Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

No....ale" ślizgasz się" bez konkretów z odpowiedzią :wit .
Nas interesuje jaki nawóz NPK , jaka częstotliwość, jaka woda, jaka temperatura bo to ułatwia ocenę a rozmawiamy w sekcji merytorycznej o tym co ważne .
Tak bywa.... :roll: że nic się nie dzieje bez przyczyny.

Mogę przyjąć Twoją informację
korzenie sa zdrowe,nawoz dawkuje minimalnie.jest to hybrydka phal.jeśli chodzi o swiatlo ,stala z innymi na poludniowym oknie.

To pozwala tylko stwierdzić ,ze wszystko jest w porządku tylko...pacjent zaczyna chorować :;230 -Pewnie lekko się poparzył .
Widoczna plama może być efektem poparzenia słonecznego ?/płd.wystawa, słońce obecnie już parzy/- ale , na to pytanie sama sobie odpowiesz.
Falenopsisy są w różnym stopniu wrażliwe; niekoniecznie poparzenie musi dotyczyć wszystkich z tej ekspozycji południowej..
Poparzenia objawiają się z ...opóźnieniem ,i są zmienne w czasie .A ..często nie jest kojarzone wprost z powodem "słonecznym".

JOVANKA
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

podlewam woda destylowana ,lub czasem z braku przegotowana i filtrowana dodatkowo.uzywam nawozu BHS dla orchidei ,zalecana dawka producenta 4 ml na 1 litr ,daje 2 ml na 4 litry ,czasem mniej ,czasem wcale.jakos chemia do mnie nie przemawia.slonca ostatnio jak na lekarstwo ,wiec nie sadze by bylo to poparzenie ,tym bardziej ze on stal na podlodze ,za wyzszymi ,wiec w polcieniu.inne sie nie poparzyly.temperature mam raczej stala ,19-21 w nocy ,21 -22 w dzien.liscie przemywalam piwem.to chyba wszystko co moge dodac
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

To ja również się podepnę. Powszechnie wiadomo, że kwiat po przekwitnięciu ma prawo zasuszyć łodygę i owszem wielokrotnie zdarzało się, ze takowa żółkła, jednak czy czernienie łodygi jest normalne? Pytam ponieważ nigdy nie miałam takiego przypadku, ale może niektóre storczyki tak mają? Oto fotki:

Obrazek

Storczyka kupiłam ok.miesiąca temu tutaj na forum :) Wyglądał bardzo zdrowo, jednak podróż mu chyba nie posłużyła. Od razu gdy przyszedł do mnie zaczął zrzucać kwiaty (zdarza się, no cóż) niestety liście też zaczęły tracić na jędrności, stopniowo robiły się takie wiotkie. Postanowiłam, że skoro storczyk przekwita a w liściach coś się dzieje to przesadzę go w świeże podłoże, wyoglądam korzenie a przy okazji obmyję doniczkę z glonów, bo miejscami przysłaniała widok korzonków. Korzenie wydawały mi się ok, chyba nawet nic nie odcinałam. Przesadziłam do tej samej doniczki ze świeżym podłoże, z którym miałam trochę problemów jeśli chodzi o upakowanie go pomiędzy korzenie. Pisze o tym bo nie wiem na ile stan liści i czernienie łodygi mogą mieć ze sobą coś wspólnego i czy mogą? Podejrzewam, ze mogłam w jakimś stopniu uszkodzić korzenie i może tak zareagowały na to liście? Poza tym przesadziłam go do suchego podłoża a później namoczyłam po ok. 2 tygodniach, więc susza mogła dać się storczykowi we znaki, więc nimi mniej się martwię, może dojdą do siebie, chyba, ze ma to jakiś związek z czerniejąca łodygą? :)

Czarne fragmenty łodygi odcięłam a storczyka w razie czego przeniosłam do innego pokoju licząc na to, że odżyje (tam mam chyba lepsze warunki dla nich) łodyga po przecięciu nie była w żaden sposób dziwna, nie było żadnej dziwnej substancji czy mazi, była po prostu taka "słomkowa". Będę go obserwować, póki co nie ma mnie w domu, więc nie wiem czy coś się poprawiło/pogorszyło, ale chciałabym wiedzieć czy mam jakieś podstawy do obaw..

Oto zdjęcie storczyka przed pogorszeniem stanu liści i przesadzeniu oraz po:

Obrazek Obrazek

nie wydaje mi się aby storczyk był chory, bo pochodzi z zaufanego źródła ;) Natomiast może coś mu zaszkodziło u mnie, albo tak zareagował na podróż? Przyszedł w paczce razem z druga multiflorka, która ma się świetnie, też zrzuciła kilka kwiatów, ale przedłuża każdy pęd i wypuszcza odgałęzienia, liście też pozostały bez zmian.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zniszczenie końcówki pędu wygląda na przeżyty lokalny atak:
a/ szkodników ssących być może ?
b/ i grzybków ..podobnych w działaniu do patogenów z rodz. Fusarium

Gdyby kwiaty miały uszkodzenia plamiste... to równie dobrze mógł być sprawcą Botrytis cinarea- pleśń /początkowo szara pleśń przechodzi w czarne twarde sklerocja - ale to przy przeglądzie byłoby widoczne.
to jest taki :wink:niewinny szlachetny grzybek dla winiarzy

Nikt nie jest w stanie określić jednoznacznie sprawcy/ przyczyny;ważne,ze powodem jest grzyb.
..a każdy z patogenów ma formy przetrwalnikowe .
Proszę zastosować prewencyjnie dostępne śr.p/grzybowe .

Więdnięcie/omdlenia ,nadmiarowe żółknięcia liści, są najczęściej objawami omaw. chorób- "wychodzą" zakażenia z podłoża ale w powietrzu jest też tego multum..
Przesadzenie storczyka zupełnie zaciemnia obraz- aż do lata będzie trwała reakcja po stresowa zanim nie dojdzie do normalności ..
Jest nadzieja ,że lokalna infekcja poprzez resekcje obszaru, stała sie wygaszoną.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jovanko zastosuje topsin bo taki akurat środek posiadam, nie wiem natomiast czy powinnam go dodać do moczenia storczyka czy liście także nim potraktować i łodygi? Rozumiem, że taki grzybek może się przenosić na inne storczyki? Masz rację co do liści, zwiotczały i stały się takie jasne.. eh..

Pozdrawiam Ania!
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Topsin właśnie działa na części rośliny i przez nie ! więc zgodnie z instrukcją i sporz.cieczy użytkowej można zastosować.
Ale do podłoza też można trochę dodać mniejszym stężeniu
Z podłożem to już jest gorzej bo nie potrzeba takiego stężenia . ...tu lepiej sprawuje sie Previcur Energy 607 SL
Moze być również zast.Dithante ...

JOVANKA
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, zapytam o nie w ogrodniczym, jeśli nie dostane to zastosuję topsin w mniejszym stężeniu. Dziękuję :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Witajcie, mam kilka pytań co do mojego storczyka:
Co to może być oznaczone strzałkami, chyba nie korzenie powietrzne tak wysoko?
Obrazek

Na tym zdjęciu dobrze widać zniszczone korzenie powietrzne, nie wiem czego to efekt, raczej go przesuszam niż przelewam, a w podobnym stanie został już zakupiony, jakieś rady co do tego?
Obrazek[/URL]

Dodam jeszcze, że właśnie zaczął wypuszczać dodatkowy liść i właśnie te 2 zgrubienia, poniżej dodaję zdjęcie korzeni, także zaczynają rosnąć i nie wydaje mi się aby były w złym stanie.
Obrazek

Mam nadzieję, że coś mi poradzicie poradzicie. :oops:
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

te "guziczki to nowe korzonki najprawdopodobniej a moze nawet jakis pedzik :D .te suche po prostu poobcinaj .ogolnie twoj storczyk jest w niezlym stanie ;:215
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Ten guziczek, który wyrasta spod liścia, to możliwe, że będzie to pędzik, bo one wyrastają spod liści, ale z tego, co czytałam, żawsze jeden liść powyżej ostatnio wypuszczonego pędu. Korzenie powietrzne także wyrastają tak wysoko, gdy niżej nie ma miejsca. Suche korzonki, to efekt właśnie przesuszania, ale nie chodzi tu o moczenie, a niską wilgotność wokół storczyka. Zastosuj jakieś naczynia wypełnione wodą w obecności storczyka. Nawilżacze powietrza, zraszanie z rana. Jednak te suche można już wyciąć, bo z nich nic już nie będzie, mogą zamoczone jedynie zgnić :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Dzięki dziewczyny, zastosuje się do waszych rad. Miłego dnia życzę ;:3
Natalie
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:7 Proszę raz jeszcze bbbbaaaarrrrdddzooo mocno drogich doświadczonych forumowiczów o pomoc w dojściu do tego, czym są liczne malutkie plamki na mojej brassie. Zdjęcia sa dostępne w wątku

Zygopetalum-okres kwitnienia

Niestety już wiem, ze był to niewłaściwy wątek na wstawianie zdjęć, ale nie chciałaby, znów wklejać i zaśmiecac forum.

Jeśli jakiś doświadczony forumowicz mógłby poświęcić 5 min na wskoczenie na wyżej wymieniony wątek, kilką watków poniżej tego, i zobaczyć tam zdjęcia brassy, która ma na listkach liczna czrne maleńkie kropeczki i pomoże mi zidentyfikowac przyczynę oraz pomóc w doborze środków leczniczych, będę niezmiernie wdzięczna.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. :D

Oczywiście na wsłasną rękę szukam i szukam czegoś na forum, ale niestety jeszcze nic takiego samego nie znalazłam. A storczyk bidulka ;:202
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Witajcie,

Chciałabym się upewnić, czy zmiany na liściach moich phalaneoopsisach są powodem do niepokoju:-)

Storczyki te mam od niedawna( nieco ponad 1 tydzień) w związku z czym dziś postanowiłam je namoczyć. I tak czekając aż podłoże nasiąknie zaczęłam się przyglądać liściom.
Zdjęcia:

http://img560.imageshack.us/img560/1223/imagepwd.jpg

http://img197.imageshack.us/img197/147/imagesyb.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/1987/imageoxto.jpg

http://img96.imageshack.us/img96/1258/imagegfme.jpg

http://img199.imageshack.us/img199/8201/imagedzc.jpg --- tu niepokoi mnie wąska "rynienka" wyjedzona(?) w liściu

http://img22.imageshack.us/img22/3231/imagegusa.jpg

Storczyków nie przesadzałam, raz tylko (dziś) podlałam. Plamki z wytrąconego kamienia z wody nie są wynikiem moich działań, a sprzedawców.

Nie wiem czy zmiany na liściach postępują, gdyż nie miałam dostatecznie dużo czasu na obserwacje.

Jeżeli macie jakieś uwagi co do liści, proszę piszcie :-)

P.s. Wiem, że korzenie wyglądają gdzieniegdzie marnie, ale póki co nie chcę w nie ingerować.

Pozdrawiam
K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”