Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clemoholizm.....

Post »

Meluzyna ja też mam clematisy w "donicach" co prawda przygodę z nimi zaczynam w tym roku i jestem balkonową ogrodniczką i z tego co się dowiedziałam (wyczytałam opisy w szkółce która się zajmuje tylko uprawą clematisów ) że nie wszystkie odmiany się nadają do uprawy w donicach .Wiesz, myślę że jeżeli kupiłaś w biedronce to odpowiednie warunki czyli ziemia ,odżywianie i regularne podlewanie i będzie wszystko dobrze. Ave piękna kolekcja, przy moim wyborze nie mogłam się zdecydować tym bardziej że ogranicza mnie miejsce ale miło się patrzy na wasze clematyski .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Też tak myślę, zobaczymy. Na razie ładnie rośnie :)
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ale masz cudne clematiski ;:138 ..zakupy powalające..tfu tfu na ,(....) urok niech Ci rosną zdrowo i cieszą oko no i ku zazdrości sąsiadów :wink:
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Hurra, już za chwileczkę już za momencik będzie "Sezon 2010 czyli co i jak u nas kwitnie" ;:138

U mnie już :):):)

Niedługo wybuchnie Constance :)

Niewielki Violet Pink już kwitnie :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ziabak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2010, o 16:58

Post »

Witam serdecznie clemoholików i dołączam do Waszego grona. Jestem początkującym ogrodnikiem, dopiero zaczynam przygodę z kwiatami i jestem zielona podobnie jak one :) Ostatnio wpadłam do sklepu i w ciemno kupiłam clematisa Nelly Moser. Dla Was pewnie to żaden rarytas, chyba należy on do pospolitych powojników, ale dla mnie to duma :D Kupiłam go takiego mizerniutkiego, a teraz jest śliczny, zieloniutki i coraz wyżej się wspina. Poczytałam o tych kwiatach i się zakochałam. Ostatnio kupiłam clematisa Jackmanii, a choruję na Princess Diana. Nie mogę w żadnym sklepie trafić na tego clematiska, a przez internet nie chcę kupować. Moje clematisy na razie są w domu, bo boję się wsadzić je do ziemi :roll: Czy obsypać go korą po posadzeniu?
AnniaJ nie widzę zdjęć Twoich clematisków :(
Pozdrawiam Was serdecznie :)
Awatar użytkownika
ziabak
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A to moja Nelly Moser sprzed kilku dni. Teraz jest już bardziej dorodna :) Ciekawe czy mi zakwitnie... :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

AnniaJ - Bosko!!! Zakładaj wąteczek. U mnie alpiny rozwiną się pewnie za parę dni dopiero. Pojedyncze pąki rozchyla Blue Bird i Ballet Skirt. A u Ciebie będzie burza kawiatów już !

Witaj Ziabaku :). Kochana - żaden clematis nie jest pospolity, wypluj te słowa :roll: . Każdy jest przepiękny i każdy ma w sobie to COŚ, co nas podnieca.... ;:224
Nelly jest może i łatwo osiągalna ale absolutnie nie pospolita i nie powiem, żeby gościła w każdym ogródku forumowego klematisocholika... no bo trzeba niestety dokonywać zawsze jakichś wyborów, czasem bolesnych. Ja powiem tak, że Nelly M. mnie zauroczyła dopiero w momencie kiedy zobaczyłam jej kwiaty na żywo. Naprawdę robią wrażenie. A na dodatek N.M. ani razu od 3 lat mi na nic nie zachorowała, rozrasta się pięknie i z każdym rokiem ma więcej kwiecia. No czegóż więcej chcieć. Będziesz z niej zadowolona na pewno. Ona już powinna miec pąki. Ale jeśli nie zdążył ich krzaczek zawiązać teraz - to na pewno zrobi to w lipcu lub sierpniu. Ona zawsze powtarza kwitnienie. :uszy
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Nooo, ja też się cieszę, już za chwileczkę, już za momencik będziemy podpatrywać, co u kogo zakwitło ;-)
Tak ładnie Myszku opisałaś Nelly, że i ja czekam na zakwitnięcie mojej :-) Najbliższa rozkwitu jest Frances Rivis, a moja Matka Teresa ma tyyyyle pąków kwiatowych! Coś niesamowitego! to jej trzeci sezon u mnie.

Z dobrych wiadomości - Generał Sikorski, który nie odbił ze starych pędów, jednak - jak się okazało - prowadził zycie podziemne i odbija od korzenia :heja
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
ziabak
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No to mi się oberwało na początek :( Ale to dobrze, wyjdzie mi to na zdrowie :) Jutro jadę na działkę posadzić clematiski. Mam nadzieję, że się przyjmą i pięknie mi zakwitną. Chociaż pewnie niezbyt szybko, bo toto jeszcze młodziutkie :wink: Nie wiem jaka ziemia jest u mnie na działce i nie wiem jak to sprawdzić. Zazdroszczę Wam tych kwiatów... Cudne są. Macie może Princess Diana?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

ziabak pisze:Macie może Princess Diana?
A mamy :D. Znaczy się ma dwoje moich znajomych i mam ja, bo zamawiałem dla nas w tym roku 3 sadzonki. Rosnie niesamowicie szybko i bardzo ładnie samodzielnie zaplata się na podporach (jest zdecydowanie bardziej agresywnie czepny niż inne znane mi clematisy) . Na razie nic więcej nie mogę powiedzieć bo mam ją raptem 2 miesiące.

Zainteresowanych tą odmianą mogę poinformować że widziałem duże, ładne sadzonki dzisiaj w Leroy Merlin w Sosnowcu - prawdopodobnie będą też w innch hipermarketach tej sieci. Niestety cena zwalająca z nóg - 38zł za sztukę.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
ziabak
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To muszę się przejechać do Leroya, ale cena rzeczywiście zniechęca. Tym bardziej, że u mnie na działce na kilka miesięcy zacznie się budowa i panowie na pewno nie będą patrzeć po czym chodzą i gdzie co rzucają... :( I tak ryzykuję z tym co do tej pory posadziłam. Mimo to dzisiaj jadę sadzić clematiski. Trochę się boję o ich dalszy los, ale kupiłam, więc posadzić trza :)
Zrobię zdjęcia i pochwalę się moją amatorszczyzną :)
Miłego dnia życzę :)
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Princess Diana ma w swojej ofercie Szkółka Pojemnikowa Clematis. Sprzedają swoje roślinki przez All (e-clematis). Przy czym kupno jednej rośliny się średnio opłaca. Wyjdzie tyle co w LM.
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”