Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
U mnie piątek był pochmurny z przejaśnieniami i temperaturą +1/+2 st. C. Około godz. 18 zaczął padać niewielki śnieg. W nocy dopadało go nieco i mamy ca. 3 cm warstwę białego puchu. Temperatura w nocy to 0.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Były burze z piorunami i zamiecie śnieżne. Wczoraj się uspokoiło i nawet wyszło słońce. Temperatura około 0 C. Śniegu napadało 5 cm i leży
Pozdrawiam Lucyna
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U mnie spokojnie. Sobota z przejaśnieniami i temperaturą +1 st.C. W nocy i teraz nad ranem -2 st. C. Czarny bez pokazuje zielone. Leszczyna zaczyna kwitnąć (wydłużają się i rozchylają wąsy). Soki zaczynają krążyć.
- Dolnoslonzok
Niedziela pochmurna i +3 st. C, a teraz, w nocy, 0.
Przedwiośnie już widać, no i słychać, bo właśnie wczoraj słuchaliśmy tokujących żurawi. Co dziwne tej zimy, to fakt, że puchacze w okolicznych starych dębach nawoływały się w grudniu, zamiast jak co roku w styczniu, czyli gody rozpoczęły o miesiąc wcześniej.
Przedwiośnie już widać, no i słychać, bo właśnie wczoraj słuchaliśmy tokujących żurawi. Co dziwne tej zimy, to fakt, że puchacze w okolicznych starych dębach nawoływały się w grudniu, zamiast jak co roku w styczniu, czyli gody rozpoczęły o miesiąc wcześniej.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
U Dolnoślązoka wiosna u mnie wczoraj cały dzień sypał śnieg pojawiało się przelotne słońce, przez cały czas mróz, dziś poranek bezchmurny, bezwietrzny, ale wyskoczyło -16*C
- Dolnoslonzok
Kamilu, do Was też wkrótce dojdzie to ciepłe powietrze. Wczoraj dzień był pochmurny z temperaturą +3/+4 st.C. Noc deszczowa i +2/+3 st. C.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brzydko, smutno, ponuro malutki plusik 0,3*C Dzien dłuższy już o 1 godzinę i 1 minutę
Kamil, skoro u Ciebie tyle śniegu to gdzie ta Ropica jest , w jakim rejonie -tak mniej więcej chociaż?
Kamil, skoro u Ciebie tyle śniegu to gdzie ta Ropica jest , w jakim rejonie -tak mniej więcej chociaż?
Pozdrawiam! Gienia.
-
Dziś delikatny mróz -2*C, śnieg delikatnie prószy.
Gienia Ropica znajduje się tuż pod Gorlicami w Beskidzie Niskim. Jest to jeszcze Małopolska ale blisko granicy z Podkarpaciem do Jasła jakieś 20 - 30 minut mam samochodem.
Gienia Ropica znajduje się tuż pod Gorlicami w Beskidzie Niskim. Jest to jeszcze Małopolska ale blisko granicy z Podkarpaciem do Jasła jakieś 20 - 30 minut mam samochodem.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wow! Zazdroszczę Ci, i to bardzo widoków! Nie przepadam za nizinnymi terenami. Może dlatego, że z badań wyszło, że 75% genów mam z Podkarpacia a 25% z terenów Litwy (?????). Wpisz , proszę w swoim profilu np Ropica k/Gorlic, tak będzie łatwiej. Bo gdzie są Gorlice to wiedzą wszyscy
Pozdrawiam! Gienia.
-
Podkarpacie jest mi dość bliskie, gdyż część rodziny pochodzi z Jodłowej ;) dodatkowo studiowałem w Rszeszowie.
Już zrobione. Jak lubisz Gienia góry, to zapraszam do Wysowej zdrój, to dopiero koniec świata, 40 minut jazdy od Gorlic. Najlepiej to uzdrowisko odwiedzić w maju jak kwitną dzikie czereśnie w lasach, albo październik gdy buczyny mają już rude liście.
Już zrobione. Jak lubisz Gienia góry, to zapraszam do Wysowej zdrój, to dopiero koniec świata, 40 minut jazdy od Gorlic. Najlepiej to uzdrowisko odwiedzić w maju jak kwitną dzikie czereśnie w lasach, albo październik gdy buczyny mają już rude liście.
- Dolnoslonzok
I takie opisy lubię w wątku o pogodzie. Oposy przyrody są ściśle powiązane z warunkami klimatycznymi. A tu już krok do tematu regionalizacji botaniczno-klimatycznej kraju.
Wtorek był pochmurny z temperaturą +4 st. C. Noc z lekkim deszczem i temperaturą +2 st.C. Po śniegu, który spadł w nocy z piątku na sobotę nie ma już śladu.
Wtorek był pochmurny z temperaturą +4 st. C. Noc z lekkim deszczem i temperaturą +2 st.C. Po śniegu, który spadł w nocy z piątku na sobotę nie ma już śladu.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
U mnie 0*C ,moko, śnieg częściowo stopniał ale nadal jest.
- Dolnoslonzok