Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja

Post »

Adas, to producent nie odmiana i jeśli masz hibiskusy opisane jako Hawaii, to sa to rosliny pokojowe. Gdzies mi sie link zapodzial, ale w asortymencie jest wybor kolorow odmiany Cairo i bardzo ladne pelne, tez w roznych kolorach. Kupiles sadzonke, czy rosline w doniczce?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Aurelia92
100p
100p
Od: 15 lip 2015, o 23:09

Post »

KASIENKA82 A może jakieś warzywa lub inne roślinki przyniosłaś do domu i dlatego masz mszycę. Ostatnio przyszłam z ogrodu do domu, ładnie się umyłam wszystko cacy, aż tu nagle ;:202 Na rękawku nowej świeżej koszulki, mała zielona mszyca... No jak? ;:129

Czy ziemniórka (czy jak to tam się wzię to paskudztwo) lubi hibki? Bo zauważyłam, że chyba mi się te cholery jedne pojawiły :?
Sara
Gwiaz­dy są piękne, po­nieważ na jed­nej z nich is­tnieje kwiat, które­go nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemiorka lubi chyba wszystko. Latwo to przywlec z nowa roslina, lub ziemia ze sklepu - ziemie warto wyprazyc przed uzyciem - ale tez dosc latwo wytepic. Kup zolte lepy, a do podlewania uzyj kilka razy roztworu wody utlenionej w stosunku 1:4 (1 czesc wody utlenionej na 4 czesci zwyklej.) co powinno wytluc larwy. U mnie to zadzialalo.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Aurelia92
100p
100p
Od: 15 lip 2015, o 23:09

Post »

Dziękuję :) Spróbuję tego sposobu z wodą utlenioną. Sądziłam, że wcześniej te robaczki się pojawią no ale cóż ;:223
Sara
Gwiaz­dy są piękne, po­nieważ na jed­nej z nich is­tnieje kwiat, które­go nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłem kwiaty w doniczce z wierzchu folia i w opisie Hibiscus Hawaii Ketmia pochodzenie dania Kaufland Polska.
1 Czerwona lub różowa i 2 żółta odmiana ma kwiat nie rozwinięty
3 kwiat biało różowo a w środku czerwone.
4 kwiat czerwony na samej końcówce lekko jaśniejsze a płatki lekko szpiczaste.
Teraz jestem w kropce bo wszystkie miałem zamiar posadzić do ogródka ale jak posadzę do ziemi czy przeżyją zimę ?
Co radzicie 1-2 doniczki przesadzić do dużych doniczek bo więcej nie mam miejsca a resztę kwiatów posadzić na ryzyko do ogródka ?
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeśli wszystkie sa tak samo opisane, to nie ma mowy o zimowaniu w ogrodzie - minimalna temperatura jakiej potrzebuja to 15 stopni.
To sa z cala pewnoscia rosliny pokojowe.
Kinga
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszego hibiskusa wcześniej posadziłem do większej doniczki fi 20 i dodałem ziemię Kronen do warzyw ale do ziemi również dodałem drobny piasek .
Myślę aby jeszcze jedną doniczkę wcisnąć ale wolałbym wybrać 2 hibiskusy najładniejsze a resztę komuś dam w prezencie .
Mam pytanie jak pielęgnować doniczkowe i czy dodawać jakieś nawozy np. Polifoska 4 50l
czy saletra amonowa ? azot lub inny ?

Teraz potrzebuję kupić 4 hibiskusy z przeznaczeniem do ogródka i mam pytanie jakie rodzaj można sadzić i jakie odmiany są najładniejsze? .
Czy bez obaw mogę kupić w markecie takim jak Carrefour Auchan Castorama Leroy Merlin ewentualnie jakiej firmy bo nie chcę od ogrodu ściągać chorych roślin aby nie zarażały innych roślin . ;:3
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do ogrodu ketmia syryjska o ile wiem tylko. Nie moja bajka, nie podpowiem. Natomiast jeśli chodzi o nawozenie rosa sinensis, to tak najprosciej - duzo potasu, srednio azotu i jak najmniej fosforu. Lubia podloze lekko kwasne, wiec mozesz siarczanem magnezu czasem podsypac delikatnie, nawoz wieloskladnikowy najlepiej bez fosforu, a dodatkowo - swoim podaje - saletre potasowa. Niewiele - 0,5ml/1l wody przy kazdym podlewaniu, bo nawoze slabszymi roztworami, ale za kazdym razem, stosownie do zalecen HVH.
Kinga
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wątek o hibiskusie ogrodowym jest tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a+syryjska
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba Polifoska? 4 będzie dobra 4% azotu , 12% fosforu 32% potasu , 2% magnezu a siarczanem magnezu mam do pomidorów a więc będę teraz szukał ketmię syryjska .
Miałem mieć hibiskusa latem a teraz będę miał cały rok .
Dzięki za porady i może pochwalę się jak mi zakwitły . :wink:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba jednak nie. Gdyby proporcje fosforu i azotu byly odwrocone, to by bylo ok. Polifoska ma za niski azot i za wysoki fosfor z tego co piszesz. Hibiskusy fosforu nie znosza, moga go wcale nie dostawac. Idealne NPK dla nich to 4-2-8, a nawet 3-1-8. Dedykowany nawoz z HVH ma taki sklad i podaje sie pol lyzeczki na galon (Ichni ma 3,78l) przy kazdym podlewaniu, wiec ilosci sladowe.

Obrazek

Udalo mi sie dorwac zblizony sklad i do tego dodaje saletre, ale to jeśli chcesz szalec. Wiele lat hodowalam moje drzewko zasilajac czym popadlo, czasem nie zasilajac wcale dlugi czas i tez zylo. Fakt, takich kwitnien jak w tym roku to ja u niego nie miewalam, zabawa z dobieraniem nawozu procentuje.
Kinga
Awatar użytkownika
andziula30
200p
200p
Od: 9 kwie 2012, o 16:32

Post »

Ja mam dwie . Czerwoną jeszcze w pąkach i taką jak na zdjęciu. Kiedyś w domu kwitła na bardziej żółto ,teraz na tarasie zmieniła odcień :)
No i mam pytanie,dlaczego przez dwa lata nie kwitły mi w domu ,tylko zaczęły tworzyć pąki po wyrzuceniu na taras i to dopiero teraz? Dostawały nawóz do kwitnących,dmuchałam na nie i chuchałam ,rosły w piękne liście a kwiatków nie było. Na tarasie przypalone słońcem i podlewane wodą z oczka kwitną :)
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Awatar użytkownika
Xunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2011, o 18:32

Post »

Witajcie,
Bardzo Was proszę o pomoc! Przywlekłam chyba z nowym hibiskusem z marketu jakieś fruwające robale. Za nic nie mogę ich wytępić, podlewałam substralem na robaki, robiłam prysznice, czyściłam każdy listek i nic nie pomaga. :( Wydaje mi się że to wciornastek, ale pewności nie mam, bo nigdy się z nim nie spotkałam. Poniżej zdjęcia, robaki wyglądają jak czarne latające przecinki, a larwy są takie kremowe, siedzą zazwyczaj od spodu liścia i mają ogromną kolonię. ;:145 Powiedzcie czym to zwalczyć bo hibiskusy mi mizernieją w oczach, dodam że innych kwiatków nie ruszają.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”