,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
- Agnieszka1234
- 200p
- Posty: 276
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lódzkie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Seba w pracy mówiłam o dżemie z dyni podobno rewelacja mam nadzieję, że wrzucisz przepis.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Jak zrobić dobrą kruszonkę? Sobota za pasem i przydałaby się do ciasta rabarbarowego
Pozdrawiam
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Witaj ja do kruszonki daję miękkie masło, mąkę i oczywiście cukier. Na 1 blaszkę ciasta daję pół kostki masła można dodać 1 łyżkę smalcu i ok. 3 -4 łyżki cukru, mąkę daję na oko. Cukrem lepiej posypać ciasto przed pieczeniem lub po pieczeniu zrobić lukier i polać bo jak dasz do kruszonki za dużo cukru to kruszonka wychodzi twarda.
Pozdrawiam Longina.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja tez robię na oko - trochę tłuszczu (najczęściej margarynę) do tego trochę cukru i mąkę, żeby sie dobrze pod palcami sypało. jak zostanie,to nie ma problemu,bo wrzucam do zamrażalnika i nastepnym razem mam gotowe.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1105
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Bardzo dziękuję za wskazówki Rabarbar już w kawałkach, idę działać resztę
Pozdrawiam
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4721
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Postaram wstawić przepis na dżem dyniowy jak najszybciej
- Agnieszka1234
- 200p
- Posty: 276
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lódzkie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Lucy - ciasto na maślance przepyszne, a co dla mnie najważniejsze szybciutko się robi, piekłam trochę dłużej, ale może dlatego, że dałam grubą warstwę truskawek i rabarbaru
Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia
Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Sernik na zimno to absolutnie mój przepis, który można dowolnie modyfikować, ale jest przepyszny!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kupuję do niego wyłącznie serek ,,Mój ulubiony,, z Wielunia
Można użyć inny sprawdzony ser, ale nie może być kwaśny.
I tak:
Wersja I
Sernik na zimno z truskawkami.
Pieczemy biszkopt z 5 jaj lub ciastka biszkopty układamy na spodzie dużej tortownicy.
1 wiaderko serka 1 kg ,,Mój ulubiony,, lub dwa po 450 g
1 opakowanie 400 ml śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku aż będzie dość słodkie około 1 1/2 szkl
1 duży cukier wanilinowy
żelatyna około 7-8 łyżeczek lub żelatyna instant w proszku.
ok 1/2 kg truskawek lub trochę więcej.
2 galaretki truskawkowe
Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym.
Serek dosładzamy cukrem pudrem aż będzie dość słodki (około 1 1/2 szkl cukru pudru)
Do serka dodajemy ubitą śmietanę.
żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody (aby płyn ją przykrył) jak spęcznieje rozpuścić w odrobinie wrzątku, wystudzić.
Do masy serowej dodajemy wystudzoną żelatynę (lub żelatynę instant w proszku) energicznie mieszając
za pomocą miksera.
Masę dzielimy dwie części. Do jednej dodajemy szklankę rozgniecionych widelcem truskawek (nie miksować truskawek mikserem bo puszczą dużo soku)
Biszkopt nasączamy zimna wodą przegotowaną.
Na biszkopt wlewamy obie masy.
2 galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Do ostudzonej galaretki dodajemy ok 1 szkl zmiksowanych truskawek (zamiast 1 szkl wody)
Galaretkę z truskawkami wylewamy na ser.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ja używam takiej dużej tortownicy, do mniejszej trzeba zmniejszyć proporcje.
Kupuję do niego wyłącznie serek ,,Mój ulubiony,, z Wielunia
Można użyć inny sprawdzony ser, ale nie może być kwaśny.
I tak:
Wersja I
Sernik na zimno z truskawkami.
Pieczemy biszkopt z 5 jaj lub ciastka biszkopty układamy na spodzie dużej tortownicy.
1 wiaderko serka 1 kg ,,Mój ulubiony,, lub dwa po 450 g
1 opakowanie 400 ml śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku aż będzie dość słodkie około 1 1/2 szkl
1 duży cukier wanilinowy
żelatyna około 7-8 łyżeczek lub żelatyna instant w proszku.
ok 1/2 kg truskawek lub trochę więcej.
2 galaretki truskawkowe
Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym.
Serek dosładzamy cukrem pudrem aż będzie dość słodki (około 1 1/2 szkl cukru pudru)
Do serka dodajemy ubitą śmietanę.
żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody (aby płyn ją przykrył) jak spęcznieje rozpuścić w odrobinie wrzątku, wystudzić.
Do masy serowej dodajemy wystudzoną żelatynę (lub żelatynę instant w proszku) energicznie mieszając
za pomocą miksera.
Masę dzielimy dwie części. Do jednej dodajemy szklankę rozgniecionych widelcem truskawek (nie miksować truskawek mikserem bo puszczą dużo soku)
Biszkopt nasączamy zimna wodą przegotowaną.
Na biszkopt wlewamy obie masy.
2 galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Do ostudzonej galaretki dodajemy ok 1 szkl zmiksowanych truskawek (zamiast 1 szkl wody)
Galaretkę z truskawkami wylewamy na ser.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ja używam takiej dużej tortownicy, do mniejszej trzeba zmniejszyć proporcje.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Co gospodyni, to zwyczaj
Nigdy nie zalewam gorącą wodą.
I zawsze trzymam ogórki aż odrobinę przewiędną, żeby nasiąknęły tą wodą z solą.
Do słoika wkładam liście wiśni, czarnej porzeczki, albo mięty, najczęściej też małą ostrą papryczkę.
Potem tej wody z ogórków używam do zakwaszania barszczu. Serdecznie polecam taki barszcz - jest doskonały! Tylko trzeba podczas wstawiania garnka wziąć pod uwagę, że kwasu sie wleje trochę (na ogół schodzi słoik na średni garnek),więc nie ma co za dużo wody na start nalewać, żeby nie zrobił się za wodnisty.
Nigdy nie zalewam gorącą wodą.
I zawsze trzymam ogórki aż odrobinę przewiędną, żeby nasiąknęły tą wodą z solą.
Do słoika wkładam liście wiśni, czarnej porzeczki, albo mięty, najczęściej też małą ostrą papryczkę.
Potem tej wody z ogórków używam do zakwaszania barszczu. Serdecznie polecam taki barszcz - jest doskonały! Tylko trzeba podczas wstawiania garnka wziąć pod uwagę, że kwasu sie wleje trochę (na ogół schodzi słoik na średni garnek),więc nie ma co za dużo wody na start nalewać, żeby nie zrobił się za wodnisty.
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2645
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja ogórki robię podobnie jak Warzywkowo - nie mieszam tylko dodawanych liści - jak czarna porzeczka, wisnie, winogron to same, nie daje tez gorczycy. Zalewam gotującą wodą, soli daje dość dużo, próbuje wodę - jak jest mocno słona jest ok Zakręcam weki i do piwnicy, trzymają się kilka lat i są twarde. aha nie żałuje też kopru, chrzanu i czosnku
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2883
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ma ktoś jakiś przepis na dobry deser całkowicie bezglutenowy? (dla osoby chorej na celiakię, nie może być nawet śladowych ilości, a takie są np. w galaretkach).
Prócz bezów, bo te już i tak często robię.
Prócz bezów, bo te już i tak często robię.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2022
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Augustów, strefa 5b
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Można zrobić każde ciasto używając mąki bezglutenowej, są specjalne mieszanki, wprawdzie o wiele droższe niż zwykła mąka. Można zrobić coś na bazie budyniu, bezglutenowy jest w Lidlu. Może galaretkę truskawkową własnej roboty po prostu z żelatyną?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Moje dziecko jest na diecie bezglutenowej i piekę wiele ciast z gotowych mieszanek mąk dostepnch w sieci Piotr i Pa...., kupuję w sklepie internetowym mąkę gryczaną, jaglaną i ryżową, migdałową oraz mączkę chleba świętojańskiego jako zagęstnik zastępujący gluten.
Z tych mąk można upiec każde ciasto oraz chleb w smaku i konsystencji do złudzenia przypominające pieczywo z mąki pszennej.
Mogę podać jakieś przepisy, ten sernik na zimno to właśnie wersja bezglutenowa, a biszkopt upiekłam z mąki ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej.
Z tych mąk można upiec każde ciasto oraz chleb w smaku i konsystencji do złudzenia przypominające pieczywo z mąki pszennej.
Mogę podać jakieś przepisy, ten sernik na zimno to właśnie wersja bezglutenowa, a biszkopt upiekłam z mąki ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej.