Rącznik pospolity - jak uprawiać?
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rącznik pospolity ( Ricinus communis L. )
Ja od razu po namoczeniu wkładam jedno ziarnko do jednej doniczki,żeby nie pikować.
Ja "kielkuje" na reczniku papierowym i jak widze, ze nasionko ozywa to wtedy do doniczki - tez nie chce mi sie bawic w pikowanie.
Przy takich duzych nasionkach robi sie to bezproblemowo i oszczedza sporo czasu.
Teraz mam jeszcze pytanie, doczytalam ze raczniki sa trujace a ja mam 5 latka, ktory sie w ogrodzie bawi. Na pewno nie bedzie tej rosliny "zjadal" bo nie rusza nawet malin czy agrestu - nigdy nie bylo z tym problemu bo jest takim niejadkiem, ze nawet nieznanych mu slodyczy nie chce sprobowac. Chodzi mi raczej o "dotykanie" rosliny, ktos tu zalecal zbieranie nasion w rekawicach - czy ona jest az tak silnie trujaca?
Przy takich duzych nasionkach robi sie to bezproblemowo i oszczedza sporo czasu.
Teraz mam jeszcze pytanie, doczytalam ze raczniki sa trujace a ja mam 5 latka, ktory sie w ogrodzie bawi. Na pewno nie bedzie tej rosliny "zjadal" bo nie rusza nawet malin czy agrestu - nigdy nie bylo z tym problemu bo jest takim niejadkiem, ze nawet nieznanych mu slodyczy nie chce sprobowac. Chodzi mi raczej o "dotykanie" rosliny, ktos tu zalecal zbieranie nasion w rekawicach - czy ona jest az tak silnie trujaca?
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
mapes pisze:...
Tak nasiona rącznika są trujące ,możesz powiedzieć dziecku o tym ja swoim mówię:)
A jeżeli chodzi o rękawiczki to zbierałam nasionka bez rękawiczek i nic mi nie było ....żyję .
- malgocha1960
Ja też zbieram nasiona bez rękawiczek,sadzę też bez i nic mi nie jest.
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno cebule tulipanów też są trujące. Nie dajmy się zwariować.
no to luz bo jak przeczytałam, że ktoś nasiona zbierał w rękawicach to już się przeraziłam, że to jakaś szybko działająca trucizna
swoja droga - pękło mi właśnie drugie ziarnko czekam na resztę.. z poprzedniej paczki nasion ani jedno nie wykiełkowało - kupiłam więc nowe i teraz na 6 na razie wychodzą 2
swoja droga - pękło mi właśnie drugie ziarnko czekam na resztę.. z poprzedniej paczki nasion ani jedno nie wykiełkowało - kupiłam więc nowe i teraz na 6 na razie wychodzą 2
- malgocha1960
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Czy to możliwe ,że nasiona rącznika przezimowały w gruncie ? Nie wiem ale wydaje mi się ,że w niektórych miejscach rosną u mnie rączniki
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Całkiem możliwe jak są zimy łagodne to tak,albo po prostu jak się go okryje,ale wydaje mi się że mógł przezimować również korzeń
Pozdrawiam Bartek
Pozdrawiam Bartek
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawiasem mówiąc nie jedna pomadka jest na rączniku robiona.
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No wlasnie- moje rączniki juz dosyc spore i na razie siedzą w szklarni w donicach . Czy juz je mozna przesadzić do gruntu ???
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;