Poziomki - uprawa cz. 1
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Ja nie tygi, ale powiem, że mniej więcej . Kiedy się sieje to trudno czasami utrafić, ale można część siewek wyrwać ( u mnie nazywało się to przerywaniem), bo rośliny nie osiągną właściwych rozmiarów. Akurat rzodkiewki to nie jest dobry przykład, bo mają duże nasiona
Przy sadzeniu sadzonek już problemów z przerywaniem nie mamy. Trochę duży rozrzut w tej tolerancji rozmiarów . Sprawdziłam, na moim opakowaniu Barona jest 25x60, w PNOS też jest ten rozstaw. Te 60 pewnie po to, żeby się dało spokojnie wejść między rzędy do zbierania owoców. Ja mam zamiar sadzić po dwa rzędy blisko siebie a potem trochę większa przerwa.
Przy sadzeniu sadzonek już problemów z przerywaniem nie mamy. Trochę duży rozrzut w tej tolerancji rozmiarów . Sprawdziłam, na moim opakowaniu Barona jest 25x60, w PNOS też jest ten rozstaw. Te 60 pewnie po to, żeby się dało spokojnie wejść między rzędy do zbierania owoców. Ja mam zamiar sadzić po dwa rzędy blisko siebie a potem trochę większa przerwa.
- monika25
- 50p
- Od: 20 mar 2012, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Francescadzięki za odpowiedz mam sporo miejsca w ogrodzie więc posadze sadzonki dość daleko od siebie zwłaszcza że jest to poziomka rozłogowa.będzie sie mogła spokojnie rozrastać jeżeli w ogóle coś z niej wyrośnie.Wlaśnie zostały mi tylko 3 donniczki z posadzonymi poziomkami,bo mój niesforny pies strącil jedną dziś rano i chyba nic juz z niej nie będzie
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Francesca
Nie spisuj jej na straty - u mnie dziecko wywaliło jedną, a o dziwo nawet te siewki, które się wysypały i wrzuciłam je z powrotem rosną dalej
- monika25
- 50p
tylko w mojej ziemi nie było widać żadnych siewek,nasionek też nie więc wrzuciłam wszystko z powrotem byle jak.licze na pozostałe donniczki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moja Regina też biedna chyba będę miała tylko jedną odmiane
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to mój przepikowany "Baron" - 52 sadzonki. Na razie wyglądają zdrowo
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- monika25
- 50p
Paweł piękne masz te sadzonki i już takie duże możesz napisać kiedy posadziłeś i czy przykrywałeś je jakąś folią?bo moich nadal nie widać tzn,jedno zielone coś wychodzi ale jeszcze nie wiem co to..dodam że posadziłam tą samą odmiane co ty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
Wysiałem do doniczki około 5 lutego. Przykryłem folią spożywczą, lekko podziurkowaną widelcem. Pierwsze roślinki wzeszły po około 10 dniach, po kolejnym tygodniu zdjąłem folię. Pikowałem (w 3 turach) między 15-20 marca.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Jedną z donic z reginą dałem do inspektu, nocne przymrozki nie wykończyły jej jak moje podlewanie konewką...
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Paweł piekne moja Rugia wygląda identycznie, jak będę miała chwile wrzuce fotki
Mr25ur mam ten sam problem z Reginą, po prostu dostała w pewnym momencie pleśń mimo że zwilżałam niewiele. Z Reginy zostało mi tylko 6 sztuk i nie wiem czy nawet te przeżyją
Mr25ur mam ten sam problem z Reginą, po prostu dostała w pewnym momencie pleśń mimo że zwilżałam niewiele. Z Reginy zostało mi tylko 6 sztuk i nie wiem czy nawet te przeżyją
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- Francesca
Mam niewzruszony zamiar popikować dziś swoje poziomki, ale fakt - Regina marniej się prezentuje iż Baron (który - przypominam - wylądował na podłodze niedługo po wykiełkowaniu ). Ale i tak pewnie z 50 spokojnie mogę umieścić w oddzielnych doniczkach .
Myślę, że chodzi o niszczenie siewek zbyt mocnym strumieniem wody. Ja długo wstawiałam doniczkę do wanny i spryskiwałam bardzo delikatnym strumieniem, a i tak trochę uśmierciłam .mr25ur pisze:nocne przymrozki nie wykończyły jej jak moje podlewanie konewką...
- monika25
- 50p
Paweł dzięki za odpowiedz ja moje posiałam dopiero 19stego marca więc pewnie sobie poczekam do maja zeby mieć takie jak twoje kupię jutro dodatkową paczkę żeby w przyszłym roku zasiać tak jak ty w lutym. bo u mnie nasion wcześniej jak w marcu nie dostanę
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Witam!
Czy ktoś ma doświadczenie z białą poziomką?
pozdrawiam
Czy ktoś ma doświadczenie z białą poziomką?
pozdrawiam
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...