Fiołki afrykańskie - przygoda trwa :)
Re: Fiołki afrykańskie - przygoda trwa :)
Iwonko, bardzo ważna jest profilaktyka, wszystkie nowe rośliny dobrze jest zdezynfekować i profilaktycznie opryskać przede wszystkim przeciw roztoczom. Potem odizolować i obserwować czy coś się nie rozwija. Oczywiście obowiązkowo przesadzić do nowego sprawdzonego podłoża. Fiołki niestety są dość często atakowane przez różne paskudztwa, trzeba się z tym liczyć i szybko reagować. Ja jestem bezlitosna i sięgam od razu po chemię, nie bawię się w żadne naturalne metody.
Nie zniechęcaj się, to piękne kwiaty, tyko wymagają nieco uwagi
Nie zniechęcaj się, to piękne kwiaty, tyko wymagają nieco uwagi
Nooo,to ty ich narobisz
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z żółtych odmian mam:
Senk's Alchemy Yellow Star
Golden Autumn
Mellow Yellow
??-??????? ???? / LE-Złota Piana
I jeszcze takie niecałe żółte:
Sunkissed Rose
??-????????? ???????/ EK-Słoneczny chłopiec
Na razie czekam aż zdecydują się wypuścić jakieś maluchy Mam nadzieję, że mnie nie zawiodą
Senk's Alchemy Yellow Star
Golden Autumn
Mellow Yellow
??-??????? ???? / LE-Złota Piana
I jeszcze takie niecałe żółte:
Sunkissed Rose
??-????????? ???????/ EK-Słoneczny chłopiec
Na razie czekam aż zdecydują się wypuścić jakieś maluchy Mam nadzieję, że mnie nie zawiodą
Super, bardzo ciekawe odmiany
Sunkissed Rose miałam, ma piękne kwiaty, bardzo oryginalne
Trochę aktualnych kwitnień
?? ??????? ?????? / EK Zeljonye Uzelki
Odmiana, którą musi mieć absolutnie każdy! Jestem pod wrażeniem
Kolor nie do końca przekazany, w rzeczywistości jest bardziej "fuksjowy"
?? ???? ?????? / EK Junaja Venera
Sunkissed Rose miałam, ma piękne kwiaty, bardzo oryginalne
Trochę aktualnych kwitnień
?? ??????? ?????? / EK Zeljonye Uzelki
Odmiana, którą musi mieć absolutnie każdy! Jestem pod wrażeniem
Kolor nie do końca przekazany, w rzeczywistości jest bardziej "fuksjowy"
?? ???? ?????? / EK Junaja Venera
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ohoho, ja widzę, że mam tydzień do tyłu i przez to mnie nie ma w Twoim nowym watku. Tak być nie może, natychmiast się melduję!
Nadrobiłam, ale widzę, że koniecznie wrócę jeszcze raz do początku przeanalizować dokładnie Twoje tutoriale
Nadrobiłam, ale widzę, że koniecznie wrócę jeszcze raz do początku przeanalizować dokładnie Twoje tutoriale
Piękne kwitnienia, Illonko Oba fiołeczki bardzo piękne.
Moje ??????? ?????? (Zeljonye Uzelki) mają już pierwsze pączki, czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Jak zakwitną to zrobię fotkę
Moje ??????? ?????? (Zeljonye Uzelki) mają już pierwsze pączki, czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Jak zakwitną to zrobię fotkę
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ilonko fiołki u Ciebie jak z żurnala przepiękne równiutkie ja jakoś nie mam ręki do nich też mam kilka listków miniaturowych z przedszkolakami i zobaczę jak z miniaturkami mi pójdzie
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Pięknie Ci zakwitły Moje "przedszkole" na razie się ukorzenia. Spośród 7 listków przeznaczonych do rozmnożenia ( 2 zwykłe i 5 odmian ) przeżyło i ukorzeniło się 6 i dumna jestem z tego ,
że nareszcie mi się udało
że nareszcie mi się udało
Pozdrawiam Zosia
Lucy, miło mi Cię gościć i w drugiej części Moje knotowe tutoriale raczej do Twoich ślicznych kolczastych milusińskich nie mają zastosowania
Jadviga, EK Zeljonye Uzelki, rewelacyjna odmiana, niewiele mu do szczęścia potrzeba, rośnie sam, rozetę formuje sam, jest przyzwoita jak na możliwości EKów, drugie kwitnienie i bukiet ogromniasty
Iwonko, mini same formują rozetki, nie powinnaś mieć z nimi problemów. Ja też nie mogę się doczekać rezultatów mojej znajomości z mini
Zosiu, gratuluję ukorzenienia listków, to już coś, piękny początek, radość z wyhodowania własnej roślinki z listeczka jest bezcenna
Dziś będzie na fioletowo
Debiut
King's Treasure (Sorano)
Dość długo nie kwitł, dopiero gdy rozeta podrosła zaczął tworzyć pączki.
Weteran
??????? ??????? (?????? ?????)/Vladyka Temnoty (siewka Morev)
Kolejne kwitnienie, za każdym razem większy bukiet, cudowny fiołek, jeden z moich ulubionych
Jadviga, EK Zeljonye Uzelki, rewelacyjna odmiana, niewiele mu do szczęścia potrzeba, rośnie sam, rozetę formuje sam, jest przyzwoita jak na możliwości EKów, drugie kwitnienie i bukiet ogromniasty
Iwonko, mini same formują rozetki, nie powinnaś mieć z nimi problemów. Ja też nie mogę się doczekać rezultatów mojej znajomości z mini
Zosiu, gratuluję ukorzenienia listków, to już coś, piękny początek, radość z wyhodowania własnej roślinki z listeczka jest bezcenna
Dziś będzie na fioletowo
Debiut
King's Treasure (Sorano)
Dość długo nie kwitł, dopiero gdy rozeta podrosła zaczął tworzyć pączki.
Weteran
??????? ??????? (?????? ?????)/Vladyka Temnoty (siewka Morev)
Kolejne kwitnienie, za każdym razem większy bukiet, cudowny fiołek, jeden z moich ulubionych
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
Zachwycające jak zawsze
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj matko, jak ja dawno nie widziałam King's Treasure. Mało popularny jest, a szkoda, bo piękny
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 maja 2015, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Illonko jako początkująca mam jeszcze jedno pytanie odnośnie przesadzania fiołków.Czy skracasz bryłę korzeniową tak aby nie było tzw "gęsiej szyjki" i czy całkowicie wymieniasz stare podłoże na nowe? Kilka moich kundelków ma dolne liście oklapnięte (na pewno nie są przelane) myślę że to ze starości i planuję je przesadzić. A może lepiej rozmnożyć z listka na nowo? Z góry dziękuję za poradę.
Pozdrawiam Kasik
Pozdrawiam Kasik
- justyna111
- 200p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ile miniaturek Ale będzie podziwiania Ilonko, wczoraj kupiłam nawóz na obfite kwitnienie z NPK 5-7-9. Nic mi to nie mówi, a pamiętam, że Ty się orientujesz w tych cyferkach. Czy uważasz, że będzie on odpowiedni dla fiołków?
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Fiołki i reszta zielonej ferajny