Fiołki afrykańskie i ja

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie i ja

Post »

Piękne widoki masz na parapetach :) Zdjęcie porównawcze bardzo ciekawie wygląda :)
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p
Od: 27 kwie 2015, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki, Tryamour :)
Dzisiaj zamieszczam zdjęcie fiołka, którego nie potrafię określić - nie znam jego nazwy, niestety. Tajemniczy nieznajomy :)

Obrazek
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

W pierwszym momencie widząc najpierw same kwiaty pomyślałam, że to zdjęcie jakiegoś innego domowego osobistego kwiatka ;:224
Dopiero po chwili patrzę na liście - o to fiołek! Przez to przebarwienie ciemne na środku wyglądają optycznie jakby były długie, dzwonkowate :). Niesamowite kwiaty ;:3.
Ala
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p

Post »

Solshine,, dziękuję za odwiedziny :) Mnie też się podoba fiołeczek, ale chciałabym wiedzieć co to jest i czy kwitnie odmianowo... To przez to, że już się chyba uzależniłam od tych fiołków :D
A tu jeszcze jeden z serii ulubionych (bardzo lubię czerwone kwiaty w ogóle)

EK Krovavaya Orkhidea (Krwawa Orchidea)

Obrazek

Obrazek

Taki głęboki pąsowy odcień dodaje mi energii :)
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Tajemniczy nieznajomy przypomina Optimarę Alabama II, zerknij na fotkę :?:

http://www.picturetrail.com/sfx/album/view/3143077
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p

Post »

Rzeczywiście przypomina, ale jest za różowy. A ja właśnie wczoraj dowiedziałam się, że może to być dziecko chimery Humako Myrthe.
Chimer nie rozmnaża się z liści, bo te rozmnożone kwitną nieprzewidywalnie, to znaczy, że na przykład przy kolejnym kwitnieniu może być więcej tego fuksjowego koloru i może on być inaczej ułożony na płatkach, nawet paskami, jak to u chimery, albo i nie.
Moje (jej) "dziecko" funkcjonuje pod nazwą Rosemary (Fisher), ale znalazłam to tylko na stronach rosyjskich, np. tu:

http://www.fialki.ru/node/8635
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Śliczne fiołeczki ;:138 Będę tu częstym gościem, bo także kolekcjonuje te cudne roślinki. Przyjaciółka Panny Młodej jest urocza.:D
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

Jadviga,

dziękuję za zdjęcie porównawcze ;) Od razu widać jakimi olbrzymami potrafią być te rosyjskie odmiany :D Muszę się przyjrzeć tym odmianom o dużych kwiatach. Wyglądają pięknie i okazale :)
Sunkissed Rose ma świetne kolory. Jeszcze nie widziałam u nikogo żółtego fiołka. Czy on szybko zakwitł?
Co do fiołka "pięknego nieznajomego", to mam podobnego. W tym roku ma więcej różu, ale czasami zakwitnie identycznie jak Twój. Nie uważam swojego fiołka za odmianowego, raczej jest kundelkiem, ale pierwszym w kolekcji i mam do niego sentyment ;:167
EK Krovavaya Orkhidea (Krwawa Orchidea) ładnie się prezentuje :D Ja czekam na swoje czerwoności :wink:
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Żółte fiołki są tak rzadko spotykane ponieważ u sępolii nie ma żółtego pigmentu :wink: Jeśli się już takowe pojawią to ich kolor jest zmieszany z innym- czyli tak jak w tym przypadku. Które to jego kwitnienie? Czytałam, że do czwartego kolor żółty jest najlepiej widoczny.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p

Post »

Anka 159, dziękuję za odwiedziny i serdecznie zapraszam do kolejnych :)
Melasa pisze:Jadviga,

dziękuję za zdjęcie porównawcze ;) Od razu widać jakimi olbrzymami potrafią być te rosyjskie odmiany :D Muszę się przyjrzeć tym odmianom o dużych kwiatach. Wyglądają pięknie i okazale :)
Sunkissed Rose ma świetne kolory. Jeszcze nie widziałam u nikogo żółtego fiołka. Czy on szybko zakwitł?
Co do fiołka "pięknego nieznajomego", to mam podobnego. W tym roku ma więcej różu, ale czasami zakwitnie identycznie jak Twój. Nie uważam swojego fiołka za odmianowego, raczej jest kundelkiem, ale pierwszym w kolekcji i mam do niego sentyment ;:167
EK Krovavaya Orkhidea (Krwawa Orchidea) ładnie się prezentuje :D Ja czekam na swoje czerwoności :wink:
Melaso, Sunkissed Rose zakwitł w takim samym tempie, co większość fiołków, nie czekałam na niego zbyt długo. Jeśli chodzi o Nieznajomego, to - jak wyjaśniłam u specjalistów na stronie rosyjskiej - jest to Rosemary (Fisher). Nie może to być po prostu kundelek, bo hodowałam go z liścia, kupionego razem z innymi liśćmi fiołków odmianowych, z tego samego źródła. Ale nie jest to odmiana oficjalnie zarejestrowana, widocznie jest traktowana po prostu jako sport. Nieważne, bo fiołeczek podoba mi się, chciałam tylko znać jego nazwę.
A jakie masz czerwone fiołki?
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p

Post »

Anka 159, dziękuję za odwiedziny i serdecznie zapraszam do kolejnych :)

Melaso, Sunkissed Rose zakwitł w takim samym tempie, co większość fiołków, nie czekałam na niego zbyt długo. Jeśli chodzi o Nieznajomego, to - jak wyjaśniłam u specjalistów na stronie rosyjskiej - jest to Rosemary (Fisher). Nie może to być po prostu kundelek, bo hodowałam go z liścia, kupionego razem z innymi liśćmi fiołków odmianowych, z tego samego źródła. Ale nie jest to odmiana oficjalnie zarejestrowana, widocznie jest traktowana po prostu jako sport. Nieważne, bo fiołeczek podoba mi się, chciałam tylko znać jego nazwę.
A jakie masz czerwone fiołki?

Chcę jeszcze podzielić się swoją radością, bo kwitnie mi Lunar Lily White :)

Obrazek
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Jagódko, piękne te fiołasy ;:63
A Lunar Lily na tym zdjęciu wygląda jakby nie był w ziemi, tylko taki zawieszony w czasoprzestrzeni :;230
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doskonale rozumiem radość z powodu kwitnienia :) Zwłaszcza tak pięknego ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”