Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
Re: Świerk - choroby,szkodniki
Dzięki za szybką odpowiedź. Z Topsinem wystartuję jutro. Rozumiem, że to bardziej grzyb niż przędziorki (chyba częstsze).
Faktycznie ten zaduszony świerk rośnie na gliniastym wilgotnym podłożu. Trzeba będzie trochę go przewietrzyć.
Pozdr
Faktycznie ten zaduszony świerk rośnie na gliniastym wilgotnym podłożu. Trzeba będzie trochę go przewietrzyć.
Pozdr
Re: Usychający świerk
Raczej nie.Ostatnio panuje chyba jakaś choroba atakująca świerki kłujące.Zauważyłam w ostatnich 3-4 latach sporo starszych usychających świerków.U mnie uschły 2, oba ok.20 letnie.
Witam, mam problem ze swoimi świerkami. Wygląda, że nie dotyczy to tylko moich iglaków. U paru sąsiadów na ulicy występują podobne objawy.
Mam 4 kilkunastoletnie i kilkunastometrowe świerki. Do tej pory nie było z nimi żadnych problemów. Nigdy ich nie opryskiwałem. Czasem tylko podrzuciłem jakiś nawóz dla iglaków.
Tej wiosny w wielu miejscach igły zaczęły brązowieć i opadać. Problem bardzo szybko się rozprzestrzenił.
Wygląda to tak:
Co to może być?
Mam 4 kilkunastoletnie i kilkunastometrowe świerki. Do tej pory nie było z nimi żadnych problemów. Nigdy ich nie opryskiwałem. Czasem tylko podrzuciłem jakiś nawóz dla iglaków.
Tej wiosny w wielu miejscach igły zaczęły brązowieć i opadać. Problem bardzo szybko się rozprzestrzenił.
Wygląda to tak:
Co to może być?
To wygląda jak w przypadku moich świerków - mają 1,5 m wysokości. Topsin podziałał rewelacyjnie. Staranny oprysk plus po 2-3 litry do ziemi i powtórka po 10 dniach. Wszystkie suche igły opadły, niestety. To co pozostało pięknie się zazieleniło. Planuję powtórzyć oprysk za 1 mc, może dla pewności innym preparatem. Powodzenia.
Czy TOPSIN nalezy pryskać całe drzewo od czubka do ziemi? Czy środek wchłania się i rozchodzi z sokami itp?
Pytam, bo mam dosyć wysokie osobniki.
Pytam, bo mam dosyć wysokie osobniki.
Pryskałem całe drzewko i to bardzo dokładnie - około 60 szt. Moja wiedza na temat wchłaniania się topsinu i działania systemowego w roślinie jest mierna. Jeżeli nawet się wchłania to pewnie nie osiąga w roślinie dostatecznego stężenia. Podlewanie rośliny niszczy grzyby bytujące na korzeniach i w opadłych igłach. Zmniejsza się przez to ryzyko nawrotu choroby. Do oprysku dużych drzew najlepiej zastosować opryskiwacz spalinowy z odpowiednio dużym wyrzutem i zasięgiem.
Martinos pisze:Witam, mam problem ze swoimi świerkami. Wygląda, że nie dotyczy to tylko moich iglaków. U paru sąsiadów na ulicy występują podobne objawy.
Wygląda to tak:
Co to może być?
Lupa we dłonie i przyjrzyj się dokładnie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=14
albo przędzior albo rhizosphaera kalkhoffii/ grzyb inaczej brunatnienie igieł świerka.
Rude i rude ale obajwy masz tam podane które będą się różnić w kolejnych fazach choroby zróżnicowane
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc. Co jest mojemu świerkowi? Stracił na całości intensywny kolor i powoli zaczynają od środka, od pnia opadać igły. Można go jeszcze uratować? Czym opryskać? W zeszłym roku pięknie rósł, a w tym już od samej wiosny nie było z nim najlepiej, bo wypuścił młode przyrosty tylko gdzieniegdzie. Poniżej zdjęcia.
witam,
zrobiłem test białej kartki. rzeczywiście są drobniutkie pajączki... ale czy to ten "zły" cieżko mi ocenić.
Kupiłem TOPSIN na grzyba i MAGUS na przędziorka.
Jak radzicie od którego zacząć i po jakim czasie zastosować drugi?
Topsinem zamierzam porządnie zlać drzewa od szczytu do ziemi - w sklepie radzili mi aby tak pryskać aby aż ściekało po gałęziach.
Gorzej z Magusem. Tu muszę użyć klasycznego opryskiwacza... ostatnie 1-2 metry są poza moim zasięgiem nawet z najwyższej drabiny... Myslicie, że te pominięte 1-2 metry są do zaakceptowania czy trzeba pryskać 100% drzewa? Całe drzewo tak na oko ma 8-10 metrów.
zrobiłem test białej kartki. rzeczywiście są drobniutkie pajączki... ale czy to ten "zły" cieżko mi ocenić.
Kupiłem TOPSIN na grzyba i MAGUS na przędziorka.
Jak radzicie od którego zacząć i po jakim czasie zastosować drugi?
Topsinem zamierzam porządnie zlać drzewa od szczytu do ziemi - w sklepie radzili mi aby tak pryskać aby aż ściekało po gałęziach.
Gorzej z Magusem. Tu muszę użyć klasycznego opryskiwacza... ostatnie 1-2 metry są poza moim zasięgiem nawet z najwyższej drabiny... Myslicie, że te pominięte 1-2 metry są do zaakceptowania czy trzeba pryskać 100% drzewa? Całe drzewo tak na oko ma 8-10 metrów.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halo? Nikt nie pomoże?
W jakich warunkach on rośnie ? Jaka gleba i poziom wód gruntowych ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Ostatnio jakiś pomór padł na świerki srebrne, sama chciałabym znać przyczynę.U mnie uschły już 2 okazy ponad 20 letnie, teraz nagle zaczął zasychać trzeci w tym samym wieku.U sąsiada podobnie, wyciął już 3( za pozwoleniem) a teraz schnie czwarty.Jeżeli nie puścił przyrostów, albo są b.niewielkie, to według mnie nic mu już nie pomoże.