Liliowce -Hemerocallis cz.VI
- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
hejśnieżka pisze:..... Mam nauczkę- trzeba wsadzić w donice i na zimę zabierać do pomieszczeń. Dziwi mnie tylko, że po ubiegłej zimie, te same odmiany wyszły bez problemów i nawet kwitły.
nie sadze Grazyno, zeby to byl dobry pomysl
to sa rasowe rosliny ogrodowe i w doniczkach po prostu sie mecza - w ten sposob nigdy nie dostaniesz dorodnych rozrosnietych kep i parudziesieciu kwiatow na pedzie
wsadzenie ich po zakupie do doniczek jest ok - mozna przechowac je pare tygodni w polcieniu dbajac o podlewanie - na czas odbudowy korzeni - zawsze tak robie - potem powinny poleciec do gruntu
natomiast dla bawiacych sie w rozmnazanie szklarnia chyba jest koniecznoscia - ale tylko w pierwszym-drugim roku po wykielkowaniu nasion
faktem jest, ze ten rok jest pokopany, ale cos mi sie widzi, ze do nietypowego przebiegu por roku powinnismy sie przyzwyczaic
moje ostatnie (doniczkowe) kwitnienia:
String Theory:
Sea of Cortez:
Larry Grace:
Julie Newmar:
Electric Marmalade Magic:
tego dostalem zamiast Cortiny - bardzo ladna czerwien, szerokie platki i duzy kwiat (moze ktos wie co to za odmiana ):
Carribbean Raggae Moon (tez moze byc pomylka - wg opisow powinien byc pomaranczowy):
Andy Candy:
All About You:
pozdrowienia
mz
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do doniczkowania wrażliwszych odmian, to dla mnie jest wybór oczywisty- albo mieć i cieszyć się słabszym kwitnieniem, albo nie mieć wcale, bo zgniją przy takich anomaliach zimowych, a u mnie warunki klimatyczne są zdecydowanie mniej korzystne niż na południu Polski.
Mirku- ślicznie Ci zakwitły kolejne liliowce, aż miło patrzeć. U mnie lada dzień powinien otworzyć się ,All American Plum'- w gruncie. Już czekam na niego z niecierpliwością, bo zawsze zakwita jako jeden z pierwszych, ale kwiaty miał na razie niezbyt dobrze wykształcone, może w tym roku zabłyśnie urokiem?
Mirku- ślicznie Ci zakwitły kolejne liliowce, aż miło patrzeć. U mnie lada dzień powinien otworzyć się ,All American Plum'- w gruncie. Już czekam na niego z niecierpliwością, bo zawsze zakwita jako jeden z pierwszych, ale kwiaty miał na razie niezbyt dobrze wykształcone, może w tym roku zabłyśnie urokiem?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cortez i Marmelade są fantastyczne.
Mirku gratuluję takich zdobyczy.
Ja właśnie robię tak jak piszesz. Po kupnie idą do doniczek, zimują w szklarni a potem wiosną wszystkie sadzę do gruntu.
Mają start lepszy, bo już system korzeniowy jest odbudowany i rosną w zawrotnym tempie.
Tak zareagowały moje liliowce.
Co będzie dalej zobaczymy.
Na razie opady deszczu im służą jak nigdy.
Kiedy się ociepli powinny kwitnąć jak szalone, bo pączki są nabrzmiałe jak balony.
Mirku gratuluję takich zdobyczy.
Ja właśnie robię tak jak piszesz. Po kupnie idą do doniczek, zimują w szklarni a potem wiosną wszystkie sadzę do gruntu.
Mają start lepszy, bo już system korzeniowy jest odbudowany i rosną w zawrotnym tempie.
Tak zareagowały moje liliowce.
Co będzie dalej zobaczymy.
Na razie opady deszczu im służą jak nigdy.
Kiedy się ociepli powinny kwitnąć jak szalone, bo pączki są nabrzmiałe jak balony.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Liliowce
Cześc- nie pisałem,ale rozkwitły mi dwu-latki z mego siwu,są śliczne
choc pogoda brzydka ,ale rozkwitły.
to są pierwsze dwa jeszcze zostało mi siedem,ale już mają pąki.
poz.Leszek
choc pogoda brzydka ,ale rozkwitły.
to są pierwsze dwa jeszcze zostało mi siedem,ale już mają pąki.
poz.Leszek
ps.trzeba byc głupcem,żeby nie kochac kwiatów!
Liliowce
Geniu nie wiem czy u was też była nawałnica z gradem,
bo u mnie była tragedia,wszystki rozwinięte liliowce
załatwił m grad,ale pąki zostały ito jest pociecha.
poz.Leszek
-----------------
bo u mnie była tragedia,wszystki rozwinięte liliowce
załatwił m grad,ale pąki zostały ito jest pociecha.
poz.Leszek
-----------------
ps.trzeba byc głupcem,żeby nie kochac kwiatów!