Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja niestety nie znam swoich odmian :cry: znam tylko kolory: żółty,wiśniowy,kakaowy.
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

U mnie właśnie wschodzą wysiane rok temu P. daurica i P. mlokosewitchi. Wysiane w zeszłym roku P. japonica (chyba biała) i miks nasion przywleczony rok temu z Wrocławia pewnie poleżą jeszcze rok w ziemi.
Pozdrawiam
Krzysiek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Piwonia

Post »

Zamówiłem na Allegro piwonię Sorbet, czy ona jest naprawdę taka jak na zdjęciach?
mirzan
---

Sorbet

Post »

Jeśli taka jak na zdjęciu, będę zadowolony. Jeśli taka jak na zdjęciu z linku,
będę niezadowolony, bo taką mam.Ale od kupienia na Allegro do zadowolenia
dość długa droga.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Coś nie chce mi sie wierzyć, że na obu zdjęciach jest ta sama odmiana. :o
Też przymierzałem się do kupienia sorbetu na Allegro ale nigdy u tego sprzedawcy nie kupowałem i nie mam jakoś zaufania. Wiadomo jak to jest z SUPER odmianami. :x
mirzan
---

Sorbet

Post »

Dlatego mój entuzjazm jest umiarkowany.Wypatrzyłem ładną żółtą, ale na razie
dosyć, nie mam miejsca do sadzenia.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Sorbet

Post »

mirzan pisze:Dlatego mój entuzjazm jest umiarkowany.Wypatrzyłem ładną żółtą, ale na razie
dosyć, nie mam miejsca do sadzenia.
Mirzan to może jakieś będziesz wykopywać dla zrobienia miejsca..to ja bardzo chętnie je przygarnę :lol:
mirzan
---

Piwonie

Post »

Sprawa wygląda tak,że aby posadzić nową roślinę, nie wyrzucam starej,
ale muszę przygotować kawałek ugoru, a to wyjątkowo paskudne zajecie.
Pytałem sprzedawcę o Sorbet, pochodzi z Polski i nie zdarzyło się, aby dostawca
pomylił odmiany.Jest trochę lepiej.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

xipe pisze:Swoje piwonie nawożę wczesną wiosną azofoską granulowaną obsypując rośliny wokół, dawka zależy od wielkości karpy (np.: 30g-50g dla roślin małych). Można też późną jesienią rozłożyć wokół roślin kompost lub dobrze przekompostowany obornik, wiosną go rozgarniamy i płytko mieszamy z ziemią grabiami - przez zimę odżywcze soki z rozłożonej materii organicznej dostaną się w okolice korzeni.

Na jesieni w listopadzie lub wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia) podlewam je roztworem Dithane (0,2% - 2L na roślinę) zapobiega to występowaniu chorób grzybowych (głównie odglebowych), lepszy wg mnie jest termin jesienny.

pozdrawiam :D Paweł
W ubiegłym roku miałam problem z chorobami grzybowyni u piwonii,dziękuję Pawle za radę -zastosuję się do niej a o skuteczności poinformuję latem.DZIĘKUJĘ

Danuta
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

A czy ktoś z was kupował kłącza na Allegro? Co myslicie o kupowaniu tam kłączy w zasadzie nie w sezonie? Wiem, że w tym roku nie zakwitną i pewnie sądząc po wielkości kłącza w przyszłym też nie, ale w końcu miałyby juz rok na aklimatyzację. W jaki sposób sprawdzic sprzedającego? Chciałabym mieć jak najwięcej odmian zielnych, szczególnie białych ale nie wiem jak się za to zabrać... Pomóżcie :)
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

kluska pisze:A czy ktoś z was kupował kłącza na Allegro? Co myslicie o kupowaniu tam kłączy w zasadzie nie w sezonie? Wiem, że w tym roku nie zakwitną i pewnie sądząc po wielkości kłącza w przyszłym też nie, ale w końcu miałyby już rok na aklimatyzację. W jaki sposób sprawdzic sprzedającego? Chciałabym mieć jak najwięcej odmian zielnych, szczególnie białych ale nie wiem jak się za to zabrać... Pomóżcie :)
Ja kupowałem. Podać u kogo? ;)

Mogę polecić sprzedawcę paeonia_pl . Mają szkółkę i przysyłają NAPRAWDĘ DUŻE kłącza.
Żeby nie być gołosłownym. W ub. roku kupiłem u nich pięć sadzonek i oto zdjęcia również z ubiegłego roku. Miesiąc po posadzeniu!

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miesiąc po posadzeniu :shock: to musiały być rośliny doniczkowane ! a nie kłącza.Ja kupowałam na allegro..już też nie wiem czy mozna podawać , czy nie :roll: ładne kłącza...ale nie wiem co z nich wyrośnie..bo dopiero posadzone.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”