Świerk (Picea) - choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
to ja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2014, o 01:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świerk - choroby,szkodniki

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź. Z Topsinem wystartuję jutro. Rozumiem, że to bardziej grzyb niż przędziorki (chyba częstsze).

Faktycznie ten zaduszony świerk rośnie na gliniastym wilgotnym podłożu. Trzeba będzie trochę go przewietrzyć.

Pozdr
Basia1939
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2013, o 08:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie czy wijący się po pniu świerka bluszcz Hedera może być przyczyną usychania gałęzi . Świerk stary 25 letni wysoki ok 8 m.Bluszcz sięga na gołym pniu do wys. 4 m. Sypią się z dolnych gałęzi masowo igły. ;:88
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Usychający świerk

Post »

Raczej nie.Ostatnio panuje chyba jakaś choroba atakująca świerki kłujące.Zauważyłam w ostatnich 3-4 latach sporo starszych usychających świerków.U mnie uschły 2, oba ok.20 letnie.
Martinos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2014, o 11:54

Post »

Witam, mam problem ze swoimi świerkami. Wygląda, że nie dotyczy to tylko moich iglaków. U paru sąsiadów na ulicy występują podobne objawy.
Mam 4 kilkunastoletnie i kilkunastometrowe świerki. Do tej pory nie było z nimi żadnych problemów. Nigdy ich nie opryskiwałem. Czasem tylko podrzuciłem jakiś nawóz dla iglaków.
Tej wiosny w wielu miejscach igły zaczęły brązowieć i opadać. Problem bardzo szybko się rozprzestrzenił.
Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co to może być?
Awatar użytkownika
to ja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To wygląda jak w przypadku moich świerków - mają 1,5 m wysokości. Topsin podziałał rewelacyjnie. Staranny oprysk plus po 2-3 litry do ziemi i powtórka po 10 dniach. Wszystkie suche igły opadły, niestety. To co pozostało pięknie się zazieleniło. Planuję powtórzyć oprysk za 1 mc, może dla pewności innym preparatem. Powodzenia.
Martinos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy TOPSIN nalezy pryskać całe drzewo od czubka do ziemi? Czy środek wchłania się i rozchodzi z sokami itp?
Pytam, bo mam dosyć wysokie osobniki. :wink:
Awatar użytkownika
to ja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pryskałem całe drzewko i to bardzo dokładnie - około 60 szt. Moja wiedza na temat wchłaniania się topsinu i działania systemowego w roślinie jest mierna. Jeżeli nawet się wchłania to pewnie nie osiąga w roślinie dostatecznego stężenia. Podlewanie rośliny niszczy grzyby bytujące na korzeniach i w opadłych igłach. Zmniejsza się przez to ryzyko nawrotu choroby. Do oprysku dużych drzew najlepiej zastosować opryskiwacz spalinowy z odpowiednio dużym wyrzutem i zasięgiem. :wink:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Martinos pisze:Witam, mam problem ze swoimi świerkami. Wygląda, że nie dotyczy to tylko moich iglaków. U paru sąsiadów na ulicy występują podobne objawy.
Mam 4 kilkunastoletnie i kilkunastometrowe świerki. Do tej pory nie było z nimi żadnych problemów. Nigdy ich nie opryskiwałem. Czasem tylko podrzuciłem jakiś nawóz dla iglaków.
Tej wiosny w wielu miejscach igły zaczęły brązowieć i opadać. Problem bardzo szybko się rozprzestrzenił.
Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co to może być?

Lupa we dłonie i przyjrzyj się dokładnie.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=14

albo przędzior albo rhizosphaera kalkhoffii/ grzyb inaczej brunatnienie igieł świerka.
Rude i rude ale obajwy masz tam podane które będą się różnić w kolejnych fazach choroby zróżnicowane
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
mrufek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2013, o 14:41

Post »

Proszę o pomoc. Co jest mojemu świerkowi? Stracił na całości intensywny kolor i powoli zaczynają od środka, od pnia opadać igły. Można go jeszcze uratować? Czym opryskać? W zeszłym roku pięknie rósł, a w tym już od samej wiosny nie było z nim najlepiej, bo wypuścił młode przyrosty tylko gdzieniegdzie. Poniżej zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Martinos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

witam,

zrobiłem test białej kartki. rzeczywiście są drobniutkie pajączki... ale czy to ten "zły" cieżko mi ocenić.
Kupiłem TOPSIN na grzyba i MAGUS na przędziorka.
Jak radzicie od którego zacząć i po jakim czasie zastosować drugi?

Topsinem zamierzam porządnie zlać drzewa od szczytu do ziemi - w sklepie radzili mi aby tak pryskać aby aż ściekało po gałęziach.

Gorzej z Magusem. Tu muszę użyć klasycznego opryskiwacza... ostatnie 1-2 metry są poza moim zasięgiem nawet z najwyższej drabiny... Myslicie, że te pominięte 1-2 metry są do zaakceptowania czy trzeba pryskać 100% drzewa? Całe drzewo tak na oko ma 8-10 metrów.
mrufek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2013, o 14:41

Post »

Halo? Nikt nie pomoże? ;:145
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

W jakich warunkach on rośnie ? Jaka gleba i poziom wód gruntowych ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ostatnio jakiś pomór padł na świerki srebrne, sama chciałabym znać przyczynę.U mnie uschły już 2 okazy ponad 20 letnie, teraz nagle zaczął zasychać trzeci w tym samym wieku.U sąsiada podobnie, wyciął już 3( za pozwoleniem) a teraz schnie czwarty.Jeżeli nie puścił przyrostów, albo są b.niewielkie, to według mnie nic mu już nie pomoże.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”