Pelargonia - wysiew nasion Cz.4
Re: Pelargonia - wysiew nasion cz.2
Śliczne macie Pelargonie Moje też już mają po 5 listków właściwych. Podpowiedzcie, proszę czy pelargonie się uszczykuje? Jeśli tak, to jak ? Dziękuję z góry za rady
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrz6, zdecydowanie należy już pikować do oddzielnych doniczek.
Basia
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Moje pelargonie w ogóle nie chcą rosnąć, mają po 2 - 3 liście właściwe już od miesiąca i nie chcą ruszyć. Teraz zaczęłam je wystawiać na dwór w dzień, na noc do domu. Efekt jest taki że tylko blakną im te liście. Co może być przyczyną? Może kiepskiej jakości nasiona, czy ja robię coś źle.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Pelargonie są żarłoczne, może nie mają już co jeść?
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorota, nie mają czasami za mokro?
Pelargonie lepiej znoszą suche podłoże niż przelanie, które może być przyczyną blaknięcia i opadania liści.
Pelargonie lepiej znoszą suche podłoże niż przelanie, które może być przyczyną blaknięcia i opadania liści.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
No to zakręcam kurek z wodą, zobaczymy za kilka dni, może faktycznie są przelane. Dopiero się uczę i nie wiem jeszcze jakie roślinki lubią więcej wody a jakie mniej
--- 8 kwi 2016, o 14:06 ---
Udało mi się zrobić kilka zdjęć pelargonii.
Na zdjęciu to one wyszły takie ładne, soczysto zielone, w rzeczywistości są blade. Czy mogło im wietrzenie zaszkodzić?
--- 8 kwi 2016, o 14:06 ---
Udało mi się zrobić kilka zdjęć pelargonii.
Na zdjęciu to one wyszły takie ładne, soczysto zielone, w rzeczywistości są blade. Czy mogło im wietrzenie zaszkodzić?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie, z całą pewnością to nie choroba, tylko cecha odmianowa.
Pozdrawiam, Marta.
Witam ponownie. Oto moje pelargonie, te największe. Zastanawiam się, czy nie należałoby już zacząć je nawozić. Kupiłem nawóz Pokon do pelargonii. Czy można już zacząć bezpiecznie je nawozić, powiedzmy jakąś delikatną dawką? Na opakowaniu jest napisane, że należy nawozić przez cały okres wegetacji. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Śmiało możesz nawozić. Co prawda nie znam tego nawozu, który kupiłeś, ale na początku daj połowę dawki. Potem możesz zwiększać dawkę, ale z pelargoniami tak jak zresztą z innymi roślinami lepiej częściej nawozić ale słabszą dawką.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Moje są właściwie zbliżone wielkością i też myślałam o wysadzeniu na stałe donice, ale do połowy maja przetrzymania w tunelu. Te siane pelargonie mają takie wiotkie podstawy pędu. Czy pomoże posadzenie głębiej? Czy łodyga nie zgnije?
Za mały ogród, za dużo marzeń...