PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 5 cz.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 5 cz.
Jola! Czyli prezent dostałaś? I pierwsze próby za Tobą? Brawo! Bardzo fajnie wyszło! Masz blisko okna stołówkę więc trochę masz łatwiej. Ja zastanawiam się, jak rozwiązać problem zasilania, bo po pół godzinie siada mi bateria w kamerce.
I muszę dopisać jeszcze, że bardzo Ci zazdraszczam dzięcioła!Super!
I muszę dopisać jeszcze, że bardzo Ci zazdraszczam dzięcioła!Super!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Miłka, no dostałam prezent i przecież nic innego nie robię tylko siedzę i pilnuję.
Stołówkę urządziłam pod oknem, na górze jest balkon, więjjest taka wnęka co chroni przed opadami,
ale odbija sie i firanka, którą musiałam zawiesić, żeby mnie tak nie było widać, no i w ogóle szyba odbija.
Przerobimy to trochę, syn już kupił kabelek usb przedłużacz.
Ja mam tą kamerkę podłączoną do laptopa, w momencie gdy nagrywam to automatycznie zapisuje sie na dysku.
Można też robić nią zdjęcia.
Jeszcze zainstaluję sobie program do obróbki filmików, mam nadzieję, że go ogarnę , bo na razie to siermiężne sa te filmiki.
Dobrą chwilę temu był inny dzięcioł, nie wiem czy nie czarny ( bo go juz kiedyś widziałam u siebie),
ale Lola go spłoszyła, a ja nie włączyłam akurat nagrywania i nic nie wiem na 100%
Mam nadzieję, że się pojawi jeszcze coś ciekawego.
Stołówkę urządziłam pod oknem, na górze jest balkon, więjjest taka wnęka co chroni przed opadami,
ale odbija sie i firanka, którą musiałam zawiesić, żeby mnie tak nie było widać, no i w ogóle szyba odbija.
Przerobimy to trochę, syn już kupił kabelek usb przedłużacz.
Ja mam tą kamerkę podłączoną do laptopa, w momencie gdy nagrywam to automatycznie zapisuje sie na dysku.
Można też robić nią zdjęcia.
Jeszcze zainstaluję sobie program do obróbki filmików, mam nadzieję, że go ogarnę , bo na razie to siermiężne sa te filmiki.
Dobrą chwilę temu był inny dzięcioł, nie wiem czy nie czarny ( bo go juz kiedyś widziałam u siebie),
ale Lola go spłoszyła, a ja nie włączyłam akurat nagrywania i nic nie wiem na 100%
Mam nadzieję, że się pojawi jeszcze coś ciekawego.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale macie pomysły z tymi kamerkami. To taki ptasi Big Brother? A zgodę ptaszarni na podglądanie macie?
Sama bym pooglądała ten ptasi reality show... Może to nadaje się do jakiejś telewizji?
Sama bym pooglądała ten ptasi reality show... Może to nadaje się do jakiejś telewizji?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie mniej widzę sikorek (pewnie przylatują rankiem, a ja rannym ptaszkiem nie jestem ), ogólnie mniej ptactwa przez ten sroczy rok, tak samo dzisiaj sroka chciała się załapać ale pokazałam się w oknie i uciekła, niechcący spłoszyłam sójkę (one również działają antyptasio), wróbli mam cały czas multum przez ich przyzwyczajenie się do kur (czy mazurki się pokazały muszę się przypatrzeć).
Co do orzechów są w końcu naturalnym tłuszczowym pokarmem dla ptaków w przeciwieństwie do słoniny, wszak sikorki nie zadziobują świń gospodarzy aby zjeść tłuszczu , także idą za głosem rozsądku jeśli mają wybór.
Co do orzechów są w końcu naturalnym tłuszczowym pokarmem dla ptaków w przeciwieństwie do słoniny, wszak sikorki nie zadziobują świń gospodarzy aby zjeść tłuszczu , także idą za głosem rozsądku jeśli mają wybór.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
U mnie też jakby mniej ptaków, szczególnie dzwońców i mazurków zawsze było dużo, a teraz tylko pojedyncze osobniki. Może jak śnieg spadł to się pokażą. Karmnikami zawładnęły sikorki: bogatki, modre, czarnogłówka albo uboga (nie jestem w stanie odróżnić), pojawiły się też zięby, czyże, grubodziób, kosy, sójki (na krótko), dzięcioł duży. Dwa razy widziałam kowalika.
Najbardziej schodzi słonecznik, nawet ptasie pyzy nie cieszą się takim wzięciem, jak w zeszłym roku. No, ale zima dopiero się zaczyna, a stołówka otwarta zaledwie kilka dni.
Najbardziej schodzi słonecznik, nawet ptasie pyzy nie cieszą się takim wzięciem, jak w zeszłym roku. No, ale zima dopiero się zaczyna, a stołówka otwarta zaledwie kilka dni.
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
W czasie tygodniowych mrozów lód ma około 20cm grubości, ale sprytne kaczki na środku stawu pozostawiły sobie kawałek wody. Tak około 15m średnicy.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
- Ginka
Słoninka trochę podjedzona, ale widać na co sikorki czekały, nałożyłam 1/4 sikorczego "snickersa" i już bogatka i modraszka pałaszują naprzemiennie (snickers składa się z jednej kostki smalcu, kilku garści mieszanki którą sypię luzem na deskę, wybierając drobniejsze nasionka, słonecznik w łupinie i trochę łuskanego, duża ilość rozłamanych orzechów włoskich).
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Świetne zdjęcie.
szkodnikk- Jak to możliwe, że mają tą wodę niezamarzniętą?
szkodnikk- Jak to możliwe, że mają tą wodę niezamarzniętą?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- Ginka
Widocznie stale ją ruszają, w ten sposób woda nie ma możliwości zamarznąć.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
W moim mieście często brzegi lodu obłożone są bloczkami słomy lub siana - to pomaga utrzymać niezamarznięty kawałek jeziora dla kaczek i łabędzi. Jest ich dużo i często przesiadują na tych belach - lubię obserwować bo świetnie to wygląda ale w tym roku chyba miasto przysnęło... mrozy solidne a pomocy niet
Pozdrawiam noworocznie wszystkich "ptasich przyjaciół"
Miłko (takasobie) filmiki z ptasiej stołówki wspaniałe - dziękuję.
Pozdrawiam noworocznie wszystkich "ptasich przyjaciół"
Miłko (takasobie) filmiki z ptasiej stołówki wspaniałe - dziękuję.
- Ginka
Jak Ty to zrobiłeś , pół biedy z lewitującą pomarańczą ale co tam robi sikorka która ją dosiada? .