.
Pewnie na poczcie było za gorąco no nie wiem
Moje pytanie: -wsadziłem je do pomieszczenia gdzie jest teraz 3-4C
- pójdą spać czy nie wytrzymają do czasu jak je będzę wystawiał do sadu.
Dzisiaj listonosz przyniósł mi paczkę z zamówionymi kokonami 1000szt.
Pszczółki zaczęły się wygryzać otwieram pudełeczko a tu 10 maluchów szwenda się po pudełku.
Pewnie na poczcie było za gorąco no nie wiem
Moje pytanie: -wsadziłem je do pomieszczenia gdzie jest teraz 3-4C
- pójdą spać czy nie wytrzymają do czasu jak je będzę wystawiał do sadu.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Witajcie Panowie
Zapomnieliście Państwo o regulaminie forum, który wyraźnie mówi że:
§ 4.4 Forum nie może być traktowane jako platforma handlowa i zabronione jest umieszczanie ofert sprzedaży i kupna produktów nie związanych z ogrodnictwem. Sprzedawanie produktów związanych z ogrodnictwem może odbywać się jedynie w zakresie hobbystycznym i wyłącznie w sekcji "Oferty Forumowiczów". Użytkownik może standardowo prowadzić jeden otwarty wątek z ofertami. (* Zasady sekcji: § 4.10 )
§ 4.5 Ogłoszenia komercyjne mogą być umieszczane wyłącznie za zgodą Administratora Forum. Na stronach, do których prowadzą linki musi być umieszczony banner Forum Ogrodniczego. Strona z banerami Forum
Wszelkie wzmianki, o wspomnianej przez Państwa tu firmie, lub innej tego typu, mogą skutkować ostrzeżeniem lub blokadą konta.
Ale to na pewno wiedzą niektórzy z Państwa.
Temat można kontynuować w inny sposób, wszelkie linkowanie, reklamowanie, nagabywanie forumowiczów w danym temacie, jest zabronione regulaminem forum.
Życzę rozsądku w dalszych działaniach, pomidorzanka.
Zapomnieliście Państwo o regulaminie forum, który wyraźnie mówi że:
§ 4.4 Forum nie może być traktowane jako platforma handlowa i zabronione jest umieszczanie ofert sprzedaży i kupna produktów nie związanych z ogrodnictwem. Sprzedawanie produktów związanych z ogrodnictwem może odbywać się jedynie w zakresie hobbystycznym i wyłącznie w sekcji "Oferty Forumowiczów". Użytkownik może standardowo prowadzić jeden otwarty wątek z ofertami. (* Zasady sekcji: § 4.10 )
§ 4.5 Ogłoszenia komercyjne mogą być umieszczane wyłącznie za zgodą Administratora Forum. Na stronach, do których prowadzą linki musi być umieszczony banner Forum Ogrodniczego. Strona z banerami Forum
Wszelkie wzmianki, o wspomnianej przez Państwa tu firmie, lub innej tego typu, mogą skutkować ostrzeżeniem lub blokadą konta.
Ale to na pewno wiedzą niektórzy z Państwa.
Temat można kontynuować w inny sposób, wszelkie linkowanie, reklamowanie, nagabywanie forumowiczów w danym temacie, jest zabronione regulaminem forum.
Życzę rozsądku w dalszych działaniach, pomidorzanka.
Pozdrawiam, Agata.