Mój storczykowy nałóg
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy nałóg
Udany zakup. Dendrobium za mną, ani ja za nimi nie przepadamy. Kiedyś miałam i się zmarnował. Ale Twój piękny, kolorek też w moim guście.
Pozdrawiam - Justyna
Fajne to Twoje nowe Dendrobium. To połączenie kolorystyczne bardzo mi się podoba. A za reanimki trzymam mocno kciuki, na pewno przyjdzie czas, że zdecyduje się odbić pełna parą. Już widać pozytywne zmiany ;)
Dorello, Olciu, Duju i Beatko bardzo dziękuję za miłe słowa. Oprócz podlania Dendrobium również je przesadziłam. Wyobraźcie sobie że rosło w tak drobno zmielonej korze że miała konsystencję zwykłej ziemi do kwiatków. Bałam się żeby korzenie nie zgniły bo strasznie to wciągało wodę i ani myślało odcieknąć. Przesadziłam do zwykłego podłoża do storczyków tylko powybierałam takie drobniejsze kawałki.
PS piszę teraz z telefonu i tutaj kolor kwiatków jest dokładne taki jaki jest w rzeczywistości. Jak widać nasze monitory nas okłamują. pozdrawiam
PS piszę teraz z telefonu i tutaj kolor kwiatków jest dokładne taki jaki jest w rzeczywistości. Jak widać nasze monitory nas okłamują. pozdrawiam
Mój storczykowy nałóg: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak kupowałam takie Dendrobium tez rosło w czymś strasznie trzymającym wodę. Szybko je przesadziłam w obawie o gnicie korzeni. Mój dobrze to zniósł i fajnie sie odwdzięcza wiec sadze, że u Ciebie będzie podobnie ;)
Dziękuję Beatko, mam nadzieję, że przesadzenie mu posłuży
Nareszcie mogę pokazać moje Dendrobium zakupione na aukcji jako Dendrobium Kingianum. Co prawda nie powala wielkością, ale według mnie jest urocze. Jest zamontowane na kawałku kory, ale z racji rozmiaru roślinki zamieszkało w kieliszku na wino gdzie mam zamiar codziennie spryskiwać mu korzonki odstaną przegotowaną wodą, tak jak spryskuję liście pozostałym storczykom. A oto i ono, moje długo wyczekiwane cudo:
W doniczce po lewej możecie dostrzec rosnący pędzik Phalaenopsisa Kimono, swoją drogą szybko rośnie, niedawno go dostrzegłam a już ma około półtora centymetra
Nareszcie mogę pokazać moje Dendrobium zakupione na aukcji jako Dendrobium Kingianum. Co prawda nie powala wielkością, ale według mnie jest urocze. Jest zamontowane na kawałku kory, ale z racji rozmiaru roślinki zamieszkało w kieliszku na wino gdzie mam zamiar codziennie spryskiwać mu korzonki odstaną przegotowaną wodą, tak jak spryskuję liście pozostałym storczykom. A oto i ono, moje długo wyczekiwane cudo:
W doniczce po lewej możecie dostrzec rosnący pędzik Phalaenopsisa Kimono, swoją drogą szybko rośnie, niedawno go dostrzegłam a już ma około półtora centymetra
Mój storczykowy nałóg: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogłaszam:
1. 10 cm pęd Phalaenopsisa Kimono
2. nowy listek (2 cm) u mojego białego Phalaenopsisa + 2 najprawdopodobniej korzonki
3. 2 niezidentyfikowane mikroskopijne wyrostki na moim średnim Phalaenopsisie (Naolina 9)
4. jeszcze jeden nowy przyrost (już 4) u Cymbidium
Oprócz tego mój zielonasek tak kwitnie (od grudnia), że w dalszym ciągu nie zgubił ani jednego kwiatka z siedmiu więc przesadzenie do większej doniczki to odległa przyszłość a tak mi szkoda bo korzenie mają bardzo ciasno i lada moment rozsadzą plastikową doniczkę.
Jest też niewesoła wiadomość o Dendrobium Kingianum, z kieliszka trafiło do doniczki z podłożem dla storczyków bo strasznie szybko przesychające korzonki powodowały odpadanie listków, niestety w podłożu się nie poprawiło więc na razie jest łyse, liczę, że może pokaże jakąś chęć życia i wypuści listki.
1. 10 cm pęd Phalaenopsisa Kimono
2. nowy listek (2 cm) u mojego białego Phalaenopsisa + 2 najprawdopodobniej korzonki
3. 2 niezidentyfikowane mikroskopijne wyrostki na moim średnim Phalaenopsisie (Naolina 9)
4. jeszcze jeden nowy przyrost (już 4) u Cymbidium
Oprócz tego mój zielonasek tak kwitnie (od grudnia), że w dalszym ciągu nie zgubił ani jednego kwiatka z siedmiu więc przesadzenie do większej doniczki to odległa przyszłość a tak mi szkoda bo korzenie mają bardzo ciasno i lada moment rozsadzą plastikową doniczkę.
Jest też niewesoła wiadomość o Dendrobium Kingianum, z kieliszka trafiło do doniczki z podłożem dla storczyków bo strasznie szybko przesychające korzonki powodowały odpadanie listków, niestety w podłożu się nie poprawiło więc na razie jest łyse, liczę, że może pokaże jakąś chęć życia i wypuści listki.
Nadszedł czas na dość niemiły wpis pod adresem sieci sklepów z czerwonym owadem w czarne kropki. Dostałam od mojego mężczyzny ślicznego storczyka na dzień kobiet. Niestety tu ochy i achy się kończą. Ja nie wiem co pracownicy sobie myśleli ale dosłownie roślina się kisiła w szczelnie zamkniętej folii. Zamiast przeciąć ją na górze żeby kwiatek dostawał powietrza to jak gdyby nigdy nic został tak zostawiony. Przy zakupie owszem ładnie wyglądał ale 2 dni po zakupie stracił większość kwiatków. Obecnie zgubił już wszystkie łącznie z 4 liśćmi niestety listek został 1 i nie wiem jak długo wytrzyma. Wymagał również przesadzenia bo korzenie zaczęły gnić co prawda większość jest silnych i zdrowych ale fakt pozostaje faktem. Czy ktoś z was spotkał się z aż takim zaniedbaniem działów ogrodniczych???
Spotkałam się z większym szczerze mówiąc. Ostatnio w Carr. pani podlewała storczyki lejąc wodę od góry w folie. Woda stała na liściach, między nimi i wszędzie gdzie nie powinna.
W Biedr. natomiast pani miała w pudle naszykowane storczyki, które miały już uschnięte kwiaty, ale kolor dało się jeszcze rozpoznać. Zapytałam czy może mi dać na nie jakąś przecenę i chętnie kupię. Powiedziała, że nie może mi ich sprzedać i idą do śmieci. Super, nie? Uważam, że jakby lubiła kwiaty to by mi je po prostu dała zamiast zanieść do kontenera. A może myślała, że jestem jakimś kontrolerem w przebraniu i straci pracę ... He, he taki kraj, że każdy każdego podejrzewa.
W Biedr. natomiast pani miała w pudle naszykowane storczyki, które miały już uschnięte kwiaty, ale kolor dało się jeszcze rozpoznać. Zapytałam czy może mi dać na nie jakąś przecenę i chętnie kupię. Powiedziała, że nie może mi ich sprzedać i idą do śmieci. Super, nie? Uważam, że jakby lubiła kwiaty to by mi je po prostu dała zamiast zanieść do kontenera. A może myślała, że jestem jakimś kontrolerem w przebraniu i straci pracę ... He, he taki kraj, że każdy każdego podejrzewa.
- Milenaa
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 18:30
aknit13 śliczne storczyki naprawdę pięknie Ci kwitną
Macie rację w marketach nie dbają o kwiaty wgl nawet nie interesuję ich to czy są podlane czy nie ,liście opadają, kwiaty więdną i marnieją a obsługa nic z tym nie robi
Macie rację w marketach nie dbają o kwiaty wgl nawet nie interesuję ich to czy są podlane czy nie ,liście opadają, kwiaty więdną i marnieją a obsługa nic z tym nie robi
" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Moje wątki :Rośliny doniczkowe
Winorośla-sadzonki
Winorośla-sadzonki
Milenaa bardzo dziękuję. Od dłuższego czasu zabieram się do sesji i aktualizacji wątku co kwitnie a co nie i co nowego u mnie zagościło ale niestety ciągle nie mam tyle czasu ile bym chciała.
- Milenaa
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 18:30
anit13 proszę bardzo będę zaglądać częściej do Ciebie
" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Winorośla-sadzonki
Winorośla-sadzonki
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Z chęcią również popatrzę. Lubię oglądać piękne kwitnienia