Sadzenie bulw,kiedy,jak
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To moje begonie-wszystkie sadzone jdnego dnia.
Co mam zrobić, żeby ładnie wyglądały latem? I żeby zakwitły
Co mam zrobić, żeby ładnie wyglądały latem? I żeby zakwitły
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Haniu, moje tez mają małe kiełeczki, a ostatnie wsadziłam w zeszłym tygodniu. Pewnie nam zakwitną, tylko późniejhanka_zewsi pisze:posadziłam bulwy begonii około miesiąca temu-po raz pierwszy to robiłam.Już teraz z waszych informacji wiem, że zrobiłam to za późno, ale trudno...Koniec kwietnia, a one mają dopiero malutkie kiełki.Czy one w ogóle zakwitną w tym roku i kiedy?
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Ilona
Witam serdecznie wszystkich, od niedawna szaleję w ogrodzie. Hmmm uczę się od podstaw, czasem moja niewiedza śmieszy mnie samą. ALe połknęłam bakcyla i kiedy tylko mogę zanurzam się w ziemi. Posadziłam w tym roku pierwszy raz begonie. Już pięknie rosną w ogrodzie mają po 3-4 wieeeeeelkie liście. Przeczytałam, że trzeba je uszczknąć. Wczoraj obejrzałam dokladnie moje roślinki i naprawdę nie wiem co właściwie miałabym urywać a nie chcę zmarnować kwiatków bo już są śliczne (tfu, tfu jeśli jakaś zaraza je nie dopadnie 8) tak mi zostalo po zeszłorocznej klęsce anemonowej). Bardzo proszę o łopatologiczne objaśnienie
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
A może ktoś pokaże swoje niezwisające jak wyglądają? Bo widzę, że wiele osób ma problem z tym, że łodyżki są za długie... ja też.
Dlatego proszę o zdjęcia i obgadamy wspólnie sprawę.
Dlatego proszę o zdjęcia i obgadamy wspólnie sprawę.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- qrystyna216
- 50p
No to ja pokażę moje. Obie razem kupiłam i obie zasadziłam 26.II.
Jedną ( tą większą) trzymałam od pocżatku po posadzeniu w salonie gdzie było 19 st C i tylko zraszałam.
Drugą trzymałam w pokoju gospodarczym gdzie było 11 st C i też zraszałm.
Jak zaczęły kiełkować przyniosłam do salonu.
Zobaczcie jakie ma cieniutkie gałązki. Chyba muszę podwiązać, bo zachwilę się przewrócą.
Jedną ( tą większą) trzymałam od pocżatku po posadzeniu w salonie gdzie było 19 st C i tylko zraszałam.
Drugą trzymałam w pokoju gospodarczym gdzie było 11 st C i też zraszałm.
Jak zaczęły kiełkować przyniosłam do salonu.
Zobaczcie jakie ma cieniutkie gałązki. Chyba muszę podwiązać, bo zachwilę się przewrócą.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- qrystyna216
- 50p
- qrystyna216
- 50p
Nie jestem jakąś wielką specjalistką od begonii ,ale sama mam jeszcze bulwy wielokwiatowej i kaskadowej na dworze,wszędzie gdzie czytałam o pędzeniu i zimowaniu begonii bulwiastej ,piszą ,że po pierwszych przymrozkach kiedy zostaną zwarzone liście ,wykopujemy z ziemi bulwy i po wstępnym oczyszczeniu przechowujemy w trocinach w miaęe suchym miejscu np.piwnica .....tyle moich wiadomości na ten temat ,jutro sama idę na ogródek wykopać resztę co została jeszcze do wykopania dalie ,kany i begonie.....