Ogrzewanie szklarni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrzewanie szklarni
To już staje się męczące. Zrób sobie bilans energetyczny. Z jednej strony masz źródło energii o pojemności 1,2KWh, a z drugiej konkretną kubaturę do ogrzania w niesprzyjających warunkach. Jeżeli Marcin wyliczył, że z akumulatora 100Ah grzejnik o mocy 2KW pracuje 40 minut, dziecko ze szkoły podstawowej wyliczy, że grzejnik o mocy 0,2KW może pracować 400 minut. Urządza Cię to? Kupuj i instaluj, choć dostałeś już odpowiedź, że idziesz w złym kierunku. Możesz zaniżać moc grzejników i szukać o najniższym poborze mocy, ale to spowoduje, że wydajność źródła ciepła będzie za mała dla szklarni i nie zdołasz jej ogrzać.
Fizyki i matematyki nie oszukasz. Do ogrzania powietrza o konkretną ilość stopni w pomieszczeniu o konkretnej kubaturze potrzeba konkretnej energii - to można wyliczyć, ale to będzie złe wyliczenie, bo w grę wchodzi oddziaływanie zimnego powietrza na zewnątrz, które dodatkowo obniża temperaturę powietrza w środku, powodując zwiększenie zapotrzebowania na energię.
Fizyki i matematyki nie oszukasz. Do ogrzania powietrza o konkretną ilość stopni w pomieszczeniu o konkretnej kubaturze potrzeba konkretnej energii - to można wyliczyć, ale to będzie złe wyliczenie, bo w grę wchodzi oddziaływanie zimnego powietrza na zewnątrz, które dodatkowo obniża temperaturę powietrza w środku, powodując zwiększenie zapotrzebowania na energię.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Adrian, wyobraź sobie żarówkę 140 W ile ona da ciepła, może nagrzejesz sobie kołdrę w chłodnym pokoju. Panele fotowoltaiczne mają kilkanaście procent sprawności w przeliczeniu jakie daje słońce na daną powierzchnię, dlatego jest niecelowe, aby z nich energię elektryczną zamieniać na cieplną. Dlatego lepiej nawet zmontować solary ze starych blaszanych kaloryferów, gdzie z 1 m2 można uzyskać moc prawie 700 W. Jeśli do tego zastosuje się zaizolowany zbiornik o większej objętości, to już od połowy marca można ogrzać za darmo niezłej powierzchni szklarnię.
Ogrzewanie energią elektryczną może być opłacalne przy zastosowaniu pomp ciepła i do tego jako akumulator użyć sieć energetyczną, w ten sposób można potroić energię cieplną.
Ogrzewanie energią elektryczną może być opłacalne przy zastosowaniu pomp ciepła i do tego jako akumulator użyć sieć energetyczną, w ten sposób można potroić energię cieplną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
A jako ogrzewanie wiosenno jesienne da rady bo wtedy więcej słońca i temperatura też wyższa i dzień dłużyszy
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żeby był sens wykorzystania paneli to ja bym pomyślał o innej koncepcji.
Trzeba by zainstalować większą moc która produkowałaby energię głównie latem i przechować ją w sieci (tracisz 20% z wyprodukowanej energii).
Do ogrzewania wykorzystałbym folie na podczerwień. Tanie i można sobie samemu stworzyć odpowiadający nam kształt i wielkość. Prosty sterownik temperatury też nie jest drogi.
Post zmoderowałam.
Proszę o poprawną pisownię na forum.
bab...
Trzeba by zainstalować większą moc która produkowałaby energię głównie latem i przechować ją w sieci (tracisz 20% z wyprodukowanej energii).
Do ogrzewania wykorzystałbym folie na podczerwień. Tanie i można sobie samemu stworzyć odpowiadający nam kształt i wielkość. Prosty sterownik temperatury też nie jest drogi.
Post zmoderowałam.
Proszę o poprawną pisownię na forum.
bab...
Pozdrawiam Paweł
-
A po co się ograniczasz? Kup 20 paneli do tego 10 akumulatorów po 100Ah każdy, solidny falownik i grzej do woli cały rok i na okrągło.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Tak dla przykładu: panele 5 kWp dzisiaj mi wyprodukowały niecało 4 kWh, co by dało zasilić grzejnik o mocy 0,4 kW przez noc. No oczywiście w kwietniu będzie tego więcej, ale musi być sieć energetyczna, bo akumulatory są za drogie. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie zastosować jak najlepszą termoizolację szklarni, wówczas będzie można zaoszczędzić kilkadziesiąt procent energii cieplnej.
pozdrawiam Ludwik
-
Jak wyobrażasz sobie termoizolację szklarni
Przez szyby zawsze będzie uciekać dużo ciepła i tego nie przeskoczymy. Pozoataje tylko ekonomicznie uzupełniać straty.
Przez szyby zawsze będzie uciekać dużo ciepła i tego nie przeskoczymy. Pozoataje tylko ekonomicznie uzupełniać straty.
Pozdrawiam Paweł
Szklarnia jest z poliwęglanu 4 mmbrodus pisze:Jak wyobrażasz sobie termoizolację szklarni
-- 14 sty 2020, o 20:34 --
sieć energetyczna odpada bo trzeba by do domu wierciećekopom pisze:Tak dla przykładu: panele 5 kWp dzisiaj mi wyprodukowały niecało 4 kWh, co by dało zasilić grzejnik o mocy 0,4 kW przez noc. No oczywiście w kwietniu będzie tego więcej, ale musi być sieć energetyczna, bo akumulatory są za drogie. Dlatego dobrym rozwiązaniem będzie zastosować jak najlepszą termoizolację szklarni, wówczas będzie można zaoszczędzić kilkadziesiąt procent energii cieplnej.
Pozdrawiam
-
Nie mam wątpliwości, że Adrian ciągnie tę bezsensowną dyskusję z powodów innych niż zainteresowanie dogrzewaniem szklarni. Otrzymał już wystarczająco wyczerpujące odpowiedzi, a mimo tego nadal kombinuje.
Napisałem wyżej. Kup sobie dowolną liczbę paneli, do tego odpowiedni inwerter i baterię akumulatorów w liczbie, jaką uznasz za stosowną. Zmontuj z tego instalację PV typu Off Grid (wyspową). Na pewno wyjdzie taniej niż przewiercenie otworu i wyprowadzenie instalacji elektrycznej z domu lub budynku gospodarczego.
Napisałem wyżej. Kup sobie dowolną liczbę paneli, do tego odpowiedni inwerter i baterię akumulatorów w liczbie, jaką uznasz za stosowną. Zmontuj z tego instalację PV typu Off Grid (wyspową). Na pewno wyjdzie taniej niż przewiercenie otworu i wyprowadzenie instalacji elektrycznej z domu lub budynku gospodarczego.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adrian weź się szarpnij wydaj 30000 PLN będzie działać doskonale czy to z klimatyzacją czy 4 farelkami.
Należało by też sprecyzować że panel o mocy 140W w pochmurne dni da tylko 14W tym samym akumulator będzie się ładował no właśnie Adrian policz zakładając że słońca mamy 8h dziennie w taki dzień jak dziś.
Moja instalacja już chodzi produkuje UWAGA... 93W
Należało by też sprecyzować że panel o mocy 140W w pochmurne dni da tylko 14W tym samym akumulator będzie się ładował no właśnie Adrian policz zakładając że słońca mamy 8h dziennie w taki dzień jak dziś.
Moja instalacja już chodzi produkuje UWAGA... 93W
-
Adrian
Nie znam się na poliwęglanie ale skoro piszesz że on taki dobry izolator to proszę o napisanie jego parametrów. Chętnie się dowiem jaki z niego izolator
-- 15 sty 2020, o 08:52 --
Polecam poczytać o ogrzewaniu na podczerwień.
Nie znam się na poliwęglanie ale skoro piszesz że on taki dobry izolator to proszę o napisanie jego parametrów. Chętnie się dowiem jaki z niego izolator
-- 15 sty 2020, o 08:52 --
Polecam poczytać o ogrzewaniu na podczerwień.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma czegoś takiego to zwykła konwekcja, a nie żadna "podczerwień". Moc też odpowiednia do szklarni myślę 240W/m2 może starczy przy powierzchni 18m2 daje to nam 240W * 18m2 = 4320W prawie 2 farelkibrodus pisze:Polecam poczytać o ogrzewaniu na podczerwień.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jak już wcześniej napisałem, że najefektywniejszym oszczędzaniu na ogrzewaniu jest zastosowanie kurtyn termoizolacyjnych, można nawet je wykonać samemu.
pozdrawiam Ludwik