Truskawkowa działka
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Truskawkowa działka
Iwonko na doprowadzenie tej działki do stanu używalności potrzeba kilku lat, ale o tym od początku było wiadomo. Na razie całą rodziną przekopujemy po kawałeczku i sadzimy/siejemy pierwsze rośliny, zrobiłam już jaki taki kompostownik, dojrzewa gnojówka z pokrzyw na oprysk ekologiczny, zajmuję się też trochę drzewami. We wrześniu planujemy całość przekopać, wyrównać i zasiać trawę, do tego czasu odchwaszczamy
Bea irysy już się przyjęły, nachyłek też, nie wiem co z goździkami, marnie wyglądają Znalezisk mam już więcej, co niektóre to pewnie chwasty, ale tak ślicznie kwitną
Domniemane truskawki to chyba jednak poziomki a przynajmniej z jednej strony działki, z drugiej strony nie owocują
Wrzucam w końcu zdjęcia inkarvilli śliczna jest, już przekwitła, ale ładnie przyrasta
Bea irysy już się przyjęły, nachyłek też, nie wiem co z goździkami, marnie wyglądają Znalezisk mam już więcej, co niektóre to pewnie chwasty, ale tak ślicznie kwitną
Domniemane truskawki to chyba jednak poziomki a przynajmniej z jednej strony działki, z drugiej strony nie owocują
Wrzucam w końcu zdjęcia inkarvilli śliczna jest, już przekwitła, ale ładnie przyrasta
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Ślicznie zakwitła u Ciebie inkarwilla
A jakie goździki sadziłaś? Na pewno dadzą radę. Moje już przekwitają i czekają na mocne przycięcie.
Moje goździki i skalne i brodate z rowu dopiero na następny rok po posadzeniu były śliczne - i tak już jest z roku na rok. Ale poczekać musiałam aż się przyjmą.
Nachyłki zakwitną lada dzień
A jakie goździki sadziłaś? Na pewno dadzą radę. Moje już przekwitają i czekają na mocne przycięcie.
Moje goździki i skalne i brodate z rowu dopiero na następny rok po posadzeniu były śliczne - i tak już jest z roku na rok. Ale poczekać musiałam aż się przyjmą.
Nachyłki zakwitną lada dzień
- Blueberry
- Kontakt:
Sklepowe goździki brodate mają się bardzo dobrze, ładnie przyrastają. Te znaleźne to chyba skalne, susz się zrobił, ale chyba coś zielonego od dołu odbija. Pożyjemy zobaczymy
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Piękne ujęcia ślicznie rośnie, moja ma juz nasiona
- Blueberry
- Kontakt:
Kasiu dziękuję moja chyba też ma nasiona, nie przyglądałam się za bardzo
Iwonko zostaje truskawkowa nawet jeśli truskawek teraz nie ma, to będą w przyszłości
Niby warzywnik - na razie są tylko ogórki i anemiczny koper Po prawej pod płotem widać grządkę nr 2:
Ogórki się starają
Wiśnie kwaśne, robaczywe, ale są
Śliwek też będzie sporo, chociaż drzewa swoim wyglądem błagają o cięcie
Jedna z kilku jabłoni:
Iwonko zostaje truskawkowa nawet jeśli truskawek teraz nie ma, to będą w przyszłości
Niby warzywnik - na razie są tylko ogórki i anemiczny koper Po prawej pod płotem widać grządkę nr 2:
Ogórki się starają
Wiśnie kwaśne, robaczywe, ale są
Śliwek też będzie sporo, chociaż drzewa swoim wyglądem błagają o cięcie
Jedna z kilku jabłoni:
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Pierwszy krok zrobiony, warzywnik skromny...ale jest, gratuluję Anemiczny koperek można podlać rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw, na sto procent się poprawi. Natalko tylko pamiętaj że takie podlewanie najlepiej zastosować przed zapowiadanym deszczem...nie wolno też polewać roślin po liściach...mogą zostać upalone. Szkoda że dziś święto, przechodzą przelotne opadu deszczu...gnojówka też czeka do wykorzystania. W jednym wiaderku nastawiona była ze skrzypu, żywokostu...w drugim z pokrzywy. Z żywokostu ten specyfik będzie po raz pierwszy zastosowany. Trochę się obawiam jak rośliny to zniosą
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Natalko
To co zobaczyłem dzisiaj na Twojej tyle co częściowo zagospodarowanej działce wprawiło mnie w zdumienie i wywołało uśmiech na mojej twarzy
Bardzo sympatyczny widok grządek,które wyłoniły się z chaszczy a na nich młode zdrowo zielone warzywka
Piękne ujęcia kwitnących roślin pod ogrodzeniem i dojrzałych owoców na drzewach
Gratuluję ogromnego zapału i wytrwałości przy odchwaszczaniu całej działki-niech grządek przybywa i wszystko w ogródku rośnie jak na drożdżach,kwitnie i rozsiewa na całą okolicę miłe zapachy
Pozdrówka.
To co zobaczyłem dzisiaj na Twojej tyle co częściowo zagospodarowanej działce wprawiło mnie w zdumienie i wywołało uśmiech na mojej twarzy
Bardzo sympatyczny widok grządek,które wyłoniły się z chaszczy a na nich młode zdrowo zielone warzywka
Piękne ujęcia kwitnących roślin pod ogrodzeniem i dojrzałych owoców na drzewach
Gratuluję ogromnego zapału i wytrwałości przy odchwaszczaniu całej działki-niech grządek przybywa i wszystko w ogródku rośnie jak na drożdżach,kwitnie i rozsiewa na całą okolicę miłe zapachy
Pozdrówka.
Masz duże już drzewa owocowe, czyli prawdziwy sad.
Mnóstwo miejsca do zagospodarowani, powoli rabatka po rabatce, a nie będzie już gzie sadzić.
Goździk brodaty jest wieczny, pięknie pachnie i wysieje Ci się. W następnym roku będzie dużo.
Bardzo go lubię.
Mnóstwo miejsca do zagospodarowani, powoli rabatka po rabatce, a nie będzie już gzie sadzić.
Goździk brodaty jest wieczny, pięknie pachnie i wysieje Ci się. W następnym roku będzie dużo.
Bardzo go lubię.
- Blueberry
- Kontakt:
Aniu koperek ma się już lepiej, o dziwo nic go nie zjadło Za to ślimaki zżarły mi aksamitki na szczęście tylko w jednym miejscu, te przy warzywniku mają się dobrze. Gnojówka z pokrzyw nadal dojrzewa, już niedługo będzie gotowa, zamierzam użyć jej do oprysków
Arku bardzo, bardzo dziękuję i witam w nowym wątku
Ewo właśnie drzewa urzekły mnie w tym miejscu, na innych wolnych działkach były tylko pojedyncze Teraz muszę je doprowadzić do stanu używalności, niestety widać że poprzedni właściciel nie dbał o nie, do tego kilka lat rosły samopas Pracy przy nich jest na długi czas, najważniejsze teraz jest usunięcie suchych gałęzi. Goździki też bardzo lubię, mam nadzieję że się będą wysiewać na razie całkiem ładnie rosną.
Na działce wszystko rośnie jak oszalałe, coraz więcej z posadzonych/wysianych roślin kwitnie. Nie zawsze mam czas zrobić zdjęcia, kawałek po kawałku oczyszczamy całą rodziną teren, odchwaszczamy, przekopujemy i wyrównujemy. Długo to wszystko potrwa, ale uznaliśmy że wypożyczenie glebogryzarki jest raczej kiepskim pomysłem, najpierw i tak trzeba odchwaścić, a przekopanie potem nie zajmuje już tak wiele czasu
Dzwonki irlandzkie coraz ładniejsze niestety przyplątała się mszyca, jak tylko gnojówka dojrzeje potraktuję ją odpowiednio
Inkarvilla dalej kwitnie
Krwawnik się przyjął i też kwitnie w najlepsze, muszę poszukać mu kolegów
Ogórki też mają całkiem ładne kwiaty
Największa hosta szykuje się do kwitnienia
Jedna z 2 wczesnych jabłoni - w sumie mam 4 jabłonki, każda jest inna
Arku bardzo, bardzo dziękuję i witam w nowym wątku
Ewo właśnie drzewa urzekły mnie w tym miejscu, na innych wolnych działkach były tylko pojedyncze Teraz muszę je doprowadzić do stanu używalności, niestety widać że poprzedni właściciel nie dbał o nie, do tego kilka lat rosły samopas Pracy przy nich jest na długi czas, najważniejsze teraz jest usunięcie suchych gałęzi. Goździki też bardzo lubię, mam nadzieję że się będą wysiewać na razie całkiem ładnie rosną.
Na działce wszystko rośnie jak oszalałe, coraz więcej z posadzonych/wysianych roślin kwitnie. Nie zawsze mam czas zrobić zdjęcia, kawałek po kawałku oczyszczamy całą rodziną teren, odchwaszczamy, przekopujemy i wyrównujemy. Długo to wszystko potrwa, ale uznaliśmy że wypożyczenie glebogryzarki jest raczej kiepskim pomysłem, najpierw i tak trzeba odchwaścić, a przekopanie potem nie zajmuje już tak wiele czasu
Dzwonki irlandzkie coraz ładniejsze niestety przyplątała się mszyca, jak tylko gnojówka dojrzeje potraktuję ją odpowiednio
Inkarvilla dalej kwitnie
Krwawnik się przyjął i też kwitnie w najlepsze, muszę poszukać mu kolegów
Ogórki też mają całkiem ładne kwiaty
Największa hosta szykuje się do kwitnienia
Jedna z 2 wczesnych jabłoni - w sumie mam 4 jabłonki, każda jest inna
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Wspaniała nazwa wątku . Masz pole do popisu i tylko patrzeć jak powstaną pachnące i cudowne rabaty . Jeśli tylko chęci i siła jest to reszta pójdzie z górki. Trzymam kciuki za Twój kawałek ziemi i będę obserwowała. Pozdrawiam .
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzwonki irlandzkie są cudne.
Kiedyś, kiedyś je miałam i zapomniałam o nich.
Inkarwilla pięknie kwitnie
Warzywa, owocki,,, te swoje bardzo cieszą
Kiedyś, kiedyś je miałam i zapomniałam o nich.
Inkarwilla pięknie kwitnie
Warzywa, owocki,,, te swoje bardzo cieszą
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Natalko- a jak siałaś te dzwonki irlandzkie? w zeszłym roku podjęłam taką próbę ale nie wyszło....