Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura... chwalipięta cz.III
Oto moja "przechowalnia" roślin tarasowych. Na stole widać posadzone dwa dni temu DATURY Sadzonki pobrane na jesieni miały już w wodzie masę splątanych korzeni, więc nie czekałam dłużej, bojąc się ,że zaczną gnić.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widać że niektóre mają już ładna listki , choć to dopiero koniec stycznia to jeszcze troszkę podrosną - będą jak znalazł na wiosnę .
moje w donicach tez mają niewielki odrosty , za to te w domu badylki które miałem zgniły - sądzę że przyczyną była zbyt pospieszna decyzja o ich przenosinach do pokoju z zimnej piwnicy , a z racji maluszka w domu temperatura jest stosunkowo wysoka .... im bardziej się staram tym mam większe problemy
moje w donicach tez mają niewielki odrosty , za to te w domu badylki które miałem zgniły - sądzę że przyczyną była zbyt pospieszna decyzja o ich przenosinach do pokoju z zimnej piwnicy , a z racji maluszka w domu temperatura jest stosunkowo wysoka .... im bardziej się staram tym mam większe problemy
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy mozna już zasilać datury?Moje mają juz malutkie pączki
-
- 100p
A co tutaj tak cichutko,gdzie miłośnicy datrurek,śpią jeszcze?????
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
O tej porze roku prawdziwy ogrodnik nie śpi, tylko przekopuje ogródek pod warzywa/kwiaty Hardkorowcy od lutego siedzą w ogrzewanych szklaraniach, daturowcy czekają na swoją kolej.
Ja w tym roku dołączę do tego szlachetnego grona. Po 3 latach prób dorobiłem się swoich 2 daturek. Za pierwszym razem próbowałem z nasion-nie wyszło. W kolejnym roku znowu nasiona i znowu nic z tego. W tym roku zawziąłem się i zamówiłem pędy. Kupiłem ich łącznie 15 sztuk w 2 rzutach, wyrosły tylko 2 sadzonki. Wydaje mi się, że mimo dobrej woli sprzedawcy, pędy uległy przemrożeniu w trakcie transportu w kopercie. Potem już mimo moich wysiłków, codziennej zmianie wody, nawet dodania kropelki Topsinu do wody, co tydzień gniła kolejna gałązka. Ale 2 sztuki już mam I pięknie rosną.
Ja w tym roku dołączę do tego szlachetnego grona. Po 3 latach prób dorobiłem się swoich 2 daturek. Za pierwszym razem próbowałem z nasion-nie wyszło. W kolejnym roku znowu nasiona i znowu nic z tego. W tym roku zawziąłem się i zamówiłem pędy. Kupiłem ich łącznie 15 sztuk w 2 rzutach, wyrosły tylko 2 sadzonki. Wydaje mi się, że mimo dobrej woli sprzedawcy, pędy uległy przemrożeniu w trakcie transportu w kopercie. Potem już mimo moich wysiłków, codziennej zmianie wody, nawet dodania kropelki Topsinu do wody, co tydzień gniła kolejna gałązka. Ale 2 sztuki już mam I pięknie rosną.
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Miłośnicy Brugmansii zapierniczają:D i czasu już brakuje na forumowe pogawędki a jak już czas się znajdzie to innymi roślinami się zajmują....
W tunelu mojego M (daturki oczywiście moje )
Przed wniesieniem do tunelu
Większe jeszcze śpią
W tunelu mojego M (daturki oczywiście moje )
Przed wniesieniem do tunelu
Większe jeszcze śpią
-
- 100p
Krzychoo jeżeli chcesz to mogę Ci wysłać ukorzenione sadzonki,białą i żółtą.
-
- 100p
Kasiu, pięknie dziękuję za propozycję. Nie mogę niestety wysyłać wiadomości PW, chociaż mogę je odbierać. Czy możesz proszę napisać mi swój adres e-mail w celu uzgodnienia szczegółów?
Odpisuję późno, bo od wczoraj rozpocząłem poważny remont w domu. Dzisiaj wyburzałem 2 ściany. Na szczęście nie były nośne i budynek stoi
Bardzo się cieszę na myśl o nowych daturkach
Odpisuję późno, bo od wczoraj rozpocząłem poważny remont w domu. Dzisiaj wyburzałem 2 ściany. Na szczęście nie były nośne i budynek stoi
Bardzo się cieszę na myśl o nowych daturkach
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-
- 100p
Jak już pisałem mam pierwszy raz datury i moje poszły bardziej w łodygi i liście niż w kwiaty. Ale wiem już gdzie tkwił błąd.
Datura w styczniu 2012:
Datura w sierpniu 2012:
Od maja siedzą w szklarni, miały tam okresowo za gorąco i czasami za mało wody. Zrzucały wówczas kwiaty. Może teraz, gdy fala upałów minęła będzie lepiej. Szklarnia ma 2 m wysokości, a datury cały czas rosną i puszczają nowe pąki kwiatowe. Posadzone w wiadrach budowlanych 10 l, pół wiadra to kurzy obornik, drugie pół to czysty kompost. Do tego azofoska, saletrzak i gnojówka z pokrzyw.
Datura w styczniu 2012:
Datura w sierpniu 2012:
Od maja siedzą w szklarni, miały tam okresowo za gorąco i czasami za mało wody. Zrzucały wówczas kwiaty. Może teraz, gdy fala upałów minęła będzie lepiej. Szklarnia ma 2 m wysokości, a datury cały czas rosną i puszczają nowe pąki kwiatowe. Posadzone w wiadrach budowlanych 10 l, pół wiadra to kurzy obornik, drugie pół to czysty kompost. Do tego azofoska, saletrzak i gnojówka z pokrzyw.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Agnieszko - biała datura wygląda niesamowicie, można pomyśleć że to podrasowane zdjęcie reklamowe a nie natura.