Jeżówka Echinacea cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeżówka Echinacea
Czy u Was już po jeżówkach? U mnie w pełni kwitnienia ale przy Hope i jeszcze jakiejś zaczęły więdnąć gałązki [po jednej w każdej kępie] czy znacie takie choróbsko? Cały krzaczek jest ładny a w środku zwiędnięta gałązka 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 cze 2012, o 10:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam!
U mnie też tak było, ale córcia przyznała się, że przez przypadek wpadła na kwiatka i faktycznie gałązką była połamana i dlatego więdła, wiec może i u Ciebie to tylko połamanie, czego życzę bardziej niż jakiegoś choróbska. Córcia chciała być dobra i wsadziła ucięty przeze mnie więdnący patyczek i o dziwo zaczyna na dole wypuszczać listka, nie wiem co z tego będzie (pewnie nic), ale jak podlewam inne rośliny to ciupkę leję na patyczek i kto wie...
Ale reszta rośliny ładnie kwitnie (Green Jewel).
Pozdrawiam
U mnie też tak było, ale córcia przyznała się, że przez przypadek wpadła na kwiatka i faktycznie gałązką była połamana i dlatego więdła, wiec może i u Ciebie to tylko połamanie, czego życzę bardziej niż jakiegoś choróbska. Córcia chciała być dobra i wsadziła ucięty przeze mnie więdnący patyczek i o dziwo zaczyna na dole wypuszczać listka, nie wiem co z tego będzie (pewnie nic), ale jak podlewam inne rośliny to ciupkę leję na patyczek i kto wie...
Ale reszta rośliny ładnie kwitnie (Green Jewel).
Pozdrawiam
-
Ewelino, to chyba jednak nie to
A na dodatek na tej nieszczęsnej Hope jeszcze coś wcina płatki a nie mogę drania przyuważyć.

- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Macie przepiękne odmiany jeżówek.
Nie można wręcz oderwać od nich wzroku.
Pochwalę się więc teraz i ja moimi,
choć może tymi bardziej pospolitymi, ale i tak dla mnie ulubionymi.

Nie można wręcz oderwać od nich wzroku.

Pochwalę się więc teraz i ja moimi,
choć może tymi bardziej pospolitymi, ale i tak dla mnie ulubionymi.

-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
babuchna mam tą różową ale to chyba inna odmiana niż Twoja bo płatki ma prosto u Ciebie opadające,w tym roku kwitnie mniej muszę ją przesadzić po przekwitnięci,może za długo jest w jednym miejscu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Ja podejrzewałabym skorki, u mnie namiętnie wcinają kwiatki dalii i cynii.izaziem pisze:...A na dodatek na tej nieszczęsnej Hope jeszcze coś wcina płatki a nie mogę drania przyuważyć.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
Na dali widziałam, to fakt. A mamy na to jakieś lekarstwo?
Witajcie! Mam na imię Tomek. Piszę na tym forum pierwszy raz, więc proszę o pobłażliwość. Ogrody to moja najnowsza pasja. Mam pytanie dotyczące wysiewy nasion jeżówek. Czy siewki z nasion wysianych tuż po zbiorze (początek września) wprost do gruntu mają szansę przezimować?
Oczywiście, nawet chyba lepiej się rozwijają od tych przesadzanych.
To najlepszy czas, by podziwiać jeżówki. Moja skromna kolekcja:
Wiosną kupiłam również TIKI TORCH, niestety dopadło ją jakieś choróbsko i i każdy pąk kończył tak:
Co oczywiście mnie zupełnie nie zniechęciło, czego dowodem jest dzisiejszy zakup na olsztyńskich targach: MAMMA MIA i GREEN JEWEL:

Wiosną kupiłam również TIKI TORCH, niestety dopadło ją jakieś choróbsko i i każdy pąk kończył tak:

Co oczywiście mnie zupełnie nie zniechęciło, czego dowodem jest dzisiejszy zakup na olsztyńskich targach: MAMMA MIA i GREEN JEWEL:

mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
To i ja się pochwalę
A to jeżówkowa rabatka.

Moje jeżówki są jeszcze młode. Część posadzona po koniec października, bałam się, że nie przeżyją zimy. Przykryłam liśćmi i gałązkami świerka i wszystkie przeżyły, chociaż jedna wylazła dopiero na początku maja
. Pozostałe sadzone na wiosnę i na początku lata. Niestety dwie okazały się nie tym co kupiłam. Jedna to zwykła jeżówka purpurowa
. Musiałam je palikować, bo się kładły.
Pozdrowienia, Jola

A to jeżówkowa rabatka.

Moje jeżówki są jeszcze młode. Część posadzona po koniec października, bałam się, że nie przeżyją zimy. Przykryłam liśćmi i gałązkami świerka i wszystkie przeżyły, chociaż jedna wylazła dopiero na początku maja

Pozdrowienia, Jola
Nasiona wysiane tuż po zbiorze wykiełkują dopiero wiosną, latem urosną i będą zimowały już jako spore rośliny, a nie siewki.Miejsce musisz jednak dobrze oznaczyć, bo wiosną dość późno takie młode wyrastają.Tomm pisze:Witajcie! Mam na imię Tomek. Piszę na tym forum pierwszy raz, więc proszę o pobłażliwość. Ogrody to moja najnowsza pasja. Mam pytanie dotyczące wysiewy nasion jeżówek. Czy siewki z nasion wysianych tuż po zbiorze (początek września) wprost do gruntu mają szansę przezimować?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Selli - i mi się przyda ta wskazówka, też zamierzam zbierać nasiona z moich jeżówek.
Czyli możliwy jest wysiew w jesienią.
Spróbuję - może się uda.
Mam w planach założenie kolorowej - jesiennej rabaty składającej się z tuji (jako tło ) jeżówek i chryzantem. Dlatego każda siewka jeżówki jest dla mnie cennym okazem.
Czyli możliwy jest wysiew w jesienią.
Spróbuję - może się uda.
Mam w planach założenie kolorowej - jesiennej rabaty składającej się z tuji (jako tło ) jeżówek i chryzantem. Dlatego każda siewka jeżówki jest dla mnie cennym okazem.
Dziękuję za odpowiedź, ale tu nasuwa się kolejne pytanie: czy w takim razie ma sens siew jesienny? Czy nie lepiej zasiać rośliny na wiosnę?selli7 pisze:Nasiona wysiane tuż po zbiorze wykiełkują dopiero wiosną, latem urosną i będą zimowały już jako spore rośliny, a nie siewki.Miejsce musisz jednak dobrze oznaczyć, bo wiosną dość późno takie młode wyrastają.