Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
Adas, to producent nie odmiana i jeśli masz hibiskusy opisane jako Hawaii, to sa to rosliny pokojowe. Gdzies mi sie link zapodzial, ale w asortymencie jest wybor kolorow odmiany Cairo i bardzo ladne pelne, tez w roznych kolorach. Kupiles sadzonke, czy rosline w doniczce?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Aurelia92
- 100p
- Od: 15 lip 2015, o 23:09
KASIENKA82 A może jakieś warzywa lub inne roślinki przyniosłaś do domu i dlatego masz mszycę. Ostatnio przyszłam z ogrodu do domu, ładnie się umyłam wszystko cacy, aż tu nagle Na rękawku nowej świeżej koszulki, mała zielona mszyca... No jak?
Czy ziemniórka (czy jak to tam się wzię to paskudztwo) lubi hibki? Bo zauważyłam, że chyba mi się te cholery jedne pojawiły
Czy ziemniórka (czy jak to tam się wzię to paskudztwo) lubi hibki? Bo zauważyłam, że chyba mi się te cholery jedne pojawiły
Sara
Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
- crazydaisy
Ziemiorka lubi chyba wszystko. Latwo to przywlec z nowa roslina, lub ziemia ze sklepu - ziemie warto wyprazyc przed uzyciem - ale tez dosc latwo wytepic. Kup zolte lepy, a do podlewania uzyj kilka razy roztworu wody utlenionej w stosunku 1:4 (1 czesc wody utlenionej na 4 czesci zwyklej.) co powinno wytluc larwy. U mnie to zadzialalo.
Kinga
- Aurelia92
- 100p
- Od: 15 lip 2015, o 23:09
Dziękuję Spróbuję tego sposobu z wodą utlenioną. Sądziłam, że wcześniej te robaczki się pojawią no ale cóż
Sara
Mój mały zielony Raj
Mój mały zielony Raj
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłem kwiaty w doniczce z wierzchu folia i w opisie Hibiscus Hawaii Ketmia pochodzenie dania Kaufland Polska.
1 Czerwona lub różowa i 2 żółta odmiana ma kwiat nie rozwinięty
3 kwiat biało różowo a w środku czerwone.
4 kwiat czerwony na samej końcówce lekko jaśniejsze a płatki lekko szpiczaste.
Teraz jestem w kropce bo wszystkie miałem zamiar posadzić do ogródka ale jak posadzę do ziemi czy przeżyją zimę ?
Co radzicie 1-2 doniczki przesadzić do dużych doniczek bo więcej nie mam miejsca a resztę kwiatów posadzić na ryzyko do ogródka ?
1 Czerwona lub różowa i 2 żółta odmiana ma kwiat nie rozwinięty
3 kwiat biało różowo a w środku czerwone.
4 kwiat czerwony na samej końcówce lekko jaśniejsze a płatki lekko szpiczaste.
Teraz jestem w kropce bo wszystkie miałem zamiar posadzić do ogródka ale jak posadzę do ziemi czy przeżyją zimę ?
Co radzicie 1-2 doniczki przesadzić do dużych doniczek bo więcej nie mam miejsca a resztę kwiatów posadzić na ryzyko do ogródka ?
- crazydaisy
jeśli wszystkie sa tak samo opisane, to nie ma mowy o zimowaniu w ogrodzie - minimalna temperatura jakiej potrzebuja to 15 stopni.
To sa z cala pewnoscia rosliny pokojowe.
To sa z cala pewnoscia rosliny pokojowe.
Kinga
-
Pierwszego hibiskusa wcześniej posadziłem do większej doniczki fi 20 i dodałem ziemię Kronen do warzyw ale do ziemi również dodałem drobny piasek .
Myślę aby jeszcze jedną doniczkę wcisnąć ale wolałbym wybrać 2 hibiskusy najładniejsze a resztę komuś dam w prezencie .
Mam pytanie jak pielęgnować doniczkowe i czy dodawać jakieś nawozy np. Polifoska 4 50l
czy saletra amonowa ? azot lub inny ?
Teraz potrzebuję kupić 4 hibiskusy z przeznaczeniem do ogródka i mam pytanie jakie rodzaj można sadzić i jakie odmiany są najładniejsze? .
Czy bez obaw mogę kupić w markecie takim jak Carrefour Auchan Castorama Leroy Merlin ewentualnie jakiej firmy bo nie chcę od ogrodu ściągać chorych roślin aby nie zarażały innych roślin .
Myślę aby jeszcze jedną doniczkę wcisnąć ale wolałbym wybrać 2 hibiskusy najładniejsze a resztę komuś dam w prezencie .
Mam pytanie jak pielęgnować doniczkowe i czy dodawać jakieś nawozy np. Polifoska 4 50l
czy saletra amonowa ? azot lub inny ?
Teraz potrzebuję kupić 4 hibiskusy z przeznaczeniem do ogródka i mam pytanie jakie rodzaj można sadzić i jakie odmiany są najładniejsze? .
Czy bez obaw mogę kupić w markecie takim jak Carrefour Auchan Castorama Leroy Merlin ewentualnie jakiej firmy bo nie chcę od ogrodu ściągać chorych roślin aby nie zarażały innych roślin .
- crazydaisy
Do ogrodu ketmia syryjska o ile wiem tylko. Nie moja bajka, nie podpowiem. Natomiast jeśli chodzi o nawozenie rosa sinensis, to tak najprosciej - duzo potasu, srednio azotu i jak najmniej fosforu. Lubia podloze lekko kwasne, wiec mozesz siarczanem magnezu czasem podsypac delikatnie, nawoz wieloskladnikowy najlepiej bez fosforu, a dodatkowo - swoim podaje - saletre potasowa. Niewiele - 0,5ml/1l wody przy kazdym podlewaniu, bo nawoze slabszymi roztworami, ale za kazdym razem, stosownie do zalecen HVH.
Kinga
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wątek o hibiskusie ogrodowym jest tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a+syryjska
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a+syryjska
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Chyba Polifoska? 4 będzie dobra 4% azotu , 12% fosforu 32% potasu , 2% magnezu a siarczanem magnezu mam do pomidorów a więc będę teraz szukał ketmię syryjska .
Miałem mieć hibiskusa latem a teraz będę miał cały rok .
Dzięki za porady i może pochwalę się jak mi zakwitły .
Miałem mieć hibiskusa latem a teraz będę miał cały rok .
Dzięki za porady i może pochwalę się jak mi zakwitły .
- crazydaisy
Chyba jednak nie. Gdyby proporcje fosforu i azotu byly odwrocone, to by bylo ok. Polifoska ma za niski azot i za wysoki fosfor z tego co piszesz. Hibiskusy fosforu nie znosza, moga go wcale nie dostawac. Idealne NPK dla nich to 4-2-8, a nawet 3-1-8. Dedykowany nawoz z HVH ma taki sklad i podaje sie pol lyzeczki na galon (Ichni ma 3,78l) przy kazdym podlewaniu, wiec ilosci sladowe.
Udalo mi sie dorwac zblizony sklad i do tego dodaje saletre, ale to jeśli chcesz szalec. Wiele lat hodowalam moje drzewko zasilajac czym popadlo, czasem nie zasilajac wcale dlugi czas i tez zylo. Fakt, takich kwitnien jak w tym roku to ja u niego nie miewalam, zabawa z dobieraniem nawozu procentuje.
Udalo mi sie dorwac zblizony sklad i do tego dodaje saletre, ale to jeśli chcesz szalec. Wiele lat hodowalam moje drzewko zasilajac czym popadlo, czasem nie zasilajac wcale dlugi czas i tez zylo. Fakt, takich kwitnien jak w tym roku to ja u niego nie miewalam, zabawa z dobieraniem nawozu procentuje.
Kinga
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
Ja mam dwie . Czerwoną jeszcze w pąkach i taką jak na zdjęciu. Kiedyś w domu kwitła na bardziej żółto ,teraz na tarasie zmieniła odcień
No i mam pytanie,dlaczego przez dwa lata nie kwitły mi w domu ,tylko zaczęły tworzyć pąki po wyrzuceniu na taras i to dopiero teraz? Dostawały nawóz do kwitnących,dmuchałam na nie i chuchałam ,rosły w piękne liście a kwiatków nie było. Na tarasie przypalone słońcem i podlewane wodą z oczka kwitną
No i mam pytanie,dlaczego przez dwa lata nie kwitły mi w domu ,tylko zaczęły tworzyć pąki po wyrzuceniu na taras i to dopiero teraz? Dostawały nawóz do kwitnących,dmuchałam na nie i chuchałam ,rosły w piękne liście a kwiatków nie było. Na tarasie przypalone słońcem i podlewane wodą z oczka kwitną
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Witajcie,
Bardzo Was proszę o pomoc! Przywlekłam chyba z nowym hibiskusem z marketu jakieś fruwające robale. Za nic nie mogę ich wytępić, podlewałam substralem na robaki, robiłam prysznice, czyściłam każdy listek i nic nie pomaga. Wydaje mi się że to wciornastek, ale pewności nie mam, bo nigdy się z nim nie spotkałam. Poniżej zdjęcia, robaki wyglądają jak czarne latające przecinki, a larwy są takie kremowe, siedzą zazwyczaj od spodu liścia i mają ogromną kolonię. Powiedzcie czym to zwalczyć bo hibiskusy mi mizernieją w oczach, dodam że innych kwiatków nie ruszają.
Bardzo Was proszę o pomoc! Przywlekłam chyba z nowym hibiskusem z marketu jakieś fruwające robale. Za nic nie mogę ich wytępić, podlewałam substralem na robaki, robiłam prysznice, czyściłam każdy listek i nic nie pomaga. Wydaje mi się że to wciornastek, ale pewności nie mam, bo nigdy się z nim nie spotkałam. Poniżej zdjęcia, robaki wyglądają jak czarne latające przecinki, a larwy są takie kremowe, siedzą zazwyczaj od spodu liścia i mają ogromną kolonię. Powiedzcie czym to zwalczyć bo hibiskusy mi mizernieją w oczach, dodam że innych kwiatków nie ruszają.