Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lawenda - część 1.

Post »

Hm... trochę to pocieszające. Na Chelsa Flower Show się nie wybieram i w związku z tym moje chciejstwo ogranicza się tylko do jednego kolorku, ciut "innego" niż w tej chwili mam na działce ;:224 Pod warunkiem oczywiście, że te co mam nie przemarzły tej zimy, bo wtedy kolor będzie mi już obojętny :wit
TwojaLawenda
50p
50p
Od: 28 lut 2012, o 11:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

anka22639 pisze:Czy nasiona muszą być miesiąc w zamrażalniku - na opakowaniu jest napisane że 2 tygodnie
W praktyce od 3-6 tygodni powinny być w temp 0-6 st. ( może być w zamprażalniku, ale nie jest to konieczne).
Cały proces nazywa się stratyfikacją.

Dla osób, które wcześniej tego nie robiły polecam ostatni wpis na moim Udzielam ostrzeżenia za łamanie regulaminu / Admin blogu
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękny Blog Można się wiele dowiedzieć. ;:138 Zakochałam się w lawendzie a że sadzonki są bardzo drogie i maleńkie nie mogę sobie pozwolić na większą ich ilość więc zakupiłam nasionka lekarskiej mam nadzieję że się uda. A może wiecie gdzie można niedrogo kupić sadzonki? U nas są po 8-9zł za maleńką kępkę
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Ania to kup nasionka i wysiej-będzie taniej,choć dłużej.
TwojaLawenda
50p
50p
Od: 28 lut 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

Dziękuję Anka22639, staram się go dynamicznie rozwijać, choć monotematyczny, to chcę aby był ciekawy.

A w temacie zakładania własnych lawendowych ogrodów, to początki bywają ciężkie. Polecam spróbować z wysiewaniem, naprawdę ciekawe doświadczenie i uczy pokory :)
Możesz też poszukać u kogoś w okolicy, w ogrodzie czy na działce i grzecznie poprosić o możliwość pobrania kilku, najlepiej bocznych, pędów. Ukorzenić je i masz :)

Sposoby rozsady z uciętych pędów są bardzo znane i banalnie proste. Zobacz u mnie jak ładnie rozmnaża się.
Pozdrawiam
werbenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lut 2010, o 15:25

Post »

Do tej pory uzyskiwałam lawendy z siewu, w tym roku będę próbowała sadzonkować, bo bardzo lubię lawendę, mam dla niej lekką ziemię i ładnie mi rośnie :)
Pierwszy raz wysiewałam bez przemrażania, bo nie wiedziałam o tym i też nasionka powschodziły :)
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Ja trzymam 2 op. nasionek w zamrażarce już 2tydz ale chyba w ramach eksperymentu wysieję jedną paczkę.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p
Od: 12 maja 2009, o 10:20

Post »

Moja lawenda trzymała się bardzo dobrze na balkonie, dopóki w styczniu nie przyszła prawdziwa zima i niestety zamarzła bo była to śródziemnomorska odmiana.Nawet wypuściła listki nowe w towarzystwie libelli,która też sobie kwitła :)
Żeby być kimś, zawsze trzeba być sobą...
Moje wątki zapraszam....
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

Pytanko. Lawede zimuje w piwnicy, ale widze ze juz sie mocno puscila. Moge juz ja na balkon wystawic?? ( pietro)
Michal77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 paź 2009, o 12:33

Post »

Witam wszystkich Forumowiczów,

Mam pytanie: czy przesadzenie lawendy do którego się w najbliższym czasie przymierzam koliduje jakoś z wiosennym (formującym) obcinaniem? Może dać spokój roślinom i podciąć je dopiero na jesień? Lawendy zasadziłem zeszłej wiosny - zimę przetrwały z tego co widzę bez obrażeń.
pozdrawiam
Michał
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moje kauflandowe lawendy ładnie przezimowały bez okrycia :) Już wypuszczają nowe pędy.
Jesienią podeschły trochę, i bałem się, że nie przetrwają..
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Michał, jeżeli sadziłeś lawendy jesienią to spokojnie możesz przesadzić, natomiast starsze krzaki nie lubią przesadzania.
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p
Od: 12 maja 2009, o 10:20

Post »

Moja lawenda trzymała się bardzo dobrze na balkonie, dopóki w styczniu nie przyszła prawdziwa zima i niestety zamarzła bo była to śródziemnomorska odmiana.Nawet wypuściła listki nowe w towarzystwie lobelii,która też sobie kwitła :)
Żeby być kimś, zawsze trzeba być sobą...
Moje wątki zapraszam....
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”