Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Narine
dziękuję za podpowiedź - chyba słuszną. Nie sprawdziłam etykietki, a pamięć wzrokowa bywa zawodna... Na pewno jest to Enyo.
Stanisławie - skąd ta Mearra? Bardzo ciekawa. Do Magic Moment jakoś nie mam szczęścia, a to w kolorystyce i formie bardzo piękny kwiat.
Święto dalii w Rybniku już w najbliższą sobotę i niedzielę - wybierzcie się, kto może - na pewno warto! Będą też mieczyki i kompozycje kwiatowe.
dziękuję za podpowiedź - chyba słuszną. Nie sprawdziłam etykietki, a pamięć wzrokowa bywa zawodna... Na pewno jest to Enyo.
Stanisławie - skąd ta Mearra? Bardzo ciekawa. Do Magic Moment jakoś nie mam szczęścia, a to w kolorystyce i formie bardzo piękny kwiat.
Święto dalii w Rybniku już w najbliższą sobotę i niedzielę - wybierzcie się, kto może - na pewno warto! Będą też mieczyki i kompozycje kwiatowe.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mingus Alex
Manor Jayne
Mrs Swanee Hunt
Kenora Valentine
i na koniec porównanie dwóch dali tej która miała być Vera's Elma numer 22 z zeszłorocznego zamówienia od Pana Stanisława i tą która ma być Demarczyk
Kolor i układ płatków jest identyczny, białe paski na spodzie płatków maja obie, obie maja taki sam krzak tzn liście i łodygi.Demarczyk jest wyrodzona bo już 2 kwiat jest z żółtym środkiem i kolejne też się takie zapowiadają.
Manor Jayne
Mrs Swanee Hunt
Kenora Valentine
i na koniec porównanie dwóch dali tej która miała być Vera's Elma numer 22 z zeszłorocznego zamówienia od Pana Stanisława i tą która ma być Demarczyk
Kolor i układ płatków jest identyczny, białe paski na spodzie płatków maja obie, obie maja taki sam krzak tzn liście i łodygi.Demarczyk jest wyrodzona bo już 2 kwiat jest z żółtym środkiem i kolejne też się takie zapowiadają.
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
lanceta Ta ostatnia to może być Rybnik
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Dzięki, dopiero zaczyna kwitnienie,mogłam dostać ją z sadzonek.W zeszłym roku nie kwitła.Poczekam do pełnego rozkwitu.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Basiu, dziękuję za rozpoznanie 'Inge Wehling' i 'Zahradnik Dragon'. To nowości u mnie więc muszę się z nimi oswoić
Karolambo
Mistrzu, 'Gödöllö' podziwiam. Przepadła mi. Natomiast dzięki Twoim zdjęciom chyba zidentyfikowałem 'Mingus Gregory'
A to siewka z metryczką Z 016-705. Ładny intensywny amarant i ciekawe czy będzie miał więcej białych końcówek?
Dalia, która trafiła z numerkiem 398. Znam pod tym n-rem 'Striped Ambition', a to coś innego. Średnica 12cm. Przypomina mi 'Black Satin'. A może już coś innego pod tym numerem?
Karolambo
Moja okazała się 'Marc Hardwick'Basiu bardzo dziękuję , Shirwell Greta (334) to faktycznie może być ona kolor i układ płatków się zgadza. Moja jest trochę mniej "nabita" ale to pierwszy kwiat i krzaczek mały. Florian się ucieszy
Mistrzu, 'Gödöllö' podziwiam. Przepadła mi. Natomiast dzięki Twoim zdjęciom chyba zidentyfikowałem 'Mingus Gregory'
A to siewka z metryczką Z 016-705. Ładny intensywny amarant i ciekawe czy będzie miał więcej białych końcówek?
Dalia, która trafiła z numerkiem 398. Znam pod tym n-rem 'Striped Ambition', a to coś innego. Średnica 12cm. Przypomina mi 'Black Satin'. A może już coś innego pod tym numerem?
W sobotę i niedzielę (21-22 sierpnia) w Teatrze Ziemi Rybnickiej w Rybniku odbyła się kolejna, już XXIV Wystawa Dalii, Mieczyków i Kompozycji Kwiatowych
Niestety zaprezentuję tutaj tylko wyniki, bo niechcący skasowałam wszystkie zdjęcia, które zrobiłam. Wystawę odwiedziło ok. 1000 osób i naprawdę było co podziwiać, bo wszyscy wystawcy tak zadbali o dalie i mieczyki, że nie było widać, żeby ucierpiały z powodu suszy, upałów czy opóźnionej i zimnej wiosny. Organizatorzy spisali się na medal - wszystko było przygotowane perfekcyjnie i bardzo starannie - należą się im ogromne brawa i podziękowania
Grand Prix Wystawy zdobyła odmiana Gitt's Perfection - wystawca: Andrzej Surma
Dalie dekoracyjne
I m. - Penhill Watermelon - wystawca: Andrzej Surma
II m. - Yume -Yama_Zakura - wystawca: Andrzej Surma
III m. - Nick SR - wystawca: Łukasz Wojtas
Dalie kaktusowe
I m. - Black Jack - wystawca: Łukasz Wojtas
II m. - Hollyhill Exotica - wystawca: Grzegorz Sztymala
III m. - Inland Dynasty - wystawca: A. Surma
Dalie półkaktusowe
I m. - Erpeler Ley pomyłkowo tak podpisana i oceniona pod tą nazwą - naprawdę była to odm. Taum Sauk - wystawca: A. Surma
II m. - Fidalgo Snowman - wystawca: - A. Surma
III m. - Wyn's Farmer John - wystawca: G. Sztymala
Dalie jeleniorożne (strzępiaste)
I m. - Mingus Harry L. - wystawca: A. Surma
II m. - Sandia Comanche - wystawca: A. Surma
III m. - Hale Bopp - wystawca: G. Sztymala
Dalie ball
I m. - Josie Goot - wystawca: Ł. Wojtas
II m. - Woodside Finale - wystawca: A. Surma
III m. - Hapet Duplo - wystawca: A Surma
Dalie pomponowe
I m. - Tisa - wystawca: G. Sztymala
II m. - Hamari Rose - wystawca: A. Surma
III m. - Rocco - wystawca: A. Surma
Nagroda publiczności przypadła dalii: Maki - zagłosowało na nią 70 osób z grupy ponad 300 osób głosujących
Niestety zaprezentuję tutaj tylko wyniki, bo niechcący skasowałam wszystkie zdjęcia, które zrobiłam. Wystawę odwiedziło ok. 1000 osób i naprawdę było co podziwiać, bo wszyscy wystawcy tak zadbali o dalie i mieczyki, że nie było widać, żeby ucierpiały z powodu suszy, upałów czy opóźnionej i zimnej wiosny. Organizatorzy spisali się na medal - wszystko było przygotowane perfekcyjnie i bardzo starannie - należą się im ogromne brawa i podziękowania
Grand Prix Wystawy zdobyła odmiana Gitt's Perfection - wystawca: Andrzej Surma
Dalie dekoracyjne
I m. - Penhill Watermelon - wystawca: Andrzej Surma
II m. - Yume -Yama_Zakura - wystawca: Andrzej Surma
III m. - Nick SR - wystawca: Łukasz Wojtas
Dalie kaktusowe
I m. - Black Jack - wystawca: Łukasz Wojtas
II m. - Hollyhill Exotica - wystawca: Grzegorz Sztymala
III m. - Inland Dynasty - wystawca: A. Surma
Dalie półkaktusowe
I m. - Erpeler Ley pomyłkowo tak podpisana i oceniona pod tą nazwą - naprawdę była to odm. Taum Sauk - wystawca: A. Surma
II m. - Fidalgo Snowman - wystawca: - A. Surma
III m. - Wyn's Farmer John - wystawca: G. Sztymala
Dalie jeleniorożne (strzępiaste)
I m. - Mingus Harry L. - wystawca: A. Surma
II m. - Sandia Comanche - wystawca: A. Surma
III m. - Hale Bopp - wystawca: G. Sztymala
Dalie ball
I m. - Josie Goot - wystawca: Ł. Wojtas
II m. - Woodside Finale - wystawca: A. Surma
III m. - Hapet Duplo - wystawca: A Surma
Dalie pomponowe
I m. - Tisa - wystawca: G. Sztymala
II m. - Hamari Rose - wystawca: A. Surma
III m. - Rocco - wystawca: A. Surma
Nagroda publiczności przypadła dalii: Maki - zagłosowało na nią 70 osób z grupy ponad 300 osób głosujących
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Mistrzu, 'Spoiled Rotten' budzi zachwyt! Stewie O. też przepiękna!
U mnie ciekawa siewka H 2017-101 czyli od Haslhofera. Początkowo przyrównywałem ją do 'First Lady' ale w tym roku mam w końcu 'First Lady' i widzę różnice między nimi. Jest piękna (i warta nazwania)!
Odkryciem ostatnich dni jest 'Avoca Amanda'. Musiałem się dwa razy upewnić czy nie ma pomyłki i nie ma!
U mnie ciekawa siewka H 2017-101 czyli od Haslhofera. Początkowo przyrównywałem ją do 'First Lady' ale w tym roku mam w końcu 'First Lady' i widzę różnice między nimi. Jest piękna (i warta nazwania)!
Odkryciem ostatnich dni jest 'Avoca Amanda'. Musiałem się dwa razy upewnić czy nie ma pomyłki i nie ma!
Florianie,
Avoca Amanda super kolor. A siewka od Haslhofera może już przez niego nazwana, sprawdź na jego stronie internetowej. Jak wiesz on nigdy nie wyraża zgody na to, żeby ktoś inny niż on nazwał jego siewkę. U mnie Spoiled Rotten zakwitła, ale kwiat mnie nie zachwycił...W ogóle u mnie jeszcze połowa dalii nie kwitnie, ale pąki się rzuciły po deszczu, więc może wreszcie coś będzie. Dziś za późno zabrałam się za fotografowanie, było już za ciemno - może jutro lub pojutrze. Znów mam problem za zmienikami - muszę oprysk zrobić jak ustaną deszcze!
Avoca Amanda super kolor. A siewka od Haslhofera może już przez niego nazwana, sprawdź na jego stronie internetowej. Jak wiesz on nigdy nie wyraża zgody na to, żeby ktoś inny niż on nazwał jego siewkę. U mnie Spoiled Rotten zakwitła, ale kwiat mnie nie zachwycił...W ogóle u mnie jeszcze połowa dalii nie kwitnie, ale pąki się rzuciły po deszczu, więc może wreszcie coś będzie. Dziś za późno zabrałam się za fotografowanie, było już za ciemno - może jutro lub pojutrze. Znów mam problem za zmienikami - muszę oprysk zrobić jak ustaną deszcze!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Panie Stanisławie Bel Amour naj, naj Szkoda, że u mnie nie przetrwała. Spoiled Rotten też niczego sobie.
Basiu szkoda, że zdjęć nie będzie , ale dzięki za wyniki.
Gratuluję Grzegorz
Zawsze mnie szczególnie interesuje jak głosuje publiczność. Z tego, co zaobserwowałam na naszych wystawach, "wzięcie" mają dalie o jak największych kwiatach.
Wyn's Farmer John i Gitt's Perfection to wg mnie jedne z najpiękniejszych dalii. Niestety już ich nie mam.
Florianie Avoca Amanda niezwykły kolor. Kolejna do listy.
Twoja dalia z numerem 398 przypomina mi trochę Hollyhill Black Beauty.
Mas Merry. Jedyna dalia, której nie wzrusza pogoda. Wyrosła wielka jak zawsze. Kwiaty duże i nie blakną.
AC Cougar wyblaknięty i kwiaty mniejsze, niż zawsze.
Tadaam, tadaam! Tej to należą się owacje na stojąco!! 3 lata i pierwszy raz zdążyła zakwitnąć
Ta dalia została nadal nie rozpoznana. Może w tym roku wpadnie Wam jakiś nowy pomysł do głowy?
Opis poniżej jest aktualny. Dodam tylko, że ma charakterystyczny połysk, jak aksamit.
Nadal wydaje mi się, że to nie Zorro...
Charakterystyczne dla niej jet to, że bardzo płowieje w słońcu. Aż do wypłowiałego amarantu. Co widać na zdjęciu...
Drugie z wcześniejszego sezonu.
Basiu szkoda, że zdjęć nie będzie , ale dzięki za wyniki.
Gratuluję Grzegorz
Zawsze mnie szczególnie interesuje jak głosuje publiczność. Z tego, co zaobserwowałam na naszych wystawach, "wzięcie" mają dalie o jak największych kwiatach.
Wyn's Farmer John i Gitt's Perfection to wg mnie jedne z najpiękniejszych dalii. Niestety już ich nie mam.
Florianie Avoca Amanda niezwykły kolor. Kolejna do listy.
Twoja dalia z numerem 398 przypomina mi trochę Hollyhill Black Beauty.
Mas Merry. Jedyna dalia, której nie wzrusza pogoda. Wyrosła wielka jak zawsze. Kwiaty duże i nie blakną.
AC Cougar wyblaknięty i kwiaty mniejsze, niż zawsze.
Tadaam, tadaam! Tej to należą się owacje na stojąco!! 3 lata i pierwszy raz zdążyła zakwitnąć
Ta dalia została nadal nie rozpoznana. Może w tym roku wpadnie Wam jakiś nowy pomysł do głowy?
Opis poniżej jest aktualny. Dodam tylko, że ma charakterystyczny połysk, jak aksamit.
Ta też już była. Wg numeru 139 ZORRO. Raczej niska- 100-110cm, kwiat duży - ok 20cm. Wiśniowy.
Nadal wydaje mi się, że to nie Zorro...
Charakterystyczne dla niej jet to, że bardzo płowieje w słońcu. Aż do wypłowiałego amarantu. Co widać na zdjęciu...
Drugie z wcześniejszego sezonu.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdobywczyni Grand Prix u mnie ...
Gitt's Perfection
I jeszcze taka, która w ubiegłym roku zdobywała laury..
Hagoromo Kujaku
i parę innych
Cebu
Smarty
Hapet Silverblood
Glenbank Honeycomb
Elma Elizabeth
Mingus Leroy T
Coriallo Furioso
nn od p. Stanisława- tu prawie czerwona, ale zazwyczaj idzie w oranże/łososie..
Gitt's Perfection
I jeszcze taka, która w ubiegłym roku zdobywała laury..
Hagoromo Kujaku
i parę innych
Cebu
Smarty
Hapet Silverblood
Glenbank Honeycomb
Elma Elizabeth
Mingus Leroy T
Coriallo Furioso
nn od p. Stanisława- tu prawie czerwona, ale zazwyczaj idzie w oranże/łososie..
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia