Woda do podlewania roślin:skład,jakość ,zmiękczanie ,pH itd.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zmiękczanie wody bez chemii.

Post »

yanina_19 pisze: albo destylowana - chociaż z destylowaną trzeba bardzo uważać, bo ta woda nie zawiera wapnia, a roślinom jest ono jednak potrzebne
Szanowna Pani yanina19, która z proponowanych tych trzech rozwiązań, czyli woda deszczówka i z filtra RO zawiera wapń? Z tego co piszesz to tylko destylowana nie zawiera Ca, a wspomniane już wcześniej, tak? To ja chyba jestem nie doinformowany. Akurat się składa że mam filtr RO ponieważ prowadzę akwarium roślinne i wiem coś na ten temat. Tyczy się to samo deszczówki, gdzie tam jest wapń? Jaką twardość gH i KH ma ta woda? Badała Pani Szanowana np. testami?
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Woda do podlewania roślin:skład,jakość ,zmiękczanie ,pH itd.

Post »

Aż musiałam wrócić do tego co wcześniej napisałam :D
yanina_19 pisze:Jeśli nie chcesz filtra, to wg mni zostaje Tobie albo deszczówka jak napisał @grzesio764 albo destylowana - chociaż z destylowaną trzeba bardzo uważać, bo ta woda nie zawiera wapnia
Hmmm.. pisałam o deszczówce i destylowanej, a - mój szanowny adwersarzu - deszczówka gówienka ptasie niesie ze sobą, śladowo, ale jednak :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”