Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sadzenie drzew owocowych
Agrowłóknina się nie nadaje???
Wszystko się nada czego nie przerośnie, możesz zrobić sobie kółko z grubej tektury albo większej warstwy papieru (jeśli to na czas jakiś bo się stopniowo rozłoży) i przysypać ściółką, a na stałe to właśnie agrowłókiny (może to się 'mata' nazywa?) albo gruba folia po prostu - folia nie do młodego drzewka, bo korzeniom woda się przyda.
Wszystko się nada czego nie przerośnie, możesz zrobić sobie kółko z grubej tektury albo większej warstwy papieru (jeśli to na czas jakiś bo się stopniowo rozłoży) i przysypać ściółką, a na stałe to właśnie agrowłókiny (może to się 'mata' nazywa?) albo gruba folia po prostu - folia nie do młodego drzewka, bo korzeniom woda się przyda.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Jamadori mówi o krążkach z włókna kokosowego. Ale przysypanie włókniny kora spokojnie dałoby radę, a jak nie włókniny to tak jak mówi Rossynant tektury.. Często tekturę wykładam, co najmniej sezon nic nie przerasta. A jak się nie będzie dłubać w glebie to i nie powinno po tym czasie być jakiejś eksplozji chwastów.
Dziękuję wam za odpowiedź!! Tekturka to świetny pomysł! Jak sezon wytrzyma to już w ogóle super. Pozdrawiam!!!
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A przy sadzeniu różnych odmian ma znaczenie kolejność?
Tak że najbliżej południa te najniższe a najdalej najwyższe?
Tak że najbliżej południa te najniższe a najdalej najwyższe?
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Mało jest roślin sadowniczych, które rosną dobrze w cieniu. Jak posadzisz wysokie drzewa od strony południowej, a niskie za nimi w bliskiej odległości to będą mało nasłonecznione - owoce mniej słodsze, bez rumieńca itd.
- Ogrodnik88
A Antonówka Zwykła i Grafsztynek Inflancki są silnie czy wolno rosnące?
Różne źródła podają różne informacje.
Różne źródła podają różne informacje.
-
Rózne informacje bo różnie na różnych glebach, a i na różnych podkładkach...
Grafsztynek raczej silny, rośnie szybko i do góry, gęsta korona. Antonówka zwykła rośnie słabo i 'nieporządnie', przynajmniej za młodu (jeden z powodów dla których nadaje się na podkładkę ;) ) potem silniej, ale to już korona zostaje niewysoka, tylko robi się szersza.
Co do ocieniania - pewnie że wyższe na północ. Najbezpieczniej dać rzędy w kierunku północ-południe.
Grafsztynek raczej silny, rośnie szybko i do góry, gęsta korona. Antonówka zwykła rośnie słabo i 'nieporządnie', przynajmniej za młodu (jeden z powodów dla których nadaje się na podkładkę ;) ) potem silniej, ale to już korona zostaje niewysoka, tylko robi się szersza.
Co do ocieniania - pewnie że wyższe na północ. Najbezpieczniej dać rzędy w kierunku północ-południe.
- Ogrodnik88
A jeśli Antonówki będę używał tylko na przetwory to mogę posadzić ją najbardziej na północ?
Boję się że w miejscu najbardziej wysuniętym na północ mam zbyt suchą glebę na inne odmiany które chcę posadzić.
Boję się że w miejscu najbardziej wysuniętym na północ mam zbyt suchą glebę na inne odmiany które chcę posadzić.
-
Wspominałem coś o półtorafuntowej? ;) U mnie jest lepsza niż zwykła, zdrowiej się trzyma (owoc też lepszy). I ona akurat rośnie wzwyż.
Wysokość drzew możesz tak wyprowadzić jak zechcesz, te określenia jaką koronę tworzy to tyczy się koron jakie tworzą same - widział kto nieformowane drzewo? (widział, ale nie chwalę się lenistwem...)
Lepiej dobierz odmiany do warunków, a wielkość drzewa to już cięciem i podkładką się ureguluje.
Wysokość drzew możesz tak wyprowadzić jak zechcesz, te określenia jaką koronę tworzy to tyczy się koron jakie tworzą same - widział kto nieformowane drzewo? (widział, ale nie chwalę się lenistwem...)
Lepiej dobierz odmiany do warunków, a wielkość drzewa to już cięciem i podkładką się ureguluje.
- Ogrodnik88
Półtorafuntowa faktycznie ma bardzo pyszne owoce ale podobno nie zapyla wszystkich odmian które zapyla zwykła.
-
No właśnie owo podobno. Nie słyszałem by ktoś to sprawdzał. Może krótszy okres kwitnienia. To już musisz oczywiście dobierac do swojego zestawu.
Wiele zależy od lokalnych klimatów, bo jak nie ma upałów to kwitnienie się dłużej przeciąga, dla przykładu. U mnie jak przygrzeje... Ja mogę oceniać te odmiany tylko według mojego południa, a nikt nie mówi że antonówka zwykła jest odmianą na południe
Trzymaj się doświadczeń ze Skierniewic.
Wiele zależy od lokalnych klimatów, bo jak nie ma upałów to kwitnienie się dłużej przeciąga, dla przykładu. U mnie jak przygrzeje... Ja mogę oceniać te odmiany tylko według mojego południa, a nikt nie mówi że antonówka zwykła jest odmianą na południe
Trzymaj się doświadczeń ze Skierniewic.
- Ogrodnik88
A jest jakaś strona z doświadczeniami ze Skierniewic?
-
http://www.inhort.pl/home.html
Ale artykuły najłatwiej wyszperać wprost z wyszukiwarki. Przejrzyj też ich katalog z linkami.
Ale artykuły najłatwiej wyszperać wprost z wyszukiwarki. Przejrzyj też ich katalog z linkami.