O żadnych szczepieniach nie mam czasu pomyśleć. Zagon orany traktorem.bandziorek27 pisze:Widzę ze tu na forum większość Was "szczepi" arbuzy i zastanawiam się czy jest sens w ogóle sadzić "zwykłego" arbuza , może ktoś kto sadzi zwykłe arbuzy " pocieszy" mnie ze można doczekać się fajnych zbiorów
Kawon (arbuz) - część 11
- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon (arbuz) - część 11
-
- 50p
- Od: 7 sty 2020, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dzięki, pocieszyłeś mnie - bo już się zastanawiałam czy nie przeznaczyć poletka na dynie
Chciałabym wynieść moje arbuzy na dzień do foliaka i mam pytanie, czy słońce ich tam nie przypali?Teraz stoją na południowym oknie bez zacieniania.
Pozdrawiam. Wiola
Ja codziennie wynoszę i póki co nie przypaliło
-
- 50p
Witam, troszkę za dużo wysadziłam pomidorów - i teraz pytanie - czy mogę na skrawku z arbuzami i melonami wysadzić pomidory. Szkoda mi wyrzucić sadzonki pomidorów a już nie mam gdzie ich upchać - czy będą przeszkadzać arbuzom i melonom - chciałam w środku wzdłuż kawałka pola
Arbuz potrzebuję trochę tego miejsca, u mnie będzie mógł rosnąć po 1,5 metra w obie strony na szerokości i będę sadził je w odstępach około 60 cm. Jeśli posadzisz blisko pomidory to nic się nie stanie ale będą konkurencją dla arbuza i trzeba liczyć się z tym, że plony arbuza jak i pomidora będą mniejsze. Trzeba jeszcze się upewnić czy choroby arbuza/pomidora nie będą się przenosić na krzaki ale ja w tym temacie już nie pomogę.
Co sypiecie/lejecie w dołki pod arbuzy?
Specjalnie pod arbuzy powiększyłam ogród (zlikwidowałam stary skalniak i kawałek trawnika). Wyszło 5m x 7m poletko pod arbuzy.
Mąż wysypał tam kilka taczek kompostu, przekopał ale nie wiem czy to wystarczy.
Czy bezpiecznie wsypać po garści obornika owczego (zeszłorocznego) w dołek, bezpośrednio pod roślinę?
Ile sadzonek arbuza wsadzę na takiej powierzchni i czy warto podlać arbuzy polyversum bo posiadam.
Kurczę, nie znam się. Ogrodnictwem zajmuje się dopiero 3 rok i za tymi arbuzami czuję się jak dziecko we mgle.
Z góry dziękuję za pomoc.
Specjalnie pod arbuzy powiększyłam ogród (zlikwidowałam stary skalniak i kawałek trawnika). Wyszło 5m x 7m poletko pod arbuzy.
Mąż wysypał tam kilka taczek kompostu, przekopał ale nie wiem czy to wystarczy.
Czy bezpiecznie wsypać po garści obornika owczego (zeszłorocznego) w dołek, bezpośrednio pod roślinę?
Ile sadzonek arbuza wsadzę na takiej powierzchni i czy warto podlać arbuzy polyversum bo posiadam.
Kurczę, nie znam się. Ogrodnictwem zajmuje się dopiero 3 rok i za tymi arbuzami czuję się jak dziecko we mgle.
Z góry dziękuję za pomoc.
- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Kontakt:
Raczej odwrotnie - za chwile nie będziesz miała dojścia z powodu deptania pędówbandziorek27 pisze:Witam, troszkę za dużo wysadziłam pomidorów - i teraz pytanie - czy mogę na skrawku z arbuzami i melonami wysadzić pomidory. Szkoda mi wyrzucić sadzonki pomidorów a już nie mam gdzie ich upchać - czy będą przeszkadzać arbuzom i melonom - chciałam w środku wzdłuż kawałka pola
-- So 09 maja 2020 10:33 --
One kochają słońce - pierwszy dzień w półcieniu bez żadnej folii, do załamki pogody - pełne słońce cały dzień.taWiola pisze: Chciałabym wynieść moje arbuzy na dzień do foliaka i mam pytanie, czy słońce ich tam nie przypali?Teraz stoją na południowym oknie bez zacieniania.
-
- 50p
Dzięki stokrotnie - jednak postaram się ulokować je gdzie indziej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co może być powodem więdnięcia siewek arbuzów? Dwie siewki mi zwiędły, jedna wyjąłem z doniczki i okazało się że nie miała prawie wcale korzeni. Boję się że to przeniesie się na resztę Mam polyversum, podlać jak podłoże trochę przeschnie?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Masz trefne podłoże.
Miałem podobny jeden worek. Wszystko w nim rosło kiepsko, tak samo były znikome korzenie, rośliny wykazywały niedobr fosforu i ruszyły dopiero po przesadzeniu i oprysku stymulatorem wzrostu.
Miałem podobny jeden worek. Wszystko w nim rosło kiepsko, tak samo były znikome korzenie, rośliny wykazywały niedobr fosforu i ruszyły dopiero po przesadzeniu i oprysku stymulatorem wzrostu.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko inne rośnie super, to jakieś podłoże ze zwiększona porcja właśnie fosforu.
Mnie też kilka arbuzików padło, zaczynają więdnąć i koniec Wrzuciłam do doniczki garść nasion pozyskanych z arbuzów z ubiegłego roku, będę mieć sadzonki na podmianę, nie chcę się stresować.
Może to wina ziemi, już nie wiem
Może to wina ziemi, już nie wiem