Ogród "po 30-tce" - II część
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród "po 30-tce" - II część
Aniu na mnie się nie wzoruj , jeżeli lepiej dzielić jesienią to dziel jesienią , ja wszystko robię po swojemu ale roślinki mnie kochają i się nie gniewają
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Poszukałam w googlach i wygląda to tak:
Jak znam siebie, to do jesieni nie mam zamiaru czekać. Jak przekwitną - podzielę .
A przy okazji widać, jak jedni od drugich ściągają teksty .
Mówiąc krótko: można i tak, można i tak .Świat kwiatow
Inną metoda rozmnażania ciemierników jest podział roślin. Dzielimy największe kępy zaraz po kwitnięciu. Z jednej dużej kępy zalecane jest uzyskanie maksymalnie 3-4 sadzonek.
Ogrodowisko
Dzielenie kęp jest dużo gorsze. Można dzielić tylko dobrze rozrośnięte okazy na przełomie maja/czerwca. Inne źródła z kolei podają, że podziału karp najlepiej dokonać, gdy pojawiają się pierwsze kwiaty na wiosnę lub wczesną jesienią, gdy temperatura zaczyna spadać. Unikamy uszkodzenia korzeni.
Rośliny. Urządzamy.pl
Rozmnożyć ciemierniki można przez nasiona (niestety rośliny nie powtarzają cech matecznych) oraz przez podział dobrze rozrośniętych egzemplarzy ? najlepiej zrobić to w sierpniu lub we wrześniu. Karpy dzieli się na kilka części. Każda powinna mieć choć kilka liści, zdrowych korzeni oraz pąków, z których wyrosną pędy. Podzielone rośliny należy umieścić w podłożu w odstępach 40?50 cm lub posadzić do doniczek, z których po roku przenosi się rośliny do ogrodu.
e-ogrody.pl
Inną metodą rozmnażania ciemierników jest podział silnie rozrośniętych kęp. Najlepiej zabieg ten przeprowadzać po kwitnieniu, w okresie od kwietnia do maja lub pod koniec lata (w sierpniu lub we wrześniu), gdy młode liście są już dobrze wyrośnięte. Karpy dzieli się na kilka części. Każda powinna mieć choć kilka liści, zdrowych korzeni oraz pąków, z których wyrosną pędy. Zaraz po podziale należy je umieścić w podłożu w odstępach 40-50 cm lub posadzić do doniczek, z których po roku przenosi się rośliny do ogrodu.
Jak znam siebie, to do jesieni nie mam zamiaru czekać. Jak przekwitną - podzielę .
A przy okazji widać, jak jedni od drugich ściągają teksty .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciemierniki masz cudowne! Tyle odmian! Mówisz, że zasadowe lubią... Mam trochę popiołu, to im podsypię. Dwa worki mi dał kumpel jeszcze w sezonie grzewczym Taki z kominka, szlachetny!
Takie czerwone ciemierniki to nawet fajnie u mnie rosną i kwitną, ale te białe kiepsko i wiecznie obżarte przez coś! Dawaj więcej zdjęć, bo nie mogę się napatrzeć!
Takie czerwone ciemierniki to nawet fajnie u mnie rosną i kwitną, ale te białe kiepsko i wiecznie obżarte przez coś! Dawaj więcej zdjęć, bo nie mogę się napatrzeć!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Pulpa222
Miłka, kiedy ciągle to samo kwitnie ; reszta czeka. Może teraz, jak zrobiło się słonecznie, to powychodzą inne roślinki.
Wracając do ciemierników, to sama przeczytałam gdzieś na forum w ub. roku, że lubią zasadową glebę i podsypałam jesienią dolomitem. A tak to sobie rosły, jak chciały . Strasznie dużo trzeba pamiętać, co kto lubi . Daję dolomit do kompostu i wszystkie skorupy od jaj, ale generalnie ziemię mam kwaśną, bo zaczynałam bawić się w ogród od rododendronów i iglaków.
Wczoraj próbowałam coś znaleźć do fotografowania- ciężka praca .
Wracając do ciemierników, to sama przeczytałam gdzieś na forum w ub. roku, że lubią zasadową glebę i podsypałam jesienią dolomitem. A tak to sobie rosły, jak chciały . Strasznie dużo trzeba pamiętać, co kto lubi . Daję dolomit do kompostu i wszystkie skorupy od jaj, ale generalnie ziemię mam kwaśną, bo zaczynałam bawić się w ogród od rododendronów i iglaków.
Wczoraj próbowałam coś znaleźć do fotografowania- ciężka praca .
Pozdrawiam Ania
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ciemierniki to wdzięczne obiekty pod fotoaparat!
Miłego dnia Aniu pewnie równie pracowitego jaki u mnie się zapowiada.
Kocikowiku idzie dostać tak mi się spiętrzyła robota,że nie wiem w co najpierw ręce włożyć! Na szczęście nowości do sadzenia nie mam wiele i te jeszcze zadoniczkowane na balkonie mogą czekać ...
Ciężka jest dola ogrodnika !
Miłego dnia Aniu pewnie równie pracowitego jaki u mnie się zapowiada.
Kocikowiku idzie dostać tak mi się spiętrzyła robota,że nie wiem w co najpierw ręce włożyć! Na szczęście nowości do sadzenia nie mam wiele i te jeszcze zadoniczkowane na balkonie mogą czekać ...
Ciężka jest dola ogrodnika !
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Kurcze, gdzie nie wejde, to wszyscy maja piekne, po kilka odmian ciemierniki
a ja mam jeden,Tez cieszy.ale zaraz ciemiernikowego kompleksu sie nabawię.
Bo te ciemne bardzo mi się podobają
A cała Twoja wiosna juz sliczna jest
a ja mam jeden,Tez cieszy.ale zaraz ciemiernikowego kompleksu sie nabawię.
Bo te ciemne bardzo mi się podobają
A cała Twoja wiosna juz sliczna jest
- Pulpa222
Maryniu- coś mi odbiło, bo po wpisie na forum, wsiadłam w samochód, pojechałam na targ i kupiłam 20 bratków - pewnie będzie mi mało kopania dołków . Słowo 'kociokwik' przejmuję więc od Ciebie .
Aniu - witam Cię serdecznie .
Faktycznie, coś się porobiło, że tylko o ciemiernikach mowa. Myślę, że o tej porze tylko one kwitną, a że zima była lekka, to 'dały po oczach' .
Nie przejmuj się, za chwilę pokażą się inne cudeńka wiosenne; ale nie powiem, można mieć ich kilka, bo są bezobsługowe (prawie, bo wiosną trzeba im liście obciąć) i jak widać ładne .
Aniu - witam Cię serdecznie .
Faktycznie, coś się porobiło, że tylko o ciemiernikach mowa. Myślę, że o tej porze tylko one kwitną, a że zima była lekka, to 'dały po oczach' .
Nie przejmuj się, za chwilę pokażą się inne cudeńka wiosenne; ale nie powiem, można mieć ich kilka, bo są bezobsługowe (prawie, bo wiosną trzeba im liście obciąć) i jak widać ładne .
Pozdrawiam Ania
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Czekałam z rewizytą na nowy wątek i przegapiłam otwarcie.
Piękny widok rabata ciemiernikowa pełny jest powalający.
Co jest na ostatnim zdjęciu i trzecim od końca
- Pulpa222
nena08 - spokojnie, niczego nie przegapiłaś, bo nic specjalnego się nie dzieje .
Rośliny wcale się nie kwapią do pokazania, bo zimno i zimno .
Trzecie zdjęcie od końca to brunera - taka zwykła, a ostatnie, to ułudka wiosenna - przeważnie występuje w kolorze niebieskim. Całkiem nieźle sama 'rozłazi' się po ogrodzie .
powoli, powolutku...
Rośliny wcale się nie kwapią do pokazania, bo zimno i zimno .
Trzecie zdjęcie od końca to brunera - taka zwykła, a ostatnie, to ułudka wiosenna - przeważnie występuje w kolorze niebieskim. Całkiem nieźle sama 'rozłazi' się po ogrodzie .
powoli, powolutku...
Pozdrawiam Ania
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magnolia
Czekam na swoją już trzeci rok. Po ilu latach Twoja zakwitła?
Czekam na swoją już trzeci rok. Po ilu latach Twoja zakwitła?
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
takasobie pisze:Takie czerwone ciemierniki to nawet fajnie u mnie rosną i kwitną, ale te białe kiepsko i wiecznie obżarte przez coś! Dawaj więcej zdjęć, bo nie mogę się napatrzeć!
U mnie najlepiej rosną i kwitną te zwykłe białe ale pod warunkiem że są posadzone w zaciszu bo na rabacie gdzie wiał mocno wiatr bardzo chorowały i słabo kwitły .
- Pulpa222
Szczerze mówiąc, sama nie wiem, jak to 'działa' . Na różnym terenie, te same rośliny inaczej rosną... i tyle . Przecież nie badamy ziemi, tylko 'na oko' uważamy, że jest dobra, albo i nie . Miałam bardzo dużo białego ciemiernika, a teraz pozostała jedna, smętna kępka. Myślę, że u mnie jest dla nich za kwaśna ziemia, a ja nie zawsze pamiętam o podsypaniu dolomitem . A jeszcze przy moim piachu, wszystko się wypłukuje dość szybko. A niech tam, jest jak jest .
To jeszcze raz ciemiernikowa kępa - największa.
To jeszcze raz ciemiernikowa kępa - największa.
Pozdrawiam Ania
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Urokliwe kwiaty