Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

sara44 ;:oj piękna ta Twoja roślinka. Ile ma lat? :wit
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaopatrzyłam się w nasionka, cieszę się, że tu trafiłam- tyle informacji ;:138 wpisuję się aby mi wątek nie przepadł... jak będę miała jakieś efekty w uprawie to dam znać i się pochwalę :tan rajski ptak był moim marzeniem od niepamiętnych czasów :wink:
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nasiona strelicji widziałam ostatnio w Leroy Merlin.
Saththa
50p
50p
Od: 21 sty 2014, o 15:22

Post »

:( kurcze... tak sobie porównuje zdjęcia tej zielenizny mojej i... się zatrzymała i w ogóle nie rośnie od jakiś... 4 miesięcy przynajmniej :cry:

Mam nadzieję, że po przesadzeniu ruszy, jak myślicie?
Saththa
50p
50p

Post »

sara44 pisze:A nawoziłaś? Może stoi w ciemnym pomieszczeniu?
Nie nawoziłam. I stoi 10h dziennie pod lampą. Podejrzewam, ze to zbyt mała doniczka...
Saththa
50p
50p

Post »

nie/ Kupowałam w takiej malutkiej z 7 cm średnicy miała może...

Korzenie nie wystają jedyne co zaobserwowałam, ze się poziom ziemi w doniczce podniósł.

Tak czy siak do końca tego miesiąca powinnam juz ja przesadzić.

Dziś było bardzo ciepło u mnie więc wystawiłam ja na dwór z myslą, ze może jak się dotleni to ruszy ;:oj
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Podejrzewam, ze to zbyt mała doniczka...
Tak czy siak do końca tego miesiąca powinnam juz ja przesadzić.
Po przesadzaniu to akurat efekt będzie totalnie odwrotny. Mój egzemplarz był przesadzany dwukrotnie i zawsze to zamrażało wypuszczanie nowych liści na jakieś 6 miesięcy. Zostaw jej jeszcze doniczkę, przenieś do światła i czekaj bo to jeszcze maleństwo. Moja dopiero po kilku latach dostała przyspieszenia.

Pąk mojego egzemplarza trochę urósł i zaczyna się przyjemnie pomarańczowić ;-) Jak tylko wyfrunie jakiś płatek - dam znać ;-)
Saththa
50p
50p

Post »

Jak mam przenieść do światła jak ona stoi dziennie 10 godzin pod lampą do oświetlania roślin? :shock:
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Jak mam przenieść do światła jak ona stoi dziennie 10 godzin pod lampą do oświetlania roślin? :shock:
Może się mylę ale na zdjęciu wygląda jakby stała na jakiejś komodzie półce z dala od okna. Nie wiem o jakiej lampie mówisz, ale żeby móc konkurować ze słońcem to potrzebna by była solidna lampa np. sodowa. Zwykła świetlówka (nawet taka dla roślin) to nie ten kaliber co nawet parapetowe słońce. Sam doświetlam zimą część storczyków dwoma świetlówkami, ale one mimo to znajdują się na parapecie. Po zdjęciach widać że Twoja roślina wypuszcza coraz mniejsze liście czyli słabnie. Po strelicji w takim wieku powinno być widać przyrost z każdym kolejnym liściem.

Może to zima, ale zwłaszcza zimą wszystkie takie egzotyki powinny lądować jak najbliżej okien żeby wykorzystywać do maksimum resztki słońca.
Saththa
50p
50p

Post »

Na zdjęciu stoi na podłodze :) normalnie stoi na szafce obok okna dachowego, niestety od zachodu ;:185

I dziękuję za sugestie. Coraz mniejsze liście tłumaczyłam sobie po prostu zimą i własnie mimo wszystko brakiem światła naturalnego. Nie wiedziałam, ze jest to objaw słabnięcia rośliny.
ninad
200p
200p
Od: 10 mar 2010, o 11:49

Post »

Strelicja rośnie w ciepłych i słonecznych terenach , powinna mieć dostęp do słońca . Moja od listopada kwitnie , miała ok 12 kwiatków :D
W pochmurne zimowe dnie doświetlam kwiaty żarówkami .
Pozdrawiam i życzę pięknych " rajskich ptaków "
Saththa
50p
50p

Post »

ninad pisze:Strelicja rośnie w ciepłych i słonecznych terenach , powinna mieć dostęp do słońca . Moja od listopada kwitnie , miała ok 12 kwiatków :D
W pochmurne zimowe dnie doświetlam kwiaty żarówkami .
Pozdrawiam i życzę pięknych " rajskich ptaków "
Wiem gdzie rośnie bo jak pisałam przywiozłam sadzonkę z wakacji :) w tym miejscu w którym stała jest tez jakaranda która rośnie jak szalona(15 cm w miesiąc w lutym) i dwa smocze drzewa. Zgodnie z sugestią przeniosłam ją na parapet... niestety nad grzejnikiem... może gdzieś w między czasie złapie trochę słońca ;:3
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Saththa pisze::( kurcze... tak sobie porównuje zdjęcia tej zielenizny mojej i... się zatrzymała i w ogóle nie rośnie od jakiś... 4 miesięcy przynajmniej :cry:

Powinnaś się cieszyć, że nie rośnie w zimie. W naszej strefie klimatycznej światła jest zbyt mało o tej porze roku.
Doświetlanie przez 10 h dziennie to poniżej minimum.W lecie dzień trwa dłużej niż 10 godzin.Twoja roślina ma za mało światła a w stosunku do wielkości wcale nie ma zbyt małej doniczki. Nie przesadzaj do większej. I w porze zimowej nie nawozi się roślin. Teraz, wiosną już można, oczywiście, jeśli zapewnisz jej odpowiednie miejsce.
Jednorazowe wystawienie na zewnątrz nie spowoduje "dotlenienia". Obecnie jest za wcześnie, aby rośliny ciepłolubne wystawiać na zewnątrz.

Rośliny, o których Saththa piszesz, czyli jakaranda, dracena draco i strelicja potrzebują w lecie pobytu na świeżym powietrzu, inaczej nie zakwitną. I pamiętaj, że fakt, iż jacaranda rośnie w domu (i inne egzotyki też) w miesiącach zimowych nie jest wcale powodem do dumy.
W zimie staramy się, aby przetrwały, a rosnąć mają w lecie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”