Pomidory i krzyżówki MORANGO
-
- 50p
- Od: 2 lis 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.
Bardzo Ci dziękuję za informacje, ale w takim razie to nie będzie wszystko
Cebulka dymka, to wiem jaka, kupuję taką, sądzę do gruntu i juz drugi rok zgniła, śmietka chyba załatwia ...
Ale czy ta dymka to to samo co dymka szczypiorówka? Kiedy ją wetknąć do tunelu? I czy wyrośnie ładnie do początku maja, kiedy to tunel będzie potrzebny?
To samo z sałatką. Sieję w marcu do gruntu, trochę w odstępach czasowych, ale i tak w sumie potem mam w tym samym czasie.
W tym roku chciałam wykorzystać tunel na wcześniejszy wysiew sałaty i rzodkiewki. Czy wystarczy do gruntu, zdąży coś wyrosnąć tak, żebym w maju miała wolne miejsce?
Wszystko wydaje się niby proste , czytam, robię notatki a potem i tak się gubię
Cebulka dymka, to wiem jaka, kupuję taką, sądzę do gruntu i juz drugi rok zgniła, śmietka chyba załatwia ...
Ale czy ta dymka to to samo co dymka szczypiorówka? Kiedy ją wetknąć do tunelu? I czy wyrośnie ładnie do początku maja, kiedy to tunel będzie potrzebny?
To samo z sałatką. Sieję w marcu do gruntu, trochę w odstępach czasowych, ale i tak w sumie potem mam w tym samym czasie.
W tym roku chciałam wykorzystać tunel na wcześniejszy wysiew sałaty i rzodkiewki. Czy wystarczy do gruntu, zdąży coś wyrosnąć tak, żebym w maju miała wolne miejsce?
Wszystko wydaje się niby proste , czytam, robię notatki a potem i tak się gubię
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wczoraj posiałem nasiona sałaty majowej masłowej, siewki będą w Growboxie, Kasiu kiedy należy je pikować do tunelu?
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
BlueAnna-tak Aniu to jest dymka szczypiorówka, swoją zawsze wsadzam z koncem lutego, ale w tym roku bedzie to początek marca, cebula zdąrzy wyrosnąć do maja spokojnie, ale ja zawsze wysadzam ją na obrzeżach tunelu, co nie koliduję z innymi roslinami które sadzę w maju np pomidory itd.
Z sałatą postępuje podobnie, sadzę ją tak, abym mogła posadzić pomidory, zamim sie rozrosną sałaty już nie ma, jeśli chcesz mieć wczesniej salatę w tunelu najlepiej kup gotową rozsadę w sklepie ogrodniczym i wówczas bedziesz miała bardzo wczesnie zbiór, juz w połowie kwietnia. Możesz też wysiać w domu, ale bez doświetlania, nic z tego nie bedzię, tak wiec na początek polecam zakup rozsady.
klajka-dziękuję oczywiście zapraszam, o paprykach zamierzam się teraz zebrać i popisać cos ciekawego
Biotit- Piotrze najpierw po wykiełkowaniu należy je przepikować do wielodoniczek 2 lub 4 wystarczą, i tak dobrze wyrosnietą rozsadę wysadzamy pod osłony po 10 marca, dodatkowo zabezpieczając włókniną.
Z sałatą postępuje podobnie, sadzę ją tak, abym mogła posadzić pomidory, zamim sie rozrosną sałaty już nie ma, jeśli chcesz mieć wczesniej salatę w tunelu najlepiej kup gotową rozsadę w sklepie ogrodniczym i wówczas bedziesz miała bardzo wczesnie zbiór, juz w połowie kwietnia. Możesz też wysiać w domu, ale bez doświetlania, nic z tego nie bedzię, tak wiec na początek polecam zakup rozsady.
klajka-dziękuję oczywiście zapraszam, o paprykach zamierzam się teraz zebrać i popisać cos ciekawego
Biotit- Piotrze najpierw po wykiełkowaniu należy je przepikować do wielodoniczek 2 lub 4 wystarczą, i tak dobrze wyrosnietą rozsadę wysadzamy pod osłony po 10 marca, dodatkowo zabezpieczając włókniną.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Nasiona zaprawiłem Nano Gro i siedzą w wielodoniczce, więc tam będą kiełkowały. Co dalej?
- MORANGO
- Kontakt:
Kiedy pojawi się pierwszy liść właściwy, pikujesz do wielodoniczek o średnicy 2 cm, lub 4 cm.
- MORANGO
- Kontakt:
No dziś zmontowałam wreszcie mojego growboxa i poczyniłam pierwsze wysiewy z przeznaczenie do uprawy w tunelu foliowym:)
Papryki:
ostre
Bulgarska czuszka
Djuliunska szipka (bułgarska)
Shegedi węgierska
Black hungarian
Bulgarian carrots
Hungarian hot wax
słodkie
Kapija UV
Orneta żólta kapija
Krasnyi Gigant
Sałaty
Michalina
Forellschluss
Bronze beauty
Flame
Bakłażany
Vkus gribov
Pumpkin of stick
Polundra
Seler Talar
No to teraz bedę oczekiwać pierwszych wschodów , i niedługo podam listę pomidorów na sezon 2016 oraz listę papryk do gruntu
Papryki:
ostre
Bulgarska czuszka
Djuliunska szipka (bułgarska)
Shegedi węgierska
Black hungarian
Bulgarian carrots
Hungarian hot wax
słodkie
Kapija UV
Orneta żólta kapija
Krasnyi Gigant
Sałaty
Michalina
Forellschluss
Bronze beauty
Flame
Bakłażany
Vkus gribov
Pumpkin of stick
Polundra
Seler Talar
No to teraz bedę oczekiwać pierwszych wschodów , i niedługo podam listę pomidorów na sezon 2016 oraz listę papryk do gruntu
- MORANGO
- Kontakt:
I kolejne pomidorowe pewniaki na mojej liście na sezon 2016
Naslada F1 heterozyjna bułgarska odmiana o wrównanym wzroście, wysoka do uprawy pod osłonami lub do gruntu, owoce dobrze sie zawiązują, o wadze do 260g, bez zielonej piętki, owoc barwy czerwonej, równomiernie się wybarwia, miąższ słodko-kwaskowy charakterystyczny pomidorowy, skórka cieńka, nadaje się do przechowywania.
Oraz Tołstoj, rosyjska odmiana wysoka do uprawy w tunelu i gruncie, bardzo plenna, owoce czerwone, słodkawo kwaskowe o wadze do 300g, również nadają sie do przechowywania, skórka cieńka, owoce bez zielonej piętki.
Naslada F1 heterozyjna bułgarska odmiana o wrównanym wzroście, wysoka do uprawy pod osłonami lub do gruntu, owoce dobrze sie zawiązują, o wadze do 260g, bez zielonej piętki, owoc barwy czerwonej, równomiernie się wybarwia, miąższ słodko-kwaskowy charakterystyczny pomidorowy, skórka cieńka, nadaje się do przechowywania.
Oraz Tołstoj, rosyjska odmiana wysoka do uprawy w tunelu i gruncie, bardzo plenna, owoce czerwone, słodkawo kwaskowe o wadze do 300g, również nadają sie do przechowywania, skórka cieńka, owoce bez zielonej piętki.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale podgrzewasz atmosferę. Zaraz ludzie zaczną siewy.
Teraz jest pora na papryki o długim okresie wegetacji, napisz proszę jak szybko wschodzą papryki rocoto i jolokia. Czy znacznie dłużej zwykłe słodkie.
Teraz jest pora na papryki o długim okresie wegetacji, napisz proszę jak szybko wschodzą papryki rocoto i jolokia. Czy znacznie dłużej zwykłe słodkie.
- MORANGO
- Kontakt:
Artur Jolokia i rocoto wschodza trochę dłużej niż zwykłe annuumy, chodź czasami jak dobrej jakości nasiona to w 2 tygodnie dadzą rade. Słodkie wschodzą mi po ok 10 dniach. W zeszłym roku pierwsze siewy zaczynałam w połowie stycznia, i trochę za wczesnie miałam rozsade, w tym roku mysle, że bedzie idealnie.
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Czy Twój Tołstoj jest wysiewany z nasion oryginalnych czy z pozyskanych z ubiegłorocznych owoców ?
- MORANGO
- Kontakt:
Z nasion oryginalnych, chociaż z pozyskanych nie powinien być inny, jest to odmiana ustalona, tak więc nie powinno być rozszczepień.
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Mam oryginalne z ubiegłorocznej akcji (od Ciebie). Zebrałam też nasiona. Wysieję dla porównania ze 2 nasionka z pozyskanych. Gdzieś czytałam że to F1, stąd moje pytanie.
Dzięki za wyczerpujące opisy, w tym roku po raz pierwszy tak wcześnie wysiałem
sałaty. Jeśli się uda to będę powtarzać algorytm w latach następnych.
sałaty. Jeśli się uda to będę powtarzać algorytm w latach następnych.